

Meerijstage in vooropleiding
Een meerwaarde voor bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe chauffeurs.
Deel dit artikel met uw collega's
Sommige kandidaten hebben tijdens de voorbereiding van het theoretisch examen rijbewijs D extra begeleiding nodig. ASAP Training & Events biedt, in opdracht van VDAB, deze kandidaten de nodige ondersteuning tijdens hun vooropleiding. In deze opleiding krijgen cursisten eveneens de kans om een meerijstage in een bedrijf te volgen, de gelegenheid bij uitstek om toekomstige chauffeurs aan het bedrijf te binden.
De vooropleiding
Kandidaten voor de opleiding rijbewijs D met een taalzwakte of leermoeilijkheid kunnen een specifieke vooropleiding volgen. Deze wordt gegeven door ASAP Training & Events (niet het interimkantoor). Rudi Wuijts, Manager van ASAP Training & Events, legt uit: “Wij zijn werkzaam in alle Vlaamse provincies. Kandidaten worden via de VDAB opgegeven voor het voortraject, wij nodigen ze uit voor en korte preselectie (spreek-, lees- en schrijftest om de kennis van het Nederlands te toetsen, een kleine rekentest om bijvoorbeeld rij- en rusttijden te berekenen, en voor een motivatiegesprek). Van de cursisten die met het voortraject starten zijn ongeveer 1/3e Nederlandstaligen voor wie de theorie wegcode en vakbekwaamheid een groot struikelblok is omdat zij leermoeilijkheden ondervinden. De overige groep zijn anderstaligen (soms hoogopgeleid in hun land van herkomst of buschauffeurs uit landen waarvan het rijbewijs bij ons niet erkend wordt) voor wie de taal de boosdoener is.”
"Een taalcoach flankeert de lesgever om waar nodig te wijzen op vooral begrippen of woorden met een dubbele betekenis die afhangt van de context.”
Rudi Wuijts
Het Nederlands is een moeilijke taal
Een ton is synoniem van een vat, maar betekent ook 1.000 kg.
Een brug met een tongewelf heeft niets met gewicht te maken.
De meerijstage
Tijdens de vooropleiding mogen de cursisten een dag mee op meerijstage. Niet alle werkzoekenden beseffen wat de job – buiten het besturen van een bus of autocar – inhoudt. De meerijstage is hiervoor een zeer geschikte tool. De meerijstage houdt in dat een kandidaat één dag een ervaren chauffeur komt observeren om inzicht te krijgen in een aantal aspecten van de job zoals op tijd komen, voorafgaandelijke controles van het voertuig, zich vergewissen dat de documenten aanwezig zijn, het contact met de klanten, het melden van problemen of defecten, de bus poetsen, enz. Het bedrijf zal een goede mentor aanduiden die van het begin af aan de nieuweling zal begeleiden met aandacht voor taal, inclusie, werkattitude, …. Zo voelt de kandidaat zich al in het bedrijf opgenomen doordat hij/zij zich er goed omkaderd en gewaardeerd voelt. Het is belangrijk dat voldoende bedrijven zo’n eendaagse meerijstage aanbieden, ook al hebben ze niet onmiddellijk een openstaande vacature. De hele opleiding duurt immers verschillende maanden en tegen dan kan een extra werkkracht welkom zijn omwille van het hoogseizoen, vervanging van een collega die op pensioen gaat, toekomstige uitbreiding, enz.
De HR-medewerkster bij Demuynck & Vansteenlandt, vertelt: “De kandidaten die goed ontvangen worden en de meerijstage positief ervaren, komen naar ons bedrijf terug wanneer ze hun rijbewijs hebben behaald. Dat eerste onthaal is heel belangrijk om de kandidaat al meteen een goed gevoel te geven en zo aan je bedrijf te binden.” Thans heeft zij dankzij die meerijstage drie bestuurders kunnen aanwerven waar van twee schooldiensten verzorgen en één al doorgegroeid is naar geregelde diensten (De Lijn). De raad die ze iedereen geeft: “Geef kandidaten de kans om die ene dag mee te rijden, later pluk je daar de vruchten van.”

Verloop van de vooropleiding
Het voortraject dat 11 weken duurt, omvat niet alleen een voorbereiding naar het theorie-examen wegcode en vakbekwaamheid maar ook de nodige spreekvaardigheid om eenvoudige vakgerelateerde gesprekken te kunnen voeren met de werkgever, collega’s en klanten. Vlak voor het einde van de vooropleiding volgen twee dagen op de rijsimulator als voorbereiding op de praktijklessen. Na het voortraject legt de cursist de theoretische proeven af. Nadien volgt de praktijkopleiding bij de VDAB met een lesvoertuig van het Sociaal Fonds.
De HR-medewerkster van het busbedrijf getuigde verder: “Tijdens de ganse duur van de opleiding neem ik af en toe contact op met de kandidaat die bij ons de meerijstage heeft gedaan. Voor het bedrijf is dat een kleine moeite maar de kandidaat voelt zich gesteund en ondervindt dat wij begaan zijn met hem. Deze kandidaten komen steevast terug naar ons voor hun 10-daagse praktijkstage na de praktijkopleiding en worden quasi automatisch aangeworven. Het is een lang traject maar er komen chauffeurs uit en dat is toch de bedoeling.” Rudi Wuijts voegt eraan toe: “Van de kandidaten die de vooropleiding effectief aanvatten stroomt bijna iedereen door naar tewerkstelling, dit is toch een mooi resultaat.”
Uit het leven gegrepen
Tekle Abraham, schoolbuschauffeur, kwam enkele jaren geleden uit Eritrea naar België. Hij had een rijbewijs B maar vond geen werk. Hij volgde tijdens de vooropleiding bij ASAP Training & Events de eendaagse stage bij wie later zijn toekomstige werkgever zou worden en was snel geslaagd voor de theorie-examens categorie D. Na de praktijkopleiding bij de VDAB in Wondelgem en de 10-daagse stage trad hij meteen in dienst. Hij rijdt nu al voor het tweede schooljaar leerlingenvervoer in het Gentse. Hij getuigt: “Na de eerste dag meerijden wist ik meteen dat ik deze job wilde doen. Het onthaal op mijn toekomstige werkplek was positief en ik voelde mij er meteen goed. De lesgevers bij ASAP waren zeer geduldig en legden alles goed uit. Vanuit het bedrijf kwam vaak de vraag hoe het ging met mijn opleiding. Die hebben mij ook gesteund en gemotiveerd. Nu ben ik blij dat het allemaal goed is gelopen en dat ik een job heb die ik heel graag doe. Zonder de hulp van iedereen zou ik er niet alleen zijn geraakt.”

Tekle Abraham, schoolbuschauffeur

Wenst uw bedrijf een eendaagse meerijstage aan te bieden?
Bedrijven die plaatsen wensen aan te bieden voor de eendaagse meerijstage kunnen zich bij sectorconsulenten Veronique Swijsen of bij John Reynaert melden.
Veronique.Swijsen@sociaalfonds.be 0476 92 70 66
John.Reynaert@sociaalfonds.be 0470 09 37 51
Een openstaande vacature is geen must. Belangrijk is wel een goede mentor in huis te hebben die aandacht zal opbrengen voor taal, inclusie, werkattitude, …
Besluit
De zoektocht naar nieuwe chauffeurs blijft in de drie takken van het personenvervoer een uitdaging. Ook al moeten de cursisten uit de vooropleiding nog een traject afleggen voor ze klaar zijn voor de arbeidsmarkt, de stages blijven een meerwaarde voor bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe chauffeurs.
Wat leer je in de vooropleiding bus- en autocarbestuurder?
- vaktechnisch Nederlands
- verbale communicatie
- instructietaal ter voorbereiding van de theorie-examens en de praktijkopleiding
- routeplanning en kaartlezen
- vakspecifiek rekenen
- simulatietrainingen op een rijsimulator
- wegcode B en D
- vakbekwaamheid beroepschauffeur
- info van sociaal fonds
- leren leren
- begeleiding bij E-learning (computerskills)