Ganda Cars bouwde nieuwe stelplaats voor toekomstige elektrische bussen

Deel dit artikel met uw collega's

Om pro-actief in te spelen op de evolutie naar elektrisch aangedreven bussen in het openbaar vervoer, bouwde Ganda Cars uit Wondelgem een gloednieuwe stelplaats in de Gentse kanaalzone. Ruimte en faciliteiten zijn voorzien om op termijn een volledig elektrische vloot te huisvesten.

Nieuwe noden

Ganda Cars werd in 1932 opgericht door de grootvader van huidig zaakvoerder Philippe Braet. Samen met echtgenote Margarida da Silva Pinto en dochter Anouk stippelde hij de plannen uit voor een nieuwe stelplaats. Na bijna zestig jaar gevestigd te zijn in Wondelgem was een nieuwe site noodzakelijk geworden. “Enerzijds kampten wij met plaatsgebrek om het twintigtal bussen behoorlijk te kunnen stallen. Anderzijds wees onderzoek uit dat het elektriciteitsnet onvoldoende stroom kon leveren om alle voertuigen te kunnen laden, wanneer wij zouden overschakelen op elektrisch aangedreven bussen. Op de nieuwe site in de Gentse kanaalzone is er daarvoor wel voldoende stroom aanwezig, en kan er ook een hoogspanningscabine worden bijgeplaatst”, vertelt Margarida da Silva Pinto.

“Wij hebben de nieuwe stelplaats ontworpen in functie van elektrisch aangedreven bussen. Daarvoor hebben wij onder andere in Nederland diverse busbedrijven bezocht die al enkele jaren ervaring hebben.”

Elektrische installatie vergt ruimte

“Je denkt te gemakkelijk dat het volstaat om stekkers te voorzien en bussen in te pluggen”, vervolgt Margarida da Silva Pinto. “De complete installatie met hoogspanningscabine, omvormers en batterijen vergt aardig wat extra vierkante meters. Wanneer je die niet incalculeert, heb je later problemen om met bussen te manoeuvreren en om die te parkeren. Aanvankelijk investeer je in overbodige vierkante meters maar op termijn heb je die oppervlakte wel nodig.

Je moet het onderhoudsatelier, de wasstraat, de garage en het buitenterrein uittekenen alsof alle elektrische installaties er al staan en aangeven welke ruimte je daarvoor moet voorzien. Zo is het dak van de stelplaats er op voorzien om zonnepanelen te plaatsen. Maar we houden ook rekening met andere opties zoals windenergie, die wij misschien kunnen aankopen bij naburige bedrijven die windturbines hebben staan”.

De technologie rond alternatieve energievoorziening evolueert zo snel dat Ganda Cars alle mogelijkheden open houdt. Omdat men op termijn sowieso elektrisch gaat rijden, werd in de nieuwe stelplaats gekozen voor een verplaatsbare bovengrondse tankinstallatie, wat ook toelaat om die zonder veel omhaal te verwijderen van zodra alle voertuigen elektrisch worden aangedreven. Over de hele lijn zijn zowel de overdekte stelplaats als de vrije buitenruimte erop voorzien om elektrische bussen in optimale omstandigheden te parkeren, te laden en te onderhouden. Het is nu alleen nog wachten tot die elektrische voertuigen er zijn.

De aandachtspunten van Ganda Cars voor de inrichting van de stelplaats:

• Evalueer de sterkte van het elektriciteitsnet. • Voorzie de nodige binnen- en buitenruimte voor laadinfrastructuur. • Teken je stelplaats uit alsof de elektrische bussen er al zijn. • Hou rekening met snel evoluerende technologie. • Bekijk verschillende mogelijkheden van alternatieve energievoorziening.

Margarida

Philippe

Anouk