Heropstart voor chauffeurs

Expertenpanel: "even wennen aan coronamaatregelen en aan (ander) voertuig"

Deel dit artikel met uw collega's

ONZE FCBO-EXPERTS

Pascale Verdoy

Patrick Knierim

Danny De Wilde

Filiep Houthoofdt

Geert Aerts

Bus- en vooral autocarchauffeurs kijken uit naar de dag waarop zij weer volop achter het stuur kunnen plaats nemen. Het is misschien weer even wennen aan de coronamaatregelen, of aan het rijden met een minder vertrouwde bus of autocar.

Dit e-zine brengt een artikelenreeks waarin een expertenpanel – samengesteld uit vijf FCBO-instructeurs – hun visie geven op onderwerpen die leven bij bus- en autocarchauffeurs.

Aandachtspunten van de experten bij de heropstart:


 • Spiegels correct afstellen
 • Wennen aan de eerste kilometers in het verkeer
 • Rijden met een nieuwe autocar. Hoger, langer of groter voertuig?
 • Motor en remmen gedragen zich anders
 • Coronaveilig reizen als chauffeur
 • Reizigers informeren over corona-maatregelen
 • Afstand bewaren tegenover fietsers en bakfietsen
 • Parkeerroutes verifiëren
 • Parkeerplaatsen verifiëren

Vakmanschap onderhouden

Veel chauffeurs bleven het afgelopen jaar actief als lijn- of schoolbuschauffeur, terwijl anderen occasioneel versterkingsritten reden voor De Lijn of TEC. Nog andere chauffeurs reden, al dan niet tijdelijk, met de vrachtwagen of waren werkloos. Professionele chauffeurs hebben het rijden niet verleerd maar mogelijk wordt het toch even wennen, opperen onze instructeurs. Misschien moeten zij met een ander voertuig rijden, wat groter, kleiner of hoger? Motor en remmen gedragen zich misschien anders? Chauffeurs moeten daar rekening mee houden. Maar, vakmanschap en stuurmanskunst keren snel weer!

Ondertussen blijkt dat veel chauffeurs de voorbije maanden een verplichte Code 95-opleiding hebben gevolgd. Bedrijven konden in die tijdspanne, volgens de instructeurs, ook zelf workshops organiseren over bijvoorbeeld het rijden met een gelede bus of een nieuwe autocar, het opleggen van sneeuwkettingen of het correct afstellen van de spiegels. Wanneer de activiteiten nog niet volledig hernemen, is er daar ook nu nog een opportuniteit voor. Misschien kan er zelfs een spiegelafstelplaats worden geschilderd?

Coronamaatregelen, wegcode en parkeerplaatsen opvolgen

Coronamaatregelen

 • Chauffeurs informeren zich voor vertrek best over coronaveilig reizen met bus en autocar en de preventiemaatregelen die werden overeengekomen. Alle nuttige informatie werd samengebracht op een infofiche.
 • Opdat reizigers correct worden geïnformeerd, is er ook een animatiefilmpje beschikbaar dat in de autocar kan worden vertoond.

Wegcode

Hoewel er het voorbije jaar geen grondige wijzigingen gebeurden aan de wegcode gaat men ervanuit dat chauffeurs zich up-to-date informeren. Zo werden de maatregelen ter bescherming en het inhalen van fietsers in de bebouwde kom aangescherpt; ter zake is een infocampagne opgestart en worden hogere boetes in het vooruitzicht gesteld.

Parkeerplaatsen

Ook raden instructeurs de chauffeurs aan om zich vooraf te informeren over parkeerplaatsen nabij bezienswaardigheden, in steden en gemeenten in binnen- en buitenland. De kans is reëel dat sommige parkeerplaatsen of parkeerroutes werden gewijzigd. In het binnenlands vervoer werden misschien trajecten aangepast of haltes verplaatst, waardoor een lijnverkenning voor nieuwe chauffeurs op die route aangewezen is.

Veilige reis !