“Mijn bus was mijn plekje waar ik me volledig vrij voelde”

Mohamed Bekkaoui blikt terug op zijn carrière van 43 jaar

Bij De Polder in Antwerpen ging op 1 augustus 2021 Mohamed Bekkaoui (62), na 43 jaar trouwe dienst, met pensioen. “Ik vind buschauffeur de ideale job. Ik heb elke rit met plezier gereden” zegt de populaire ‘Beck’.

Deel dit artikel met uw collega's

Van mekanieker tot buschauffeur

“Mijn eerste werkdag was op 21 mei 1979. Ik herinner het me nog alsof het gisteren was. Ik was negentien jaar en kon aan de slag in het onderhoud van de werkputten en de werkplaats. Ik werkte me eerst op tot mekanieker. In 1984 haalde ik mijn rijbewijs. Terwijl ik nog in de werkplaats aan de bussen sleutelde, reed ik voor en na mijn uren soms een rit. Tot in 1995. Toen ben ik voltijds als chauffeur aan de slag gegaan.”

“Ik begon met arbeiders naar BASF te voeren. ’s Morgens haalde ik hen in de stad op en zette hen aan de fabriek af. ’s Avonds verliep de reis in de omgekeerde richting. Eigenlijk ben ik daar nooit mee gestopt. Tot mijn laatste dag heb ik voor BASF gereden. Klanten willen graag hun vaste chauffeur. Ze vragen zelfs dezelfde bus. Ze zien dat als een voordeel. Op den duur ken je ook iedereen. Ook de portier aan de fabriekspoort. Zo ken je ook de gevoeligheden.”

“Ik heb altijd ritten in de stad gereden. Voor scholen, naar fabrieken of zwembaden. Ik heb nooit een opdracht geweigerd. Er waren periodes met veel werk. Dan heb je nood aan mensen die altijd klaar staan. De dispatchers wisten dat ze op mij konden rekenen. Maar als ik een vakantieregeling vroeg, dan kreeg ik die ook. Je werkt maar 43 jaar voor dezelfde onderneming als het geven en nemen van beide kanten komt.”

Beleefd en stipt

“Een goede chauffeur moet in alle omstandigheden beleefd en rustig blijven. Je moet zeker ook stipt zijn. Ik heb me niet een keer overslapen, hoewel ik om 04u45 aan mijn lange dagtaak begon. Ook aan de haltes reed ik altijd stipt. Was ik een minuut te vroeg, dan wachtte ik. Tenslotte moet je op een rustige manier rijden.”

Ervaren chauffeur Mohamed stapt een laatste keer uit zijn autocar.

This video has been disabled until you accept marketing cookies.Manage your preferences here or directly accept targeting cookies

“Sommigen vinden buschauffeur een stressvol beroep. Ik heb dat nooit zo aangevoeld. Ik vind het zelfs relaxerend als ik achter het stuur van mijn bus zit. Maar ik begrijp wel dat jonge chauffeurs zich geïntimideerd kunnen voelen. Het verkeer is er in die veertig jaar niet minder agressief op geworden. Je moet vaker een noodstop maken en meer preventief rijden. Je weet wanneer een auto je de pas gaat afsnijden.”

Rustig en proper werk

“Straks zal ik nog even langs mijn bus wandelen. Daar word ik emotioneel van. Dit is niet zomaar een bus voor mij. Het is míjn bus. Wanneer ik na tien jaar mijn bus moest inruilen voor een nieuwe, begreep ik nooit waarom. Voor mij reed die nog perfect. Ik heb ook nooit over een bus geklaagd. Maar de bus klaagde ook nooit over mij. Ik verzorgde mijn materiaal goed. Mijn bus was mijn plekje waar ik me volledig vrij voelde. Rustig en proper werk. Het kostte me niet de minste moeite om dat 43 jaar vol te houden.”