Multiobus neemt tien nieuwe elektrische bussen in dienst

“Wij praten niet over de toekomst. Wij doen het nu!”

Deel dit artikel met uw collega's

In mei nam MULTIOBUS in een klap tien nieuwe elektrische bussen in dienst. Daarmee staat de emissievrije teller van het autobusbedrijf uit Tienen op twaalf voertuigen. “Wij praten niet over wat we in de toekomst zullen moeten doen. Wij doen het nu!” stelt CEO Olivier Van Mullem trots. Met deze groene investering is een bedrag van meer dan 5 miljoen euro gemoeid.

Meer dan 300 ton CO-2-uitstoot bespaard

Door de aankoop van tien elektrische bussen van de Nederlandse fabrikant Ebusco positioneert MULTIOBUS zich verder als dé pionier op het gebied emissievrij personenvervoer in Vlaanderen. “Tegen 2025 moet de mobiliteit in de Vlaamse centrumsteden emissievrij zijn. Voor ons zal dit al eerder het geval zijn. Wij kijken nu al verder om ook buiten de steden met bussen met zero-emissie te rijden. Als privévervoerder en als partner van De Lijn zijn wij bereid om onze verantwoordelijkheid op dat vlak op te nemen. Met de twee elektrische bussen die we in 2018 aankochten, hebben we meer dan 300 ton CO2-uitstoot bespaard. Met deze tien extra bussen gaan we op dat vlak naar een veelvoud.”

Rol van pachters in vergroening versterken

Het is een ambitie die Vlaams Minister van Mobiliteit Lydia Peeters tijdens de voorstelling van de nieuwe elektrische vloot in Tienen als muziek in de oren klinkt. “Zeer recent hebben we een faseplan uitgestippeld om tegen 2035 alle bussen in Vlaanderen emissievrij te laten rijden. We moeten de rol van de pachters daarin versterken. Zij zijn goed voor 40% van de afgelegde kilometers. MULTIOBUS neemt daar nu een voortrekkersrol in en dat juichen wij toe. Hun voorbeeld kan als inspiratie dienen. Ik hoop dat andere bedrijven hun volgen. De vergroening van de vloot is immers onomkeerbaar.”

Laadinfrastructuur aanpassen

Naast de investering in de bus is er ook een gevoelige uitbreiding en aanpassing van de infrastructuur nodig. Een deel van de energie komt van de eigen zonnepanelen waarvan de energie in batterijen wordt opgeslagen. “Op dit moment beschikken we over achthonderd zonnepanelen. Maar ook die laadinfrastructuur moet samen met het aantal bussen uitbreiden. De bussen worden ’s nachts traag opgeladen. Omdat we soms ook snel moeten kunnen laden, laten we binnenkort een pantograaf plaatsen,” zegt Olivier Van Mullem.

Comfort voor chauffeur en passagiers

De nieuwe Ebusco-bus heeft een aantal aanvullingen en verbeteringen die het comfort van de chauffeur en de reizigers verhogen. Het interieur ziet er mooi en fris uit. De bussen zijn uitgerust met USB-toegangen en met gratis Wifi. Alle stoelen kregen een driepuntsveiligheidsgordel. De spiegels zijn vervangen door een volautomatisch camerasysteem waarbij de chauffeur een beter zich heeft op wat er zich rond zijn bus afspeelt. De bus heeft een track & trace systeem waarmee het voertuig vanop afstand kan gevolgd en aangestuurd worden. Wie dit reisgemak zelf wil ervaren, moet een ritje gaan maken in het Hageland of op stadslijn 2 in Leuven. Daar zullen deze nieuwe elektrische bussen van MULTIOBUS reizigers naar hun bestemming en naar huis brengen.