CNG-bussen pendelen tussen Mechelen en Planckendael

Vanuit de Hansea-stelplaats De Voeght in Kampenhout vertrekken dagelijks twee MAN Lion’s City EfficientHybrid CNG-bussen voor een vaste pendeldienst tussen het station van Mechelen en dierenpark Planckendael. Occasioneel worden deze eerste CNG-lijnbussen in ons land al eens ingezet voor andere vervoersdiensten.

Deel dit artikel met uw collega's

“Wij verzorgen al enkele jaren de pendeldienst tussen het station van Mechelen en het dierenpark Planckendael. Vanuit Zoo Planckendael kwam de vraag of wij de dieselbussen niet konden vervangen door meer milieuvriendelijke voertuigen ”, geeft stelplaatsverantwoordelijke Stefan De Voeght aan. “Vanuit Hansea hebben wij de inzetbaarheid van batterij-elektrische bussen of gasbussen geëvalueerd. Uiteindelijk viel de keuze op CNG omdat wij kunnen tanken in het DATS24-station tegenover onze stelplaats.

Met CNG stoten wij 90% minder stikstof (NOx) uit, evenals 77% minder fijn stof en 16% minder CO2. Bovendien kunnen wij deze CNG-bussen ombouwen om hen te laten rijden op biomethaan. Zoo Planckendael bekijkt immers de mogelijkheid om biomethaan te winnen uit voedselafval, uitwerpselen van dieren en afvalwater van het dierenpark. Wanneer dat project wordt gefinaliseerd, kunnen wij het voertuig laten rijden op biomethaan, waardoor de ritten volledig CO2-neutraal worden”.

Stiller, aangenamer en voordeliger rijden

De eerste ervaringen met de CNG-lijnbussen zijn heel positief. “Het is aangenaam rijden. De bus rijdt veel stiller, accelereert weliswaar iets minder snel dan een dieselbus”, vervolgt Stefan De Voeght. “Met een verbruik van zo’n 35 kilogram gas in plaats van 35 liter diesel en een tankcapaciteit voor zo’n 600 km is de CNG-bus perfect inzetbaar alsof het een dieselbus is. Tankbeurten duren wat langer omdat het debiet van de CNG-tankconsole is berekend op auto’s. Daarom zijn onze CNG-bussen voorzien van een specifieke gasaansluiting daarvoor. Binnen Hansea beschouwen we het als een waardevol proefproject. Wij volgen verbruik en inzetbaarheid nauwgezet op om uiteindelijk een goed beeld te krijgen van de total cost of ownership in vergelijking met andere alternatieve aandrijvingen zoals de batterij-elektrische MAN Lion’s City E die proefrijdt bij De Polder”.

Drie deuren Dankzij een driedeursuitvoering verloopt het in- en uitstappen van schoolgroepen zeer vlot.

Sfeervolle rit Kinderen zijn enthousiast over de bestickerde buitenzijde en de interieurdecoratie. Met een aangepaste LED-plafondverlichting en filmpjes over dieren en het dierenpark worden zij sfeervol voorbereid op hun dolle dierendag.