SECTOR

Artificiële Intelligentie (AI) als opportuniteit voor bus en autocar
10 tips
Artificiële intelligentie (AI) dringt steeds verder door in onze samenleving. Maar, kan het ook een opportuniteit zijn voor autobus- en autocarbedrijven? Hoe moeten zij omgaan met AI en hoe kunnen zij het gebruiken in hun dagdagelijkse werking?
Tijdens het FBAA Symposium, met als thema ‘Efficiënt ondernemen en tijd besparen met AI en automatisatie’, stipte AI-expert Dieter Vanden Heede diverse mogelijkheden aan hoe je articificiële intelligentie in je bedrijf kan benutten. Aanvullend lichtten Florian Vanderhoudelingen (Jumbo Tourisme) en Olivier Van Mullem (Multiobus) toe hoe zij het reeds gebruiken in hun bedrijfsvoering. Car&Bus bundelt hun suggesties en ervaringen in 10 tips. De boodschap was alleszins duidelijk: ‘Begin ermee want je gaat het sowieso nodig hebben’.
1.
Gratis is niet altijd veilig
De gratis versies van bijvoorbeeld OpenAI/ChatGPT en CoPilot reiken je al aardig wat mogelijkheden aan. Door middel van de opdrachten (‘prompts’) die je invoert en documenten (Excel, Powerpoint, Pdf, …) die je uploadt, voedt je wel het grote model, zeg maar de ‘database’. Hierdoor ga je ook jouw informatie ter beschikking stellen van Jan en Alleman. De gratis versies zijn bijgevolg niet altijd even veilig. Het is daarom beter om betalende versies te gebruiken of AI-toepassingen in je eigen software te integreren.
Wanneer je AI wil inschakelen in je dagelijkse bedrijfsvoering is het belangrijk om je daarvoor voorafgaand te laten omringen door experten die diverse toepassingen kunnen ontwikkelen overeenkomstig de (wijzigende) Europese regelgeving over generieke artificiële intelligentie.
2.
Tijd winnen
Beschouw AI als een nieuwe ‘afdeling’ in je bedrijf die zich richt tot alle geledingen en niveaus. Artificiële intelligentie genereert iets nieuws en uniek dat je als mens niet meteen uit de ingegeven data kan afleiden.
Door AI in te schakelen voor bijvoorbeeld het opmaken van offertes voor een meerdaagse rondreis win je ongelooflijk veel tijd. De tijdwinst voor prijsberekening is enorm. Bovendien zal AI je vertellen of je eventueel een derde chauffeur moet inschakelen om in orde te zijn met de rij- en rusttijdenregeling en hoe je die derde man of vrouw het gemakkelijkste en snelste ter plaatse krijgt.
Olivier Van Mullem (Multiobus) past vandaag AI al toe in het organiseren van zijn onderneming.
3.
Geef ‘prompts’ in alsof het een stagiair is
Het moeilijkste aspect van AI is dat je de programma’s goed moet voeden. Geef je slecht toegelichte opdrachten of ‘prompts’ in dan zal het resultaat ook slecht zijn. Als je alles toelicht zoals je het zou doen voor een stagiair in je zaak, dan levert dat wellicht een mooi resultaat op. Indien gewenst, kan je kiezen voor ‘deep research’ voor een meer onderbouwd antwoord.
- Geef duidelijk aan wat je verwacht en niet verwacht.
- Schets het doel van de taak: een document of lijst afpunten, een excel-bestand analyseren, …
- In welke context moet het gebeuren
- Wie is de doelgroep waartoe men zich moet richten: management, medewerkers, chauffeurs, technici, algemeen publiek, potentiële klanten die geïnteresseerd zijn in een thema, …
- Som bepaalde parameters op waarin het resultaat moet worden weergegeven: schrijf in de je-vorm, gebruik ‘bullet points’, schrijf- en leesniveau B1 (voor iedereen begrijpelijke taal), presenteer in .pdf-bestand, …
- Wie is de ‘toon’ of ‘voice’?
- Wil je extra uitleg of toelichting?
4.
Niet kopiëren
Teksten zomaar kopiëren uit de antwoorden die ChatGPT of CoPilot je geeft, doe je beter niet. ‘Copy paste’ is taboe maar door een menselijke touch te geven aan de aangereikte informatie te geven, kan je er wel iets uitzonderlijk van maken.
5.
Administratieve taken
AI kan je helpen bij tal van administratieve taken zoals loonverwerking en chauffeursplanning. Het volstaat om bijvoorbeeld een loonbrief in .pdf te uploaden en aan AI te vragen om daar alle voor jou interessante gegevens uit te halen en die vervolgens in een excel-file te verwerken. Evenzo kan je AI inschakelen om een ontwerp van rittenplanning voor alle chauffeurs op te stellen, rekening houdende met vervoersactiviteiten, werktijdenregeling, vakantiedagen, enz. Die ontwerpplanning kan je vervolgens voorleggen aan je chauffeurs. Door enkele chauffeursplanningen uit het verleden te uploaden, kan je AI trainen in de werking ervan.
In het vooruitzicht van de grootschalige elektrificatie van de busvloot kan AI de optimale laadmomenten per voertuig inplannen, rekening houdende met de organisatie van de energieleveranciers. Het gaat immers over meer dan piek- en daluren, ook gunstige weersomstandigheden die veel zonne- of windenergie opwekken zijn bepalend. Je kan dat onmogelijk manueel berekenen binnen een zeer korte tijdspanne.
Voor een één- of meerdaagse reis naar Groot-Brittannië kan je bijvoorbeeld de ingescande paspoorten laten inlezen en alle informatie laten omzetten in een excel-bestand.
Dieter Vanden Heede (expert Artificial Intelligence) legt uit wat AI kan betekenen voor jouw bedrijf.
6.
Routeplanning
AI kan een realistische planning van een reisroute bezorgen op basis van data uit Google Maps. Wanneer je de juiste opdrachten of ‘prompts’ hebt ingegeven, kan AI je zelfs een zo goed als volledig uitgewerkt programma bezorgen waarin ook allerhande tips zijn verwerkt voor een leuke belevingsreis.
7.
Vragen van medewerkers automatiseren
Met behulp van AI kan je een geautomatiseerd systeem uitbouwen dat allerlei vragen van medewerkers beantwoordt in een ‘chatbot’ of ‘CustomGPT’ binnen je bedrijf. Daartoe kan je bedrijfsinterne documenten, zoals arbeidsreglementen, binnenhuisreglementen, cao’s, en tal van andere documenten uploaden in het systeem. Weet ook dat er voor de bus- en autocarsector niet alleen Belgische, maar ook Europese en internationale wetgeving telt; je moet dus ook die documenten uploaden om te vermijden dat AI je foutieve of onvolledige informatie bezorgt.
8.
Rapportering
Je kan AI ook gebruiken voor rapportering van verrichte taken door je eigen software te koppelen aan die van OpenAI of andere aanbieder. Gelijktijdig kan je AI trainen op het vakjargon en de typische terminologie die wordt gebruikt door chauffeurs en technici. Het laat hen toe om hun rapportering over bijvoorbeeld onderhoudsbeurten op efficiënte en eenvoudige wijze te vervullen. Gelijktijdig kan AI gebruikte wisselstukken inventariseren en afstemmen met je beschikbare voorraad. Bovendien kan je die rapportering via AI meteen in de door jou gewenste vorm laten maken, overeenkomstig de huisstijl van je bedrijf.
9.
Social media manager
Schakel AI in als social media manager van je bedrijf. Dat kan je doen door 10 vragen te beantwoorden waaruit AI de zogenaamde ‘tone of voice’ van je bedrijf of organisatie kan afleiden. De ‘tone of voice’ geeft de manier aan waarop je een boodschap overbrengt en hoe dat gebeurt en in welke stijl. Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar vooral hoe je het zegt. De ‘tone of voice’ bepaalt vervolgens hoe je doelgroep die boodschap ervaart en interpreteert.
- Wat is de missie en visie van je bedrijf?
- Wie is je doelgroep? (leeftijd, interesse, problemen die zij moeten oplossen)
- Welke producten of diensten bied je aan en wat is het voordeel ervan voor je klanten?
- Wat zijn je unieke verkoopsargumenten (USP’s) waarmee je je onderscheidt?
- Welke ‘toon of voice’ hanteer je: informeel, professioneel, inspirerend, …?
- Welke ‘social media’ gebruik je en welke scoren het beste?
- Heb je voorbeelden of posts waarvan je tevreden bent en waarom waren zij succesvol?
- Welke specifieke doelen wil je bereiken met je ‘social media’-strategie: naamsbekendheid, meer geïnteresseerde, potentiële klanten (‘leads’), meerverkoop, …?
- Moeten wij rekening houden met evenementen, thema’s, lanceringen in de nabije toekomst?
- Hoe wil je dat je publiek je merk ervaart of onthoudt na interactie met je online inhoud?
10.
Interne verslaggeving
AI kan de verslaggever van je vergadering zijn. Je kan de vergadering opnemen met een programma zoals MeetGeek, het uploaden in AI en vervolgens vragen om een uitgetikt woordelijk verslag of transcriptie van te maken. Maar, AI kan de vergadering ook samenvatten en bijvoorbeeld presenteren met aandachtspunten of ‘bullet points’.
Je kan AI ook gebruiken om je takenlijst voor de volgende dag(en) op te maken. Hoe dikwijls gebeurt het niet dat je onderweg aan iets denkt dat je nog moet doen? Spreek het in, geef het door aan AI en die kan het in je agenda plaatsen.
Deel dit artikel met uw collega's
ONTDEK OOK IN DIT NUMMER
CAR & BUS E-ZINE
Online magazine over collectief personenvervoer over de weg en groepstoerisme.
Nieuws of publiciteit?
Contacteer ons via magazine@fbaa.be
