VDL bouwt nieuw platform voor elektrische Citea

Eind 2021 start VDL met de productie van de nieuwe generatie van de elektrische Citea. De Nederlandse busbouwer met vestiging in Roeselare licht nu al een tip van de sluier.

Deel dit artikel met uw collega's

Vertrekken vanuit de eisen van een elektrische bus

In 2015 ontwikkelde VDL de eerste Citea-bus met elektrisch aandrijflijn. Ondertussen heeft de busbouwer op dat vlak zo’n ervaring opgebouwd dat ze voor haar emissievrije elektrische Citea-bussen een volledig nieuw platform heeft gebouwd. “Terwijl we vroeger dieselbussen ombouwden tot elektrische voertuigen, zetten we de teller op nul en vertrekken we nu vanuit de eisen van een elektrische bus. Dat nieuw platform is bedacht om gemakkelijk in te kunnen spelen op de vele evoluties die zich in de toekomst zullen aandienen. De nieuwe generatie Citea zal future proof zijn”, zegt Henk Coppens, CEO van VDL Bus & Coach.

Voordelen

Door de bus in een modulair design op te bouwen, moeten er niet langer compromissen gemaakt worden. Batterijen verdwijnen in de vloer. Dat is niet alleen veiliger en beter voor de wegligging, maar creëert ook meer passagiersruimte dan in een dieselbus. Door met composietmaterialen uit een stuk te werken, daalt het gewicht van de bus aanzienlijk en dus ook de energieconsumptie. De bussen zijn voortdurend geconnecteerd. Dat is een hulp voor de chauffeur, maar het levert ook nuttige data op voor de busbedrijven.

Klaar voor evoluties

Ook andere busbouwers hebben aandacht voor bovenstaande punten. “Maar voor ons is dit maar een begin. Ons Citea-platform is klaar voor nieuwe evoluties die op ons afkomen. De zelfrijdende bus van de toekomst kunnen we makkelijk in dit design integreren. De connectiviteit tussen bus en dispatching zal nog toenemen. Ook daar zijn we klaar voor,” aldus Henk Coppens. Om die toekomst mee vorm te geven, werkt VDL samen met gespecialiseerde partners op vlak van materialen en technologie. Om de eerste nieuwe Citea’s in onze steden te zien rijden, is het nog wachten tot het voorjaar van 2022. Er zullen vijf modellen van de band lopen.