BREXIT: het Kanaal oversteken met internationaal paspoort en duty free-aankopen

Sinds 1973 behoorde Groot-Brittannië tot de Europese Unie maar op 30 september 2021 stapten de Britten er definitief uit. Reizen over het Kanaal is sindsdien een ander verhaal met onder andere een internationaal paspoort, grenscontroles en duty free-verkoop.

Deel dit artikel met uw collega's

“Was het vroeger prettig om het Kanaal over te steken, dan is het sinds 1 oktober, met zorgen en stress”, getuigt Daniël Mullers, één van de eerste Belgische autocarchauffeurs die het Kanaal overstak sinds de Brexit.

Belangrijkste veranderingen op een rij

  • Kinderen op schoolreis of taalstage moeten eveneens beschikken over een paspoort. Wie langer dan zes maanden in het land verblijft, moet een visum aanvragen. Voor kinderen die deelnemen aan een schoolreis en die geen EU-nationaliteit hebben, gelden er specifieke maatregelen.

  • Een Belgisch rijbewijs wordt nog wel aanvaard.

  • Een elektronisch paspoortcontrolesysteem (ESTA) zou er pas komen tegen 2025.

Interbus-rittenblad gebruiken

Het Verenigd Koninkrijk heeft het Interbus-akkoord ondertekend dat rondritten met gesloten deuren en bilateraal vervoer mogelijk maakt. Cabotage- en pendelvervoer zijn evenwel niet langer geliberaliseerd en onderhevig aan een vergunning. Busbedrijven moeten het Interbus-rittenblad gebruiken voor ritten buiten de EU, dus sinds kort ook voor het Verenigd Koninkrijk. Er wordt thans gewerkt aan de uitbreiding van het Interbus-akkoord met internationaal geregeld vervoer.

Duty free in beperkte hoeveelheden

Omdat de Britten niet langer tot de EU behoren, mag je bij terugreis nog 1 liter sterke drank, 16 liter bier en 200 sigaretten belastingvrij meenemen. Is het totale aankoopbedrag hoger dan €430, betaalt je invoerrechten en belastingen. Dat pakje bacon en die pittige blauw geaderde brokkelkaas mag de EU niet meer binnen. De invoer van gelijkaardige producten in Groot-Brittannië is eveneens beperkt.

Algemeen wordt er strenger gecontroleerd op invoer van fruit, vlees evenals plantgoed, bloemen en zaden. Tegenover die beperkingen staat dat je op de ferry’s op het Kanaal terug duty free kan winkelen zoals in het verleden, weliswaar rekening houdende met de beperkte hoeveelheden. Voor de Eurotunnel-shuttle zijn duty free-aankopen mogelijk in de terminals.

Door gewijzigde grensprocedures kunnen er lange files staan op de M20 naar de havens van Dover en Folkestone. Grenscontroles vinden plaats bij aankomst; de douane kan bagage controleren bij aankomst in Groot-Brittannië, Nederland of Frankrijk. Het kan bijgevolg langer duren alvorens je het land mag binnen rijden.

Roaming

Tijdens jouw rustpauze, in het hotel of het restaurant telefoneren met het thuisfront, of wat rondsurfen op internet, kan je aardig wat geld kosten. De gratis roaming-diensten binnen de EU gelden niet meer voor Groot-Brittannië. Proximus, Telenet en Orange handhaven voorlopig de gratis roaming; vraag het alleszins na voor je vertrekt.

COVID-19-beperkingen

Bovenop de gewijzigde grensformaliteiten om Groot-Brittannië binnen te komen, zijn er nog altijd de corona-beperkingen.

Lees hier de maatregelen die in het land gelden.

Taksvrij meenemen uit UK

  • Producten met een totale waarde van maximaal €430
  • 1 liter sterke drank of 2 liter likeur of 2 liter mousserende wijn of 4 liter wijn; je mag combineren maar niet meer dan 2 liter bij hebben, 0,5 liter sterke drank telt voor 1 liter likeur
  • 16 liter bier
  • 200 sigaretten of 250 gram shag of 50 sigaren