

Voldoende ruimte laten tussen bus en vangrail om snel te evacueren
In noodsituaties komt het erop aan om bus en autocar zo efficiënt en zo snel als mogelijk te evacueren. Daarbij moet de chauffeur zich ook realiseren dat hij voldoende vrije ruimte moet laten tussen voertuig en vangrails om de deuren nog te kunnen en reizigers veilig en vlot te kunnen laten uitstappen.
Deel dit artikel met uw collega's
“Scholen zouden die evacuatieplannen bij het begin van het schooljaar moeten doornemen en bespreken met het busbedrijf waarmee zij meestal werken”, geeft Danny De Wilde, trainer bij het Sociaal Fonds Bus&Car aan. “Je kan bijvoorbeeld voorafgaand een duidelijke taakverdeling afspreken tussen chauffeur en begeleiders opdat ook zij helpen bij een vlotte evacuatie. Verder lijkt het mij opportuun dat men die evacuatieprocedure regelmatig inoefent met de leerlingen opdat zij die terdege kennen. Het volstaat niet omdat eenmalig te demonstreren want dan neemt paniek de overhand bij een noodsituatie. Weet je dat sommige scholen van het buitengewoon onderwijs die evacuatieprocedure dagelijks oefenen bij aankomst aan de school opdat ook hun leerlingen ermee vertrouwd zijn”.


Niet te dicht bij de vangrail parkeren
“Weet dat de pechstrook niet breed genoeg is om een bus met geopende deuren te parkeren. Die deuren slaan zo’n 25 cm. uit waardoor je noodgedwongen deels op het rechterrijvak zal staan. Probeer daarom, indien mogelijk, te parkeren aan een, bredere, uitwijkhaven”, raadt Danny De Wilde aan. “Wanneer je toch tegen de vangrail moet parkeren, laat dan voldoende vrije ruimte om de deuren te kunnen openen en passagiers vlot te laten uitstappen. Probeer te vermijden dat men over de vangrail moet klauteren want die zijn meestal vrij hoog en hebben scherpe randen waaraan men zich kan verwonden. Voor kleine kinderen, oudere en minder mobiele reizigers is die vangrail een onmogelijk te nemen obstakel”.
Chauffeur staat er vaak alleen voor
“In het openbaar vervoer en bij toeristische dagtrips en rondreizen heb je geen georganiseerde groep, zoals bij een schooluitstap, en zal het evacueren veel moeizamer verlopen. Vaak zijn er ook minder mobiele reizigers aan boord. De chauffeur staat er alleen voor en moet niet echt rekenen op hulp van reizigers om de evacuatie te stroomlijnen. Van zodra de deuren openen, wil iedereen de bus zo snel als mogelijk verlaten zonder zich te bekommeren om medereizigers”.
Opleidingen en vormingspakket
Diverse aspecten van noodsituaties, zoals het omgaan met een busbrand en het evacueren van reizigers of hoe te handelen bij ongevallen in het leerlingenvervoer worden toegelicht in specifieke Code 95-opleidingen.
Voor school- en groepsreizen ontwikkelden FBAA en het Instituut voor Car & Bus een ‘train-de-trainer’-module waarin wordt toegelicht hoe je een autocar snel en efficiënt evacueert binnen de minuut.
Goed om weten
Realiseer je dat een bus zonder optioneel geplaatst brandbestrijdingssysteem in enkele minuten in lichterlaaie staat en in minder dan 10 minuten volledig kan uitbranden.

Tips bij brand
- Verwittig meteen 112 en geef je locatie door.
- Zet je voertuig aan de kant.
- Druk je noodschakelaar in, waardoor je alarmlichten automatisch gaan knipperen.
- Schakel de hoofdschakelaar voor de stroomvoorziening uit bij elektrische bussen.
- Laat voldoende vrije ruimte tussen bus en gracht of vangrail om deuren te kunnen openen.
- Zorg ervoor dat reizigers veilig kunnen uitstappen en zich verspreiden opdat de uitgang vrij blijft voor achteropkomende reizigers.