


Tekort aan reisgidsen en operationele problemen met e-bussen
Nieuwsjaarsreceptie van West-Vlaamse bus- en autcarondernemingen
Deel dit artikel met uw collega's
Naast het tekort aan chauffeurs en mecaniciens manifesteert zich voor het eerst een gebrek aan reisleiders, stelde Provinciaal voorzitter Emmanuel Vansteelandt, op de nieuwjaarsreceptie van FBAA-sectie van West-Vlaanderen. Verder hekelde de voorzitter operationele problemen rond de inzetbaarheid van elektrische voertuigen.






Provinciaal voorzitter Emmanuel Vansteelandt verwees in zijn openingstoespraak naar de hedendaagse, politieke en economische situatie. Hij hoopte vooral dat een nieuwe federale regering een gunstig ondernemingsklimaat creëert en dat de Vlaamse regering niet teveel besparingen gaat doordrukken. Verder ijverde hij nadrukkelijk voor administratieve vereenvoudiging op alle niveaus ‘want die is nog nooit zo veraf geweest als nu’ en betreurde hij de afschaffing van de gunstige accijnsregeling. Eens te meer kaartte hij het chauffeurstekort aan met de vaststelling dat er om, alsnog onduidelijke redenen, minder kandidaat-chauffeurs opdagen.

“Wanneer wij naar de touringcarsector kijken, dan zijn er sinds de covid-pandemie alleen maar zorgen bij gekomen”, stelde Emmanuel Vansteelandt. “Niets is nog zoals voorheen. Het vergt meer tijd om afspraken te maken en zaken geregeld te krijgen. Kwaliteit en kwantiteit dalen. Bovendien is er de toename van de inflatie, waarvan ik vaststel dat die niet altijd overal wordt doorgerekend in onze sector. Bijkomend zien wij dat de touringcarsector steeds meer wordt geconfronteerd met de problematiek van lage-emissiezones, ontoegankelijkheid van steden evenals het slinkend aantal plaatsen om te parkeren of reizigers te laten in- en uitstappen. Naast het tekort aan chauffeurs en mecaniciens duikt nu voor het eerst een tekort op aan reisgidsen en dat voor meer en meer bestemmingen”.







Moelijkheden met Retibo, verzekeringen en vertraagde leveringen
Wat betreft het geregeld vervoer, gaf Emmanuel Vansteelandt aan, dat het moeilijk wordt om hierover uitspraken te doen. “Iedereen wacht nog op de nieuwe diensten die voor De Lijn gereden moeten worden. Als sector hebben wij ons heel sterk geëngageerd met betrekking tot de energietransitie. Wij moeten nu ook bewijzen dat wij het kunnen maar wij kijken aan tegen aardig wat problemen. Inrichting van elektrische stelplaatsen, vertraagde levering van e-bussen en vertraging bij de installatie van Retibo door De Lijn waardoor wij misschien een extra voertuig moeten aankopen om de dienst te verzekeren. Ook is er het probleem van verzekeringen voor zowel de voertuigen die tweemaal zo duur zijn als een dieselbus als voor de stelplaatsen”.
Verder duiken, volgens de provinciaal voorzitter, ook de eerste operationele problemen op met e-bussen. Hij verwees naar een situatie waarbij de bus met volgeladen batterij klaar was om uit te rijden tot blijkt dat de spiegelcamera’s niet werken waardoor het voertuig aan de kant moet worden gezet en een andere bus moet worden ingezet.
Tot slot opperde Emmanuel Vansteelandt om voor het bijzonder geregeld vervoer het exploitantenplatform toegankelijker en om de app voor de chauffeurs meer gebruiksvriendelijk te maken.






