"Goede chauffeurs moet je pro-actief blijven zoeken"

DE DUINEN leidt kandidaat-chauffeurs zelf op

“Goede chauffeurs kan je altijd gebruiken. Je moet pro-actief blijven zoeken, er zelf achteraan gaan en kiezen voor opleidingstrajecten via VDAB of Iuvenis om hen zonodig zelf op te leiden of hen je bedrijf te leren ontdekken tijdens een stage”, zegt Laurent Beuk, manager bij De Duinen.

Deel dit artikel met uw collega's

“In onze personeelsplanning kijken wij een jaar vooruit”

De Duinen in Herentals telt een tachtigtal medewerkers. Een dertigtal bussen rijdt voor De Lijn in de regio Turnhout-Leuven-Antwerpen, terwijl een achttal autocars wordt ingezet voor toerisme, school- en bedrijfsvervoer. “Chauffeurs vinden, is niet gemakkelijk”, opent manager Laurent Beuk. “Het gaat vaak op en af met periodes. Voor lijndiensten is het een uitdaging omdat het doorgaans gesplitste diensten zijn. Een chauffeur woont bijgevolg best in de nabije regio opdat hij tussen de vroege en de late ritten naar huis kan gaan”.

“In onze personeelsplanning kijken wij een jaar vooruit en stippen wij ook de verlofperioden aan. Welke vaste opdrachten zijn er, hoeveel chauffeurs hebben wij daarvoor nodig, wie gaat er met pensioen, wil deeltijds of vier-vijfden werken? Op basis daarvan rekenen wij uit hoeveel vaste chauffeurs en ‘bij-rijders’ wij nodig hebben. Voor chauffeurs die meer willen rijden, trachten wij het rittenpakket te optimaliseren”.

Laurent Beuk, manager en Leen De Meyer, HR-planner

Cobe Ghysebrechts, volgde een-rijopleiding

Gemotiveerde kandidaten zelf opleiden

Hoe dan ook staan er altijd vacatures open. Kandidaten worden gezocht via onze website en Facebook, via de VDAB en via mond-aan-mond-reclame. Spontane sollicitaties zijn er nog wel, meestal van een chauffeur die is verhuisd en die dichter bij huis wil werken. “Gesteund door het Sociaal Fonds en de FBAA leiden wij chauffeurs ook zelf op.”

Verschillende opleidingstrajecten

Een heel gemotiveerde kandidaat hebben wij er eerst van overtuigd om zijn secundair ondewijs te beëindigen en nadien aan de opleiding te starten in de rijschool. Hij heeft inmiddels zijn rijbewijs behaald, wordt nu begeleid door een viertal medewerkers en leert de verschillende trajecten kennen, om vanaf einde november definitief ingeschakeld te worden”.

“In september hebben wij een Iuvenis-project afgerond waarin een begeleidster uit het leerlingenvervoer zodanig enthousiast was dat zij zelf met de bus wou gaan rijden. Ondertussen volgt een tweede kandidaat een Iuvenis-traject met een IBO-contract om nadien lijndiensten te kunnen rijden”.

Laurent Beuk, manager bij De Duinen

“Bij het zelf opleiden van chauffeurs komt wel wat papierwerk kijken, maar het Sociaal Fonds begeleidt ons daar zeer goed in. Het grote van dergelijke opleidingstrajecten is dat een chauffeur alle competenties leert en meteen kan starten. Uiteraard voorzien we nog interne begeleiding, maar het is wel fijn als je op die manier jonge en goede chauffeurs kan aanwerven”, aldus nog Laurent Beuk.

Vragen over de opleidingstrajecten?

Elisabeth Salaets

Véronique Swijsen

Zühal Altinkaya