BUSWORLD

Tetris spelen met bagage maar verantwoordelijk blijven

10 tips voor autocarchauffeurs

Jeugdverenigingen met stapels rugzakken en bagagekisten. Wijnliefhebbers die op de terugreis kartonnen dozen met wijn en champagne mee huiswaarts nemen. Voor autocarchauffeurs blijft het tetris spelen en puzzelen om alles in de kofferruimte op te bergen.

ONZE FCBO-EXPERTS

Pascale Verdoy

Danny De Wilde

Ruben Elsen

Frank Lambrichts

Siemen Van Cauwenbergh

Geert Aerts

Dit e-zine brengt een artikelenreeks waarin een expertenpanel – samengesteld uit zes FCBO-instructeurs – hun visie geven op onderwerpen die leven bij bus- en autocarchauffeurs.

Steeds meer autocarbedrijven vermelden op hun website en in hun brochures bij de verkoopsvoorwaarden bagagebeperkingen. Vaak wordt de hoeveelheid bagage beperkt tot een koffer van maximaal 20 kg. en één stuk handbagage per persoon. Die gewichtsbeperkingen houden rekening met het aantal toegelaten reizigers (vaak berekend aan gemiddeld 70-75 kg. per persoon) en het maximaal toelaatbare gewicht dat de autocar mag laden.

In de praktijk riskeert men daar over te gaan, en dan wordt het risicovol. Denk maar aan jeugdgroepen die op zomerkamp vertrekken en die naast rugzakken nog tal van koffers met spelmateriaal, proviand of zelfs tenten meenemen. Of de reizigers die na een rondreis in de Champagne, de Bordeaux of Toscane enkele dozen wijn en schuimwijn meebrengen. Een volle fles wijn weegt gemakkelijk 1,25 kg, bij een fles champagne wordt dat meer dan 1,5 kg. Wanneer 40 reizigers elk 12 flessen aankopen, wordt dat 600-700 kg. extra lading.

  1. Raadpleeg de boorddocumenten om te weten hoeveel gewicht je mag laden.
  2. Neem eventueel een weegschaal mee om het toegelaten gewicht (20 kg.) van reiskoffers te verifiëren.
  3. Alle bagage moet individueel zijn voorzien van een label met de naam van één van de passagiers. Handbagage draagt bij voorkeur eenzelfde identificatielabel.
  4. Bagage die toebehoort aan een persoon die niet op de passagierslijst staat, wordt niet ingeladen.
  5. Bagage die niet is voorzien van een label wordt beschouwd als toebehorend aan de chauffeur.
  6. Er worden geen reiskoffers en andere bagage in de passagiersruimte geplaatst.
  7. Schrijf de naam van de passagiers op dozen met wijn of champagne waarvoor de douane accijnzen en invoerrechten kan heffen, zoniet wordt die bagage beschouwd als toebehorend aan de chauffeur.
  8. Bij jeugd- en zomerkampen erop letten dat er geen gasflessen worden meegenomen, ook niet in materiaalkisten.
  9. Bagage wordt meestal door de chauffeur in de kofferruimte geplaatst. Bij internationale lijndiensten gebeurt dat door de passagiers.
  10. Bij het in- en uitladen van de bagage moet de chauffeur erop toezien dat koffers niet gestolen kunnen worden door gauwdieven.

Chauffeur is verantwoordelijk voor overlading

Op zich lijkt dat overgewicht geen probleem, maar het impacteert wel het rijgedrag van de autocar die bijvoorbeeld een langere remafstand nodig heeft. Veel voertuigen zijn mogelijk overladen wanneer zij volzet zijn en de kofferruimte is volgestouwd. Bij een wegcontrole – waarbij de autocar op de weegbrug wordt geplaatst – wordt in de eerste plaats naar de chauffeur gekeken. Hij is verantwoordelijk voor de overlading en kan daarvoor beboet worden. Wanneer het overgewicht te groot is, wordt de technische keuring ingetrokken en de autocar geïmmobiliseerd.

Chauffeurs hebben er bijgevolg alle belang bij om de bagageproblematiek ernstig te nemen. Ziet het ernaar uit dat je teveel bagage moet laden, contacteer dan je werkgever met de vraag wat te doen en zet die vraag ook op sms of mail opdat je kan aantonen dat je je werkgever hebt gecontacteerd en dat die heeft gezegd of je al dan niet mag laden en vertrekken.

Verdeel de lading stabiel over linker- en rechterzijde

Chauffeurs moeten zich ontplooien tot meester ‘tetris-spelers’ om alle reisgoed in de kofferruimte op te bergen. Een handig trucje bestaat erin de kofferdeuren aan beide zijden te openen en de bagage door te schuiven tot de overzijde; zo kan je de koffer over de volledige breedte vullen en merk je wanneer een valies er dreigt uit te vallen.

De kofferruimte bevindt zich meestal tussen beide assen waardoor je de lading stabiel kan verdelen. Eigenlijk zou je de kofferruimte even zwaar moeten laden aan linker- en rechterzijde maar dat is haast onbegonnen werk. Dikwijls heb je drie kofferdeksels aan de linkerzijde en twee aan de rechterzijde, waar zich de achterdeur en de opstap bevinden.

Ideaal plaats je valiezen rechtop staand opdat je hen vlot kan in- en uitladen. Wanneer dat niet mogelijk is, leg je de harde of de zwaarste valiezen horizontaal op de bodem en plaats je de anderen er bovenop.

Vooraf informeren naar grote voorwerpen en noodzaak aanhangwagen

Belangrijk is dat het autocarbedrijf voor reizen en ritten in opdracht van verenigingen, organisaties en groepen voorafgaand duidelijk informeert naar de aanwezigheid van uitzonderlijk grote voorwerpen (bv. muziekinstrumenten, fiets), voorwerpen die als wapen kunnen worden gebruikt (bv. hand- en kruisbogen van schuttersverenigingen) of zelfs wapens (bv. geweren van schietclubs met bijhorende munitie of speren en zwaarden van re-enacters uit Romeinse tijden of middeleeuwen). De respectieve verenigingen zijn doorgaans wel op de hoogte van eventuele maatregelen die zij daarvoor moeten treffen.

Eventueel moet het autocarbedrijf een ‘skibak’ (beperkt in volume) of een aanhangwagen voorzien. In die aanhangwagen worden de zwaarste en grootste stukken boven de assen geplaatst en de overgebleven ruimte wordt opgevuld met ander reisgoed.

Tot slot is het belangrijk dat chauffeurs vooraf worden geïnformeerd over de bagage die vervoerd moet worden. De chauffeur kan daarmee dan rekening houden bij het inladen van de kofferruimte.

LIJNBUSSEN NIET OVERLADEN !

Ook voor lijnbussen geldt er een maximaal toegelaten gewicht dat mag worden geladen; gemakshalve wordt dat ‘vertaald’ naar het aantal reizigers dat je mag vervoeren. Die reizigers moeten overigens achter de rode streep - ter hoogte van de stuurpost en de voordeur - blijven staan.

Realiseer je dat een batterij-elektrische bus minder reizigers mag vervoeren dan een dieselbus omdat de batterijpakketten per stuk enkele honderden kilo’s wegen.

Van zodra je denkt dat je te veel reizigers gaat vervoeren, verwittig je de dispatching daarvan, ook al gebeurt het dagelijks. Zo kan je aantonen dat je het probleem herhaaldelijk hebt aangekaart. Het is dan aan het openbaarvervoermaatschappij om een gelede bus in te zetten of een tweede bus mee te laten rijden op hetzelfde tijdstip.

Deel dit artikel met uw collega's

ONTDEK OOK IN DIT NUMMER

Pascal Plenevaux ontving het Gouden Stuur

Gratis inkomtickets Busworld

In vogelvlucht

Oldtimer weekend in Maldegem

Jonge 'welp' bij Reizen de Boeck

Feest '100 jaar bus' in Brussel

Eerste gelede e-bus bij De Lijn

Hoe is de bus in 60 jaar veranderd?

Reisinspiratie 2026

100 jaar oud Ford T-busje nagebouwd

Van vader op zoon in Eupen

Tetris spelen met bagage

Naamse busondernemers op Weekend in Champagne

Nieuwe autocar voor KSC Lokeren-Temse

Rij-impressie: Mercedes-Benz Tourismo Safety Coach

Het Sociaal Fonds Bus & Car en Logisticity.brussels bundelen hun krachten

Tools voor de energietransitie

Schoolvervoer: focus op veiligheid

Onze sector in de pers

Download en lees offline

CAR & BUS E-ZINE

Online magazine over collectief personenvervoer over de weg en groepstoerisme.

Nieuws of publiciteit?

Contacteer ons via magazine@fbaa.be