Rondrit langs UNESCO-Werelderfgoed in Duitsland

Tips van onze toerismejournalist

De voorbije zomer besliste Unesco om steden, monumenten en landschappen in Duitsland het label van ‘Werelderfgoed’ toe te kennen. Onze toerismejournalist stippelde een route uit langs dat kersvers Werelderfgoed in het westen van Duitsland.

Deel dit artikel met uw collega's

©Jens Korte

Romeinse sporen in Keulen

Steeds meer steden, regio’s en landen bundelen de krachten om een thema of gebied te laten erkennen tot ‘Werelderfgoed’. Duitsland en Nederland zijn er op die manier in geslaagd om de Neder-Germaanse limes, de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk, op de Unesco-Werelderfgoedlijst te krijgen.

©Heiermann

Niet de volledige grens van de toenmalige Romeinse provincie Germania Inferior is erkend, wel talrijke sites met goed bewaarde archeologische resten van militaire versterkingen en civiele infrastructuur. Een daarvan bevindt zich in het centrum van Keulen: het Praetorium, de eeuwenoude restanten van de ambtszetel van de opperbevelhebber van Neder-Germania.

Om de site bezoekersvriendelijker te maken, vinden er werken plaats. Maar in afwachting van de heropening kunnen in Keulen nog andere Romeinse sporen worden bezichtigd. De collectie van het Römisch Germanisches Museum is top, al dan niet gevolgd door een gegidste wandeling door de oude stad in het teken van het Romeinse erfgoed.

Iconisch kuuroord in Bad Ems

Na een bezoek aan Keulen is het minder dan anderhalf uur rijden naar Bad Ems aan de oever van de Lahn. Samen met tien andere historische kuursteden mag Bad Ems nu pronken op de Unesco-Wereldergoedlijst als voorbeeld van Europese kuurcultuur.

Kuren was aanvankelijk alleen weggelegd voor de hogere kringen van de samenleving. En bijgevolg beschikken al die kuuroorden vandaag over een historische gastenlijst met ronkende namen.

Maar veel belangrijker voor de erkenning tot werelderfgoed is dat er destijds rond de kuurbaden een hele toeristische infrastructuur is ontstaan met casino’s, theaters, hotels, villa’s en parken. De stadsgidsen nemen groepen op sleeptouw langs al die historische plekken.

De groepsformule ‘Koningsgezicht’ omvat een verkenning van een halve dag met tussendoor een lunch en koffiepauze.

Toch hoeft het tijdens een bezoek aan Bad Ems niet uitsluitend rond kuurtoerisme te draaien. De Toeristische Dienst biedt groepen ook sportieve activiteiten aan en genieters zullen zich weten te vinden in de formule ‘Wijnbouwer en wijngaard’. Een ander pluspunt van Bad Ems is dat er als kuuroord hotels in alle prijscategorieën zijn.

Kunstenaarskolonie in Darmstadt

Een volgende interessante bestemming, die de erkenning door Unesco pas op zak heeft, is Darmstadt in de deelstaat Hessen. De blikvanger is de 48 m hoge Hochzeitsturm met een vijfvingervormig dak. Vlakbij de toren bevindt zich een Russisch-orthodoxe kapel, waaronder een spectaculair waterbassin is aangebracht.

Het Ernest-Ludwig-Haus van architect Joseph Maria Olbrich doet tegenwoordig dienst als permanent museum met werken van alle kunstenaars die actief waren op de Mathildenhöhe.

Voor groepen die deze opmerkelijke site willen bezoeken, heeft de Toeristische Dienst van Darmstadt een arrangement met overnachting en gegidste rondleidingen, geldig vanaf 10 kamers. En wie reizigers nog meer nieuwe Duitse Unesco-Werelderfgoedsites wil laten afvinken, kan op terugweg naar België een bezoek aan Speyer, Worms of Mainz inlassen. De Joodse begraafplaatsen in deze drie voormalige rijkssteden getuigen van eeuwenlange aanwezigheid van Joden in Duitsland.