

1711 bellen bij incident op overweg en meteen evacueren
Deel dit artikel met uw collega's
Dankzij het koelbloedig handelen van de buschauffeur werden in het najaar twee rampen vermeden, op een overweg in Veldegem en bij een busbrand in Ranst. Telkens werden de reizigers aangespoord om meteen de bus te verlaten. Bij een incident op een overweg raadt Infrabel aan om de Infrabel-verkeersleiding op 1711 te alarmeren.
Op 14 november brandde een gelede bus volledig uit op de aansluiting van de E313 naar de E34 in Ranst. De chauffeur zette de bus meteen aan de kant en maande de reizigers aan om uit te stappen. Niemand raakte gewond. Op 30 november viel een bus stil op een overweg in Veldegem, luttele minuten voor de slagbomen neerdaalden en de bus werd geramd en meegesleurd door een aanstormende trein. Ook hier kon de chauffeur de reizigers tijdig evacueren en werd niemand gewond.
Gemakkelijker lijnbus evacueren dan autocar
“Een lijnbus is nog relatief snel geëvacueerd omdat je brede deuren hebt. Zeker wanneer de bus niet vol zit en het vooral jonge reizigers zijn, gaat het vlot”, merkt Danny De Wilde, instructeur bij het Sociaal Fonds Bus&Car, op. “Een heel ander verhaal wordt het wanneer één van de reizigers een rolstoelgebruiker is. Je moet de oprijplaat al kunnen uitschuiven en ervoor zorgen dat men die veilig kan afrijden en niet tussen de sporen of in de bedding belandt. Een quasi gelijkaardige situatie doet zich voor bij liftbussen waar je eveneens over de nodige ruimte moet beschikken om de liftdeur te openen en de lift uit te klappen. Met autocars, hoog- en dubbeldekkers is het evenmin evident omdat gang en deuren smaller zijn en je een aantal treden hebt om in- en uit te stappen”.

Verwittig 1711 of vraag iemand om dat te doen
“Bij een technisch defect of incident op een overweg moet je onmiddellijk de Infrabel-verkeersleiding verwittigen via 1711. Chauffeurs kunnen het 1711-noodnummer best opslaan in hun gsm”, raadt Thomas Baeken, woordvoerder bij Infrabel, aan. “De verkeersleiding kan in een tiental seconden een signaal en een audio-bericht versturen naar de stuurpost van treinen op de respectieve spoorlijn. Afhankelijk van de snelheid en de tonnage van die trein wordt de remafstand berekend en kan men inschatten waar de trein zal stilstaan. Die melding aan 1711 hoeft niet door de chauffeur te gebeuren. Hij of zij kan even goed aan een reiziger, voorbijganger of buurtbewoner vragen om 1711 te contacteren”.
“Bijkomend kan iemand ook de hulpdiensten verwittigen via 112, maar essentieel is het waarschuwen van 1711. Zij kunnen het treinverkeer stilleggen, een mogelijke aanrijding vermijden en zonodig ook de hulpdiensten verwittigen”.
“Je mag er niet vanuit gaan dat er nog genoeg tijd rest omdat een reguliere, trein pas binnen zoveel minuten aan de overweg is. Tussen het reizigersverkeer door rijden ook goederentreinen, werktreinen of losse locomotieven en lege treinen. Het signaal kan bijgevolg altijd op rood gaan”.

1711-identificatiestickers geven exacte locatie weer
Jaarlijks noteert Infrabel een vijftigtal potentieel kritieke situaties op het Belgische spoorwegnet waarbij een voertuig strandt op een overweg of op de sporen terecht komt. Dikwijls gaat het om materiële schade, maar helaas zijn er ook menselijke tragedies met doden en zwaar gewonden. Met een ruim opgezette informatiecampagne wil spoorwegbeheerder Infrabel het 1711-noodnummer van de Infrabel-verkeersleiding ruimer bekend maken.
Via 1711 kan je gevaarlijke situaties op een overweg meteen melden. Op alle roodwitte overwegpalen werden zelfklevers aangebracht met het 1711-noodnummer. Omdat je niet altijd de exacte locatie kent, vermeldt de sticker ook de (deel-)gemeente, de straatnaam, de respectieve spoorlijn en het nummer van de overweg. Deel die gegevens mee aan de 1711-verkeersleiding opdat zij exact weten waar er een incident is.
Trein komt vanaf 10 seconden na gesloten slagbomen
Op het spoorwegnet bevinden zich sensoren die bij een naderende trein de rode knipperlichten en de bel van de overweg activeren, gevolgd door het neerlaten van de slagbomen. Tussen rood licht en gesloten slagbomen liggen 45-50 seconden, vanaf de daaropvolgende 10 seconden kan een trein de overweg kruisen. Na het rode licht en de beltoon kan er bijgevolg binnen de minuut een trein zijn!
“Loop zeker niet langs de spoorlijn om de bestuurder van een naderende trein te waarschuwen. Daarmee breng je alleen je eigen leven in gevaar. Van zodra je 1711 hebt gebeld, de lichten op rood springen en de slagbomen dalen, is het belangrijk dat je jezelf en de reizigers verplaatst naar een veilige afstand van de overweg. Zo vermijd je om geraakt te worden door brokstukken bij een mogelijke aanrijding”.
Misbruik van het 1711-noodnummer wordt alleszins bestraft. “Wanneer je voertuig in panne valt op de overweg, je 1711 verwittigt, de slagbomen geopend blijven en je nadien weerkeert naar je bus en de motor terug kan starten en je de bus van de overweg rijdt, heb je te goeder trouw gewaarschuwd en worden er geen kosten aangerekend. Je hebt immers correct gehandeld en een potentiële aanrijding vermeden”, licht Thomas Baeken nog toe.
De ‘1711-identificatiesticker’ vermeldt het nummer van de spoorlijn, de overweg, de straatnaam en de gemeente.
Respecteer het witte knipperlicht en hou de overweg vrij
“Pas wanneer de slagbomen opnieuw volledig geopend zijn én het witte licht knippert, mag men de overweg terug oprijden. Vroeger oprijden, wordt beschouwd als het negeren van het rode stopsein en dat is een zware overtreding”, geeft Thomas Baeken mee, verwijzend naar de wegcode (Art. 23).
“Net zoals bij een klassiek kruispunt mag je de overweg pas oprijden wanneer je er zeker van bent dat het vlot kan gebeuren en dat je de overweg probleemloos kan verlaten. Je mag de overweg bijgevolg niet blokkeren, want ook dat is strafbaar. Als (bus-)chauffeur moet je zeker aandachtig zijn voor mogelijke filevorming op de overweg!”.
Overtredingen aan overwegen kunnen leiden tot boetes van €320 tot €4.000, intrekking van het rijbewijs en een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar. Overtreders moeten ook een vergoeding betalen voor geleden schade en minuten vertraging voor het treinverkeer bij een incident.

Tips bij incident op overweg
- Verwittig onmiddellijk 1711.
- Geef de locatiegegevens door van de 1711-identificatiestickers op de overwegpalen.
- Evacueer de reizigers en vraag daarvoor hulp van medereizigers of omstaanders.
- Loop geenszins langs de sporen.
- Begeef jezelf op veilige afstand van de overweg. Geef die boodschap ook uitdrukkelijk aan je reizigers en omstaanders.
Goed om weten
Weet dat er na het inschakelen van de rode knipperlichten aan een overweg al binnen de minuut een trein kan komen.