De Polder pendelt van Antwerpen centrum naar IKEA

Sinds augustus vervoert de 'Pändelbuss' IKEA-klanten tussen het centrum van Antwerpen en de IKEA-winkel in Wilrijk. De gratis busdienst is een samenwerking tussen IKEA en Autocars De Polder. Met de 'Pändelbuss' willen ze ook klanten die geen auto bezitten een alternatief bieden én een bijdrage leveren aan de modal shift waar ook de Antwerpse rand grote nood aan heeft.

Deel dit artikel met uw collega's

Openstaan voor innovatieve ideeën

De 'Pändelbuss' is een idee dat IKEA al in Zweden en Duitsland op touw zette. Ook daar rijden tussen de stadscentra en de winkels in de stadsrand gratis IKEA-bussen. “Ook in Antwerpen zocht IKEA naar oplossingen om klanten vlot en comfortabel door het drukke autoverkeer naar hun winkel te loodsen. Toen ze hiervoor bij ons aanklopten, hadden wij meteen oren naar hun voorstel”, zegt Patrick Bral, directeur van De Polder. “Als busonderneming staan wij open voor innovatieve ideeën die onze sector en de mobiliteit in het algemeen vooruit helpen.”

Samenwerking met veel partners

IKEA kon rekenen op de expertise van De Polder om het project op de rails te zetten. “Je moet afstemmen met vele partners. Met de stad moeten we een route bepalen en een parkeerplaats voor de bus voorzien. Met De Lijn voerden we gesprekken om ook van hun busbanen gebruik te kunnen maken. Gelukkig was iedereen overtuigd van het nut van het project. De 'Pändelbuss' versterkt het aanbod aan gemeenschappelijk vervoer. Dat verhoogt de leefbaarheid van de stad en het mobiliteitscomfort van de inwoners in de stadskern die vaak geen auto meer bezitten,” aldus Patrick Bral.

Uitrusting van de bus

IKEA is een winkel waar je bedden en kasten kunt kopen. Toch werd de bus niet omgebouwd voor grotere aankopen. “Dat hoeft niet,” weet Patrick Bral. “De 'Pändelbuss' werd uitgerust in de opvallende blauwe en gele kleuren van de Zweedse keten. Je kunt er niet naast kijken. Maar het interieur werd niet aangepast. Kleinere spullen kunnen mee op de bus, maar grotere aankopen worden met de thuisleveringsdienst van IKEA aan huis geleverd. Na je aankopen reis je met de bus gewoon vlot en zonder stress, en met je handen vrij, terug naar de stad.”

Nieuw aanbod

Hoewel gelegen langs een grote uitvalsweg was de winkel van IKEA vanuit de stad niet met het openbaar vervoer bereikbaar. De bus rijdt vanaf het kruispunt van de Frankrijklei en de De Keyserlei zonder haltes rechtstreeks naar de winkel. “Een busrit is gratis. Het is dus niet de bedoeling dat men de bus zou nemen om zich in de stad van de ene halte naar de andere te verplaatsen. Zonder files duurt de rit 25 minuten”, deelt Patrick Bral. De proeffase loopt tot 18 november 2021. Daarna wordt het project geëvalueerd.

Meer nichelijnen op komst

Patrick Bral ziet een toekomst voor meer van dit soort buslijnen. “Deze lijnen vervoeren een niche van klanten die De Lijn momenteel niet kan bedienen. Het is een aanvulling en verfijning van het netwerk. Op dit moment zijn we met andere bedrijven gelijkaardige projecten aan het bekijken. Neem nu de universiteit, die zou bijvoorbeeld ook bussen kunnen laten rijden tussen haar campussen. Het uurschema zou dan afgestemd kunnen worden op de noden van haar studenten en personeel. Er is op dat vlak nog groei mogelijk.”