
Versoepelde rij- en rusttijden, oude tachografen en rittenbladen
Deel dit artikel met uw collega's
ONZE FCBO-EXPERTS

Pascale Verdoy

Danny De Wilde

Ruben Elsen

Frank Lambrichts

Benjamin Durie

Geert Aerts
Tips van FCBO-instructeurs
De rij- en rusttijden voor chauffeurs in ongeregeld vervoer zijn sinds mei 2024 versoepeld onder voorwaarden. Wil je ervan gebruik maken, moet je de rittenbladen van de voorbije 56 dagen op zak hebben. Bovendien is de nieuwe regeling is niet geïntegreerd in oudere tachograafsystemen. Daarom is het soms eenvoudiger om de vroegere regelgeving te blijven volgen. FCBO-instructeurs geven tips voor chauffeurs.

Dit e-zine brengt een artikelenreeks waarin een expertenpanel – samengesteld uit zes FCBO-instructeurs – hun visie geven op onderwerpen die leven bij bus- en autocarchauffeurs.
Op 22 mei 2024 trad de nieuwe Europese verordening over rij- en rusttijden in gebruik. In vergelijking met de vroegere regeling zijn er diverse verschillen met betrekking tot de onderbreking van de rusttijd, de verlenging van de dagelijkse diensttijd , de 12-dagen-regeling én de administratieve afwikkeling daarvan.
Belangrijk is dat deze wijzigingen van toepassing zijn op chauffeurs in een occasionele of ongeregelde vervoersdienst. De regeling geldt dus niet voor geregeld vervoer (vaste reisweg, vaste haltes, vaste dienstregeling, aankoop van vervoerbewijs door reiziger; openbaar vervoer), bijzonder geregeld vervoer (vaste reisweg, vaste haltes, vaste dienstregeling, reizigers op passagierslijst; school- en bedrijfsvervoer, zwembaddiensten, …). Wanneer de rit langer dan 50 km is, moet men de tachograaf gebruiken.
Onderbreking 45 minuten
Waar de onderbreking van 45 minuten vroeger mocht worden gesplitst in 15 en 30 minuten mag die nu worden opgedeeld in twee onderbrekingen van minstens 15 minuten elk. Opsplitsing in bijvoorbeeld 25 en 20 minuten, 17 en 28 minuten worden toegelaten; een verdeling in 35 en 10 minuten kan dan weer niet omdat de tweede pauze minder dan 15 minuten bedraagt.
Verlenging diensttijd met 1 uur
Chauffeurs die gedurende zes of meer dagen met dezelfde groep reizen kunnen voortaan genieten van een amplitude of diensttijd van 14 of 16 uur, tegenover vroeger 13 of 15 uur. Voorwaarde is wel dat zij op de respectieve dag niet meer dan 7 uren rijden. Wanneer zij reizen van 8 dagen of meer rijden, kan dit zelfs tweemaal op voorwaarde dat er geen tweede chauffeur is. De verlenging van de diensttijd mag alleen wanneer er geen loopje wordt genomen met de verkeersveiligheid en de arbeidsomstandigheden van de chauffeur niet in gevaar worden gebracht.
12-dagen-regeling
Autocarbedrijven mogen voortaan ook binnenlandse reizen van meer dan 6 dagen organiseren. De 12-dagenregeling wordt veralgemeend, wat wellicht minder speelt voor een rondreis in België, maar wel belangrijk is voor bijvoorbeeld Duitse en Franse vervoerders. Alle andere voorwaarden voor de 12-dagenregeling (rustperiode voor en na, tachograaf, beperkte rijtijd tussen 22 en 6u wanneer er maar één chauffeur is) blijven van toepassing.
TIP
Neem je correct en volledig ingevulde rittenbladen van de voorbije 56 dagen altijd mee!
Ingevuld reisblad van voorbije 56 dagen
De aangepaste onderbrekingsmogelijkheid, de verlengde diensttijd met een uur en de 2-dagenregeling voor binnenlands vervoer zijn versoepelingen op de bestaande verordening. Wanneer men van die drie versoepelingen gebruik wil maken, moet men dat ook kunnen rechtvaardigen.
Autocarbedrijven en – chauffeurs moeten daarom bij een controle de rittenbladen van de voorbije 56 dagen (in plaats van voordien 28 dagen) kunnen voorleggen. Dat kan digitaal maar er wordt aangeraden om die alleszins op papier mee te nemen; wanneer er op de controlepost onvoldoende internetdekking is, je smartphone niet opgeladen is of wat dan ook, kan je geen bewijs tonen en ben je geïmmobiliseerd. Die rittenbladen zijn immers de enige documenten op basis waarvan de controleurs kunnen verifiëren of de chauffeur effectief ongeregelde vervoersdiensten verzorgde wanneer hij gebruik maakte van die afwijkingen.
Probleem met tachograaf
De nieuwe rij- en rusttijdenregeling wordt evenwel niet geaccepteerd door minder recente tachograafsystemen. Ook de nieuwste tachografen – die een Bluetooth-logo of een QR-code op scherm of front tonen – aanvaarden de versoepelingen niet. Bij oudere varianten gaat die onherroepelijk knipperen wanneer je de 45-minuten onderbreking (oorspronkelijk 15 + 30 minuten) anders gaat invullen, hoewel er niets onrechtmatig gebeurt volgens de versoepelde regeling. De oudere tachografen zullen dit pas aanvaarden na een update en een nieuwe ijking van het toestel.
Daarom wordt aangeraden om de versoepelingen indien mogelijk niet toe te passen om problemen te vermijden bij eventuele controles. Wanneer je deze versoepelingen toch wil toepassen, moet je de rittenbladen van de voorbije 56 dagen bij je hebben!