BUSWORLD

Is het nu 90 km/u of 100 km/u met een aanhangwagen op de autosnelweg?
Dit e-zine brengt een artikelenreeks waarin een expertenpanel – samengesteld uit zes FCBO-instructeurs – hun visie geven op onderwerpen die leven bij bus- en autocarchauffeurs.
ONZE FCBO-EXPERTS

Pascale Verdoy

Danny De Wilde

Ruben Elsen

Frank Lambrichts

Benjamin Durie

Geert Aerts
Mag een autocar met aanhangwagen op de autosnelweg maximaal 100 km/u rijden? Omdat de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en de Politie hierover van mening verschillen, raden de FCBO-instructeurs aan om maximaal 90 km/u te rijden om een boete te vermijden.
Sinds de wegcode op 1 april 2018 werd gewijzigd en autocars maximaal 100 km/u mogen rijden op autosnelwegen, heerst er onduidelijkheid over de toegelaten maximumsnelheid wanneer het gaat om een autocar met aanhangwagen. Autocars waarvan alle zitplaatsen zijn uitgerust met een veiligheidsgordel, die uitsluitend zittende passagiers vervoeren, én die zijn voorzien van een snelheidsbegrenzer tot 100 km/u mogen maximaal 100 km/u rijden.
Voor autocars die niet aan bovengenoemde vereisten voldoen en autobussen (vervoer van zittende en staande passagiers) blijft de maximumsnelheid beperkt tot 90 km/u. Autocars die 100 km/u mogen rijden op autosnelwegen, moeten een roodwitte sticker met de vermelding '100' dragen in plaats van '90'. Een tweede sticker met de vermelding ‘75’ geeft de toegelaten maximumsnelheid aan op andere, secundaire, wegen.

Strikte interpretatie door politie
Bij de invoering van die versoepelde wegcode in 2018 heeft de Federale Overheidsdienst Mobiliteit steeds voorgehouden dat autocars die voldoen aan de Tempo 100-regel tegen maximaal 100 km/u mogen rijden omdat zij meer dan 3,5 ton wegen. Omdat de wetgeving (artikel 11) geen duidelijk onderscheid maakt met bijvoorbeeld lichtere voertuigen wagen die door toevoeging van een sleep meer dan 3,5T wegen (bv. personenwagen met caravan) wordt de toegelaten maximumsnelheid van een autocar met aanhangwagen op de autosnelweg anders geïnterpreteerd door de politiediensten. Zij lezen de wettekst heel strikt en beschouwen een autocar met aanhangwagen als een sleep die maximaal 90km/u mag rijden. De wetgever spreekt immers van maximaal 100 km/uur voor Tempo-100-autocars en 90 km/u voor autobussen (ongeacht hun MTM), voor voertuigen en slepen met een MTM van meer dan 3,5 ton; volgens de politie geldt dat ook voor autocars die een aanhangwagen slepen.

Maximaal 90 km/u om boete te vermijden
In afwachting van de nieuwe wegcode, die op 1 september 2026 in voege treedt, werd aan de FOD Mobiliteit gevraagd om de regelgeving tegen dan te verduidelijken. Daarbij wordt gehoopt op erkenning van de eerder opgelegde maximumsnelheden van 100 km/u op autosnelwegen en 75 km/u op secundaire wegen, zoniet dreigt een beperking tot respectievelijk 90 km/u en 60 km/u, hoewel dat niet wordt ondersteund door aspecten van veiligheid en techniek.
De FCBO-instructeurs adviseren daarom om op de autosnelweg voorlopig maximaal 90 km/u te rijden met een autocar met aanhangwagen. Voorlopig lijkt het alleszins niet aangewezen om eventuele bestickering van snelheidsbeperkingen op autocar en aanhangwagen te wijzigen. Bovendien wordt de 75 km/u-sticker vanaf 1 september 2026 niet langer verplicht.
Deel dit artikel met uw collega's
ONTDEK OOK IN DIT NUMMER
CAR & BUS E-ZINE
Online magazine over collectief personenvervoer over de weg en groepstoerisme.
Nieuws of publiciteit?
Contacteer ons via magazine@fbaa.be
