Najaar in België

Tips van onze toerismejournalist

We verkennen de nieuwigheden in de Brusselse Kanaalzone, racen op het jarige circuit van Spa-Francorchamps en trekken in het spoor van de norbertijnen door Vlaams-Brabant en Antwerpen.

Deel dit artikel met uw collega's

Bezoek achter de schermen van Spa-Francorchamps

Het circuit van Spa-Francorchamps bestaat 100 jaar! Het vormde al meer dan 50 keer het decor voor de Grand Prix Formule 1 van België. Namen als Ayrton Senna, Alain Prost, Michael Schumacher en Lewis Hamilton dragen bij tot de uitstraling van het circuit, waar bezoekers welkom zijn voor een bezoek achter de schermen.

Wat houdt het bezoek in?

  • Een gids neemt u gedurende anderhalf uur op sleeptouw door de paddocks, de commentatorcabines en de racecontrolekamer. Deelnemers aan deze rondleiding krijgen zelfs toelating om even op het podium te staan. Applaus!
  • Op het middaguur bestaat de mogelijkheid om met de autocar een ronde van het 7 km lange circuit af te leggen. En dat betekent ook kicken voor de chauffeur!
  • Naar aanleiding van het 100-jarige bestaan loopt vanaf de zomer tot het einde van het jaar een tentoonstelling over de geschiedenis van het circuit.

Een permanente tentoonstelling over het circuit bevindt zich in het nabijgelegen centrum van Stavelot. Het Museum van het Circuit van Spa-Francorchamps, gevestigd in de oude abdij van Stavelot, stelt tientallen auto’s en motoren tentoon. Een andere mogelijkheid is een bezoek aan Spa, waar de toeristische dienst voor groepen een dagprogramma in het teken van het circuit heeft uitgewerkt met o.a. een stadwandeling voor fans van auto’s en motoren.

BRUSSEL: ‘aquaponische’ stadsboerderij en museum over internetcultuur

Vandaag kennen de wijken aan de Brusselse Kanaalzone een transformatie naar een bloeiende en boeiende toekomst. Voor een origineel uitzicht over het kanaal start je best met een bezoek aan Coop. In deze voormalige maalderij bevindt zich een museum over de geschiedenis van de Kanaalzone. Na Coop kun je te voet of met de bus verder naar de Abbatoir, waar zich net naast de overdekte marktplaats een aquaponische stadsboerderij (Bigh) bevindt. Uh, aquaponisch? Je ontdekt de betekenis ervan tijdens een rondleiding door de serres, tussen de planten en in de viskwekerij.

Een volgende toplocatie is het Millennium Iconoclast Museum of Art, kortweg MIMA. Dit hedendaags kunstmuseum in het teken van de internetcultuur is gevestigd in de oude brouwerij van Belle-Vue.

Een tip voor de lunchpauze is het duurzame restaurant Bel Mundo.

Nog een must see is Tour & Taxis met o.a. de spectaculaire Gare Maritime.

Gidsorganisatie Korei biedt rondleidingen aan op de site. Hun gidsen zijn eveneens inzetbaar op andere locaties.

Vlaams-Brabant en Antwerpen: in het spoor van de norbertijnen

In de loop van hun 900-jarig bestaan hebben de norbertijnen een belangrijke maatschappelijke rol gespeeld. Toeristisch is het interessant dat de nog actieve norbertijnengemeenschappen zich op mooie locaties hebben gevestigd en een bezoek aan meerdere abdijen gemakkelijk te combineren valt. Elke norbertijnenabdij biedt een unieke ervaring.

Een speciale vermelding in dit jubileumjaar is er voor de Leuvense abdij van Park, waar na jaren van restauratie de bibliotheek en de eetzaal weer permanent toegankelijk zijn. Eerder opende in de abdij het Parcum, een kenniscentrum over religieuze kunst en cultuur.

Nog in de provincie Vlaams-Brabant bevindt zich de abdij van Averbode, waar groepen thematische rondleidingen kunnen reserveren.

In het kader van ‘900 jaar norbertijnen’ loopt er komend najaar een gratis fototentoonstelling over het dagelijkse leven in de abdij.

En houd bij je dagplanning zeker rekening met extra tijd om aan te schuiven in de Lekdreef. Een ijsje hoort nu eenmaal bij een bezoek aan Averbode.

Nauwelijks 10 km verderop bevindt zich de abdij van Tongerlo. Pronkstuk is hier de getrouwe kopie van Het Laatste Avondmaal in het da Vincimuseum. Een groepsbezoek aan de abdij en het museum kan worden aangevraagd via Toerisme Westerlo.

Wie de Norbertijnenroute over twee dagen wil spreiden, kan gemakkelijk nog in het noorden van de Antwerpse Kempen de abdij van Postel aan het reisprogramma toevoegen. De abdijbibliotheek is fascinerend en op de site bevindt zich één van de weinige abdijkaasmakerijen in ons land.

Geleide bezoeken vraag je best aan via de toeristische dienst van Mol.