Trips naar buurlanden in 2022

Tips van onze toerismejournalist

Om in te spelen op de grote reishonger bij Belgische reizigers kijken we enthousiast over de grens naar bijzondere evenementen in 2022, die aanleiding kunnen zijn voor een originele trip naar één van onze buurlanden.

Deel dit artikel met uw collega's

Frankrijk

Een gerenoveerd kasteel als ode aan de Franse taal

Waarschijnlijk blijft Frankrijk in 2022 de populairste vakantiebestemming voor Belgen. Eén van de bijzondere evenementen, waarnaar met veel belangstelling wordt uitgekeken, is de opening van de Cité internationale de la langue française in Villers-Cotterêts (departement Aisne). De aangekondigde cijfers van dit internationale centrum over de Franse taal beloven alvast veel goeds: 1600m² aan tentoonstellingsruimte, een permanent parcours over de geschiedenis en de ontwikkeling van de Franse taal, een auditorium met 250 plaatsen en meer dan tien ateliers en residenties voor schrijvers, artiesten, onderzoekers en ondernemers. En dat allemaal in het decor van een volledig gerenoveerd Renaissancekasteel. Het kasteel met de Cité internationale de la langue française zou de komende jaren kunnen uitgroeien tot een populaire tussenstop voor groepen op reis tussen België en Parijs.

Andere bezienswaardigheden in Villers-Cotterêts zijn o.a. het geboortehuis van auteur Alexandre Dumas en het woud van Retz met monumentale getuigen van de Eerste Wereldoorlog.

Nog een extra troef voor een trip naar deze streek is dat er met groepen nog wel meer indrukwekkende kastelen en bijhorende tuinen kunnen worden bezocht. Onze top drie: het kasteel van Pierrefonds, het kasteel van Chantilly en dat van Compiègne.

This video has been disabled until you accept marketing cookies.Manage your preferences here or directly accept targeting cookies

Luxemburg

Een mix van cultuur en natuur

Van 22 februari tot 22 december 2022 draagt Esch-sur-Alzette, dat op amper 15 km van de Belgische grens ligt, de titel van Culturele hoofdstad van Europa’. Het organisatiecomité heeft een gevarieerd programma met meer dan 2000 evenementen samengesteld. Bovendien beperkt het programma-aanbod zich niet tot het grondgebied van Esch-sur-Alzette want er werd een nauwe samenwerking opgezet met tien naburige gemeenten in het zuiden van Luxemburg en acht Noord-Franse gemeenten.

Een groepsreis naar de Europese cultuurhoofdstad van 2022 leidt op die manier tot een verkenning van een hele streek, zowel op vlak van cultuur, geschiedenis, natuur en gastronomie.

Heel indrukwekkend in Esch-sur-Alzette is een bezoek aan Belval, dat van industriële site tot wetenschapspark is getransformeerd. Een klim naar de top van de voormalige hoogoven biedt er een prachtig uitzicht over de site en een tentoonstelling verduidelijkt het historische belang van de staal- en ijzerindustrie in deze streek.

Voor actieve reizigers is het perfect mogelijk om het reisprogramma aan te vullen met fietsen of wandelen op de Minett Trail, een gloednieuwe route langs de toeristische hoogtepunten en door de prachtige natuurgebieden in dit grensgebied.

Groot-Brittannië

Voetbaltoerisme scoort!

Uit recent onderzoek van Visit Britain blijkt dat ‘voetbaltoerisme’ fors aan belang wint. In de loop van 2022 zal het voetbaltoerisme een nog belangrijkere rol spelen in Groot-Brittannië. Zo vindt op 14 mei in het iconische Wembleystadion de 150ste Cup Final plaats.

Voorts mogen we in juli ook topprestaties verwachten van het Belgisch vrouwenvoetbalelftal, de Red Flames, dat zich wist te kwalificeren voor het EK England 2022.

En voor wie met Belgische voetbalfans naar Engeland trekt, geven we nog deze gegevens uit het onderzoek van Visit Britain mee: de helft van de voetbaltoeristen bezoekt tijdens hun verblijf een of meerdere toeristische attracties en driekwart gaat minstens een keer op restaurant.

Lees het volledige onderzoek over voetbaltoerisme.