SECTOR

Jonge chauffeurs vinden en hen de baan opsturen, vergt tijd
Het vinden en opleiden van jonge chauffeurs en hen voorbereiden op hun eerste dagtrips en meerdaagse reizen vergt meer tijd dan voorheen. Daar bovenop komt de extra tijd die ondernemers moeten spenderen aan het zoeken naar toegankelijkheid tot milieuzones en parkeerplaatsen in stadscentra.
Tijdens de FBAA-Lentereceptie had een rondetafelgesprek plaats met vier jonge ondernemers: Nicolas Fermont (Fermontours), François Claessens (B-Travel), Guerric Deblire (Autocars et Voyages Deblire) en Julien Donche (Leader Tourisme). Zij wezen er alvast op dat het chauffeurstekort acuut is en dat het niet evident is om jongeren aan te trekken. Vanuit dat opzicht dringen zij erop aan dat men kandidaat-chauffeurs tijdens hun opleiding voldoende informeert over de mogelijke werktijden in functie van de taak die zij willen uitoefenen.
Eenmaal je hen hebt aangeworven, moet je je realiseren dat de huidige, jonge, generatie chauffeurs een totaal andere aanpak vergt. Hun sociale leven en hun gezin primeren en dat uit zich in de werktijdenregeling die zij verkiezen. Bovendien moeten de reiswegen en reizen met de nieuwe jonge chauffeur tot in de details worden voorbereid en doorgenomen, inclusief de wegwerkzaamheden, omleidingsroutes, alternatieve trajecten en visualisering van kritieke punten via Google Maps. Dat vergt een pak meer tijd alvorens je hen kan uitsturen.
Milieuzones en parkeerbeleid tergen autocarsector
De voorbereiding van één- en meerdaagse citytrips vergt, volgens de jonge ondernemers, steeds meer tijd omdat de autocarsector nauwelijks, niet of laattijdig wordt geïnformeerd over circulatieplannen, parkeerproblemen en wijzigende criteria voor de toelating tot milieuzones. Toen Amsterdam een nieuw circulatieplan en parkeerbeleid voor autocars invoerde, was er nauwelijks informatie beschikbaar. Rijden in Parijs is een hel geworden. Telkens leidt dat tot stress bij chauffeurs en het kort de bezoektijd voor reizigers ook in. Omdat zij niet nabij de gewenste locaties kunnen in- en uitstappen, verliest de autocar haar unieke positionering om klanten tot aan de deur te brengen.
Parkeertarieven die onverwacht wijzigen, maken een correcte prijsberekening onmogelijk wanneer klanten maanden vooraf een offerte vragen voor de reis van hun organisatie of vereniging. Toen in Barcelona het parkeerbeleid werd aangepast, was er enkel een Spaanstalige website en app beschikbaar die amper functioneerde.
Eénduidig en eenvormig platform
De jonge ondernemers dringen bijgevolg aan op een éénduidig en eenvormig platform met informatie én reserveringsmogelijkheden voor de toegang tot milieuzones en parkings. Nu doet elke stad haar zin en heeft elkeen een eigen platform waarop men zich moet aanmelden. Een medewerker is nu soms een halve dag bezig om alles bij mekaar te zoeken en de noodzakelijke betalingen te verrichten.
De jonge ondernemers kaartten ook aan hoe men steeds meer voor voldongen feiten wordt gesteld. Zo stelde Milaan van de ene dag op de andere voorop dat autocars zich moeten voorzien van externe geluidssignalen ten behoeve van weggebruikers die zich in de dode hoek bevinden. Overheden realiseren zich niet dat dergelijke technologie pas heel recent beschikbaar is en dat zij misschien zelfs niet optioneel gevraagd kon worden op het ogenblik dat het aankoopcontract voor de autocar bij de constructeur werd ondertekend.
Elektrische bussen
De jonge ondernemers vroegen busconstructeurs ook om meer duidelijkheid over hun naverkoopdienst en de restwaarde die zij mogen incalculeren voor elektrisch aangedreven voertuigen. Gelijktijdig stelden zij zich de vraag hoe een kmo zich kan engageren voor de aankoop van zero-emissiebussen wanneer het onduidelijk is hoeveel capaciteit beschikbaar is op het stroomnet.
Deel dit artikel met uw collega's
ONTDEK OOK IN DIT NUMMER
CAR & BUS E-ZINE
Online magazine over collectief personenvervoer over de weg en groepstoerisme.
Nieuws of publiciteit?
Contacteer ons via magazine@fbaa.be
