IN VOGELVLUCHT

©KOERS

Bus wordt mobiel Wielermuseum

KOERS, het museum van de wielersport in Roeselare, kocht een tweedehandsbus en bouwde die dit jaar om tot een KOERSbus: een wielermuseum-op-wielen. De KOERSbus maakt zich nu op om in mei en juni een tour af te leggen langs de lagere scholen in Roeselare. Na deze lokale Ronde, trekken bus en bemanning er op uit voor de Ronde van België. Als finale zal KOERSbus ook eind september 2021 te zien zijn tijdens het wereldkampioenschap wielrennen dat in Vlaanderen plaatsvindt.

In de bus wordt aan de hand van unieke memorabilia, souvenirs, objecten en videofragmenten teruggeblikt op diverse thema’s. Enkele topstukken zijn de koersfietsen van wereldkampioenen Annemiek van Vleuten, Tony Martin en Eddy Merckx.

De TEC bestelt 64 elektrisch-hybride bussen

Volvo Buses ontving een nieuwe bestelling voor 64 bussen 7900 S-Charge voor de TEC. Dit kondigde de constructeur aan in april.

Deze bestelling is een gevolg van een ruimer kaderakkoord met de TEC, dat erin voorziet om samen met andere leveranciers 430 hybride 12 m-bussen toe te voegen aan de vloot gedurende de volgende vier jaar. Volvo Buses heeft in 2018 al een 100-tal elektrisch-hybride bussen aan de TEC geleverd. De voertuigen van deze bestelling zullen worden ingezet in de regio’s Luik, Charleroi, Waals-Brabant en Namen-Luxemburg. De levering is voorzien tegen eind 2021.

Op maat gemaakte bus voor politie van Brussel

Voor overbrengingen van opgepakte mensen naar het commissariaat gebruikt de Brusselse politie een speciaal ontworpen voertuig. Daarbij wordt de veiligheid van de agenten maximaal gewaarborgd.

Zo vinden achteraan, gescheiden door een stevig hekwerk, drie agenten een zitplaats. Een schrijftafeltje laat toe om feiten te noteren. Vooraan naast de chauffeur kunnen nog twee agenten afgeschermd plaats nemen. Het voertuig is vandalismebestendig gebouwd: kleine ramen uit dik veiligheidsglas, niet vervormbare zitplaatsen en de afwezigheid van beldrukknoppen en noodhamers. De bus beschikt ook over blauwe zwaailichten en sirenes. Het basisvoertuig is een Heuliez Bus GX 137 die werd ingericht volgens de wensen van de Brusselse politie.