Neoplan Cityliner Platin is Coach of the Year 2022

Internationale journalisten uit 22 landen verkozen in oktober de Neoplan Cityliner Platin tot Coach of the Year 2022. Het jurypanel was aangenaam verrast door het totaalconcept van deze jarige bus, met een aparte vermelding voor het tijdloze design.

Deel dit artikel met uw collega's

De Platin is een speciale editie die de 50e verjaardag van de Neoplan Cityliner in de verf moet zetten. De jury kende de prestigieuze prijs toe voor de adelbrieven die de bus kan voorleggen op het vlak van kostenefficiëntie (zuinige maar krachtige rijeigenschappen), innovatieve veiligheidssystemen (ook bij voetgangersdetectie en dodehoekongevallen) en zijn comfort. Een speciale vermelding daarbij kreeg de hypergeavanceerde aandrijflijn (efficiënt in steile hellingen en scherpe bochten) en de OptiView-spiegelvervanger. Ook het elegante design viel in de smaak.

Chauffeur beslist mee

Tot zover het officiële juryrapport. Voor België zetelde Jan Voet, hoofdredacteur van het vakblad Transporama, in de jury. “Ik kan mij zeker vinden in de keuze en de argumentatie van de jury. De Neoplan Cityliner heeft veel te bieden voor het VIP-segment van de autocarsector. De rijervaring voor de chauffeur vond ik zeer aangenaam. Bijna vergelijkbaar met deze van een elektrische bus. Al had ik in het dubbeldekkersegment een lichte voorkeur voor VDL Futura. Maar de afwerking van de Futura is vrij generisch. De Cityliner heeft daar duidelijk meer te bieden,” is het oordeel van Jan Voet.

Het jurylid benadrukt dat hij de genomineerde autocars vooral als busondernemer en chauffeur bekeek. “Zoals in de sector van de vrachtwagens zal de input van de chauffeur steeds belangrijk worden bij de keuze van het voertuig. Ik denk dat deze tendens zich ook in de sector van de bussen zal doorzetten. Door het tekort aan buschauffeurs moet de lat hoger. Constructeurs kunnen daar in de toekomst maar beter op inspelen.”

Belangrijke erkenning

“Deze award is voor ons erg belangrijk,” benadrukt Geert Van Impe, Sales Director Bus & Coach bij MAN, de groep waartoe Neoplan behoort. “Dat een onafhankelijke jury uit onze sector de Neoplan Cityliner tot beste coach bekroont, op basis van tal van factoren en eisen, is een bekroning voor de inzet van al onze medewerkers. Ook al viert de originele Cityliner vandaag zijn vijftigste verjaardag, we hebben in dit model de meest recente technologieën, veiligheidsvoorzieningen en comfort geïntegreerd. Denk maar aan het OptiView camerasysteem, de afslagassistent en de compleet nieuw vormgegeven comfortzetels. Die totaalaanpak wist de jury te bekoren.”

Interessant voor Belgische markt

“De Neoplan Cityliner is een interessante autocar voor de Belgische markt,” denkt Jan Voet. “Hier hebben we nog redelijk wat kleine familiale busondernemingen. Met deze autocar kunnen zij zich onderscheiden van de grote spelers door in te spelen op specifieke doelgroepen, met extra comfort, wat exclusiviteit. Al staat daar ook een stevig prijskaartje tegenover.” Geert Van Impe beaamt dat het model in België vooral als uithangbord gekozen wordt door bedrijven die zo een exclusiever imago wensen uit te dragen naar hun klanten. “De Belgische markt is daarom interessant. Maar gezien de uitdagende situatie waar onze sector sinds de corona-epidemie voor staat, is het op het korte termijn niet relevant verkoopprognoses te maken.”

De Neoplan Cityliner haalde het voor de titel Coach of the Year 2022 van drie andere genomineerden: de Setra S 511 HD, de VDL Futura FDD 2 en de Volvo 9700 DD.