SECTOR

Nieuw in het middelbaar:
Een zevende specialisatiejaar ‘autobus- en autocarchauffeur’
Vanaf 1 september 2025 zullen drie Vlaamse scholen een opleiding tot autobus- en autocarchauffeur aanbieden. Enkele maanden voor de lancering polst Car & Bus bij de directies van de betrokken scholen naar hun verwachtingen over deze nieuwe opleiding, die er op vraag van en met medewerking van het Sociaal Fonds Car & Bus is gekomen.
Primeur
Het VTI Brugge bestaat uit twee campussen en telt 1200 leerlingen. “Ons studieaanbod is heel uiteenlopend”, vertelt Julie Houwen, campusdirecteur VTI Zandstraat. “Jongeren kunnen op onze campus onder meer terecht voor de afdeling hout, bouw, schilderwerk en decoratie, en digital design en arts.”
Bij dat ruime aanbod komt vanaf volgend schooljaar een zevende specialisatiejaar ‘autobus- en autocarchauffeur’. “Het is een primeur in het secundair onderwijs”, verduidelijkt Houwen. “Deze richting bestond nog niet. We zijn de enige school in het katholieke net met een opleiding tot buschauffeur. Het voordeel van onze campus is, dat alle praktische lessen op ons schooldomein kunnen doorgaan. Vorig jaar in juli hebben we dat al getest, waarna we er volledig voor zijn gegaan. In september hebben we de aanvraag reeds ingediend.”
Voor het praktische deel van de opleiding rekenen ze in het VTI Brugge op twee of drie leerkrachten. Een van hun internaatmedewerkers is buschauffeur geweest en vanuit de sector zijn er ook nog twee kandidaten bijgekomen. “De opleiding omvat een lespakket van 28 uur per week”, legt Houwen uit. “22 uur is specifieke opleiding met zowel theorie als praktijk. De overige 6 uur zijn complementair, waarbij we inzetten op onder meer communicatie, ondernemerschap en bedrijfsbezoeken. Als de jongeren aan het eind van de opleiding slagen, zullen ze over een rijbewijs B en D beschikken. We hopen dat dit echt een meerwaarde betekent voor de kandidaten.”

“We willen geïnteresseerde autocarondernemers uitleggen, wat ze op het einde van de rit mogen verwachten.”
Julie Houwen, campusdirecteur VTI Zandstraat
Netwerkmoment met autocarondernemingen
Bij het VTI Brugge steken ze de hand ook uit naar de sector. Heel concreet organiseren ze op 23 april een netwerkmoment voor HR-medewerkers en eigenaars van autocarondernemingen. “Autobus- en autocarchauffeur is een knelpuntberoep”, weet Houwen. “We willen daar op inzetten om zo snel mogelijk afgestudeerden af te leveren. We willen geïnteresseerde autocarondernemers uitleggen, wat ze op het einde van de rit mogen verwachten.”
Het netwerkmoment van het VTI Brugge vindt plaats op woensdag 23 april van 15u tot 17u.
Julie Houwen, campusdirecteur VTI Brugge, en John Reynaert van het Sociaal Fonds stellen er de gloednieuwe opleiding autocar- en autobuschauffeur voor. Het netwerkmoment is een uitstekende gelegenheid om elkaar beter te leren kennen.
Inschrijven via deze link: Netwerkmoment 23 april 2025


Veelbelovende belangstelling
Net als het VTI Brugge is ook De Prins in Diest een school met een hele grote variatie aan opleidingen, verspreid over meerdere campussen. “De nieuwe opleiding tot autobus- en autocarchauffeur valt onder de zevende specialisatiejaren”, verduidelijkt directeur Karolien Leemans. “Het verschil met de andere specialisatiejaren is, dat er geen vooropleiding vereist is. Leerlingen uit alle richtingen kunnen zich inschrijven voor deze opleiding.”
Een half jaar voor de start van de opleiding is de belangstelling alvast veelbelovend. “Op de opendeurdag van onze school hebben we een constante toeloop gehad”, licht Leemans toe. “Ook van buiten onze school is er interesse. Zo was er onder meer een student uit de Landbouwschool in Sint-Truiden, die overweegt zich in te schrijven. Het valt me op dat er uit heel verschillende sectoren interesse is. Ook leerlingen uit de toeristische sector informeren naar de opleiding. Een heel gevarieerd publiek voelt zich aangesproken.”

“Het opleidingsvoertuig wordt overigens gefinancierd door de sector. Zonder die steun zouden we de opleiding niet kunnen inrichten.”
Karolien Leemans, directeur De Prins in Diest
De lancering van een nieuwe opleiding is een spannend proces, waarvoor ook extra leerkrachten nodig zijn. “In functie van het curriculum is het nog zoeken naar een voltijdse leerkracht of meerdere deeltijdse leerkrachten”, evalueert Leemans. “Er is nog geen officiële vacature uitgeschreven, maar er zijn wel al sollicitaties. Dat is hoopvol. We krijgen zelfs al spontaan stageplaatsen aangeboden van de autocarbedrijven, waarmee we onze schooluitstappen regelen. Het is uiteraard nog wat vroeg om daar al op in te gaan, maar we voorzien na het behalen van het rijbewijs wel een stageblok in de opleiding. Maar de eerste stap is nu om voldoende inschrijvingen te hebben. We hopen met minstens 5 leerlingen van start te gaan.”
In afwachting van die opstart in september is Leemans alvast tevreden over de medewerking met het Sociaal Fonds Bus & Car: “De voorbije maanden hebben we al enkele keren samengezeten. Op onze opendeurdag waren ze aanwezig met een voertuig en met iemand uit de sector om de nodige uitleg te geven. Het opleidingsvoertuig wordt overigens gefinancierd door de sector. Zonder die steun zouden we de opleiding niet kunnen inrichten.”

Een opleiding autobus- en autocarchauffeur omvat veel meer dan leren rijden
Isabelle Janssens, directeur van het GO! atheneum Geraardsbergen
De eerste inschrijving
Een derde middelbare school, waar in september een zevende specialisatiejaar ‘autobus- en autocarchauffeur’ van start gaat, is het GO! atheneum Geraardsbergen. “Aan het begin van dit schooljaar kregen we van het Sociaal Fonds de vraag of er interesse was in het inrichten van deze nieuwe opleiding”, vertelt Isabelle Janssens, directeur van het GO! atheneum Geraardsbergen en operationeel directeur van Leerpunt. “We hebben het dossier toen meteen bestudeerd en beslist om er onze schouders onder te zetten. Een opleiding autobus- en autocarchauffeur omvat veel meer dan leren rijden. Het gaat ook om talenkennis, douaneformaliteiten en bewegwijzering. Intussen heb ik zelf ook al veel bijgeleerd over de sector.”
Een van de eerste praktische uitdagingen was de zoektocht naar een geschikt oefenterrein, dat intussen met medewerking van de stad Geraardsbergen en een plaatselijk voetbalteam is gevonden. “We hebben ook vrij snel een vacature voor een leerkracht uitgeschreven”, benadrukt Janssens. “In een periode met een groot lerarentekort en in een sector met een personeelstekort is dat geen sinecure. Maar we hebben een heel gemotiveerd iemand met veel ervaring in de sector én met een lerarendiploma gevonden. Om hem aan boord te houden, hebben we hem dit schooljaar al ingeschreven om wekelijks enkele uren mee te werken aan de uitwerking van de nieuwe opleiding.”
Net als haar collega-directeurs in Brugge en Diest is Janssens tevreden over de samenwerking met het Sociaal Fonds Bus & Car: “Van bij het begin was er een goed contact, waardoor de zaken efficiënt zijn vooruitgegaan. Dat was nodig, want voor deze opleiding was er overleg nodig om eindtermen en leerplannen uit te werken. We zijn ook dankbaar voor de enthousiaste medewerking aan onze opencampusavond in maart. John Reynaert, sectorconsulent bij het Sociaal Fonds, en zijn collega’s regelden voor dat evenement drie autocars, wat onze nieuwe opleiding meteen in het oog deed springen. En met succes. Intussen hebben we onze eerste inschrijvingen binnen. De belangstelling is vooral groot bij jongeren, die graag in beweging zijn en met mensen werken. Ze zijn ook benieuwd naar hoe het is om met zo een grote autocar te rijden. We zijn er van overtuigd dat de opleiding autobus- en autocarchauffeur een succes wordt.”

John Reynaert, sectorconsulent bij het Sociaal Fonds
Deel dit artikel met uw collega's
ONTDEK OOK IN DIT NUMMER
CAR & BUS E-ZINE
Online magazine over collectief personenvervoer over de weg en groepstoerisme.
Nieuws of publiciteit?
Contacteer ons via magazine@fbaa.be
