
Schoolvervoer: focus op veiligheid
TEC Namen-Luxemburg wijst jongeren op risico’s
SECTOR
Voor het derde jaar op rij organiseerde de TEC Namen-Luxemburg op 28 mei een “Dag van het leerlingenvervoer” met de focus op veiligheid. Zo’n 240 leerlingen van het buitengewoon onderwijs uit de provincies Namen en Luxemburg woonden op het kasteel van Courrière een reeks speelse en leerrijke workshops bij over de veiligheidsregels op en rond bussen.
Spelletjes, rollenspellen en ervaringsgericht leren
Onder begeleiding van hun leerkrachten namen de leerlingen deel aan allerlei workshops op hun niveau: een reusachtig ganzenbord voor de jongste leerlingen, Trivial Pursuit over veiligheid voor oudere leerlingen, evacuatie-oefeningen, uitleg over dodehoekongevallen en het dragen van de gordel en natuurlijk ook een workshop over pesten.
“Voor hen is dit een leuk dagje uit en we merken dat ze al heel veel weten. Waar het op aankomt, is dat ze het ook toepassen”, zegt Claudine Nols, Hoofd van de Dienst Leerlingenvervoer van de provincie Namen die dit evenement organiseerde.

Baanbrekend initiatief
“Namen-Luxemburg is de enige regio die zo’n dag organiseert voor de leerlingen”, benadrukt Claudine Nols. Dertien scholen waren aanwezig, naast een dertigtal gasten.
Guerric Deblire, bedrijfsleider van Autocars et Voyages Deblire, woonde de evacuatieworkshop bij: “Bij zo’n oefening merk je hoe belangrijk het is om naar de richtlijnen te luisteren: een autocar met 60 mensen kan je op minder dan een minuut evacueren. Dit is een uitstekend initiatief. We hopen dat andere TEC-afdelingen dit voorbeeld zullen volgen.”

Chauffeurs getuigen over hun praktijk
Jean-Philippe Demoulin, chauffeur van een bus voor leerlingenvervoer bij Voyages Léonard, vindt het essentieel om jongeren te wijzen op de dagelijkse risico’s op de weg:
“Kinderen steken over zonder te kijken of ze dragen soms hun gordel niet. De jeugd leeft onbezorgd, maar dat kan ernstige gevolgen hebben. Ik zie elke dag dat soort risicogedrag, waarop je onmiddellijk moet reageren. Hoe meer aandacht de kinderen hebben voor veiligheid bij het leerlingenvervoer, hoe beter. We moeten niet alleen in de bus alert zijn, maar overal op de openbare weg. De school is de ideale plaats om deze boodschappen te verspreiden, want leerlingen van alle leeftijden zitten er samen. Ook later zullen ze er nog veel aan hebben, als ze zelf met de auto beginnen te rijden.”
Philippe wijst ook op het belang van een regelmatige bijscholing van de chauffeurs: “Wij moeten om de vijf jaar lessen volgen. Zelfs zonder een eindexamen is zo’n opfrissing essentieel om altijd alert te blijven.”
Vervoerbedrijven en leerlingen zorgen samen voor veiligheid
Deze dag was niet alleen voor de jongeren bestemd. “Het is goed dat ook wij als vervoerbedrijven hier regelmatig aandacht voor hebben”, erkent Guerric Deblire. Veiligheid bij het leerlingenvervoer is een collectieve verantwoordelijkheid, zoals deze dag heeft aangetoond. Claudine Nols vat dit perfect zo samen:
“Je moet respect opbrengen, goed luisteren en geduldig uitleggen. En als leren op een leuke manier kan, is dat mooi meegenomen."
Deel dit artikel met uw collega's
ONTDEK OOK IN DIT NUMMER
CAR & BUS E-ZINE
Online magazine over collectief personenvervoer over de weg en groepstoerisme.
Nieuws of publiciteit?
Contacteer ons via magazine@fbaa.be
