Dagtrips in Wallonië & Brussel

Attracties & musea

Deel dit artikel met uw collega's

Een dag in … de abdij van Stavelot & chocolaterie Darcis

De Abdij van Stavelot: tekenen in alle rust, perscartoons en vrijheid

De tentoonstelling onderzoekt hoever een perscartoon kan gaan en meer algemeen hoe groot de persvrijheid is. De tentoonstelling bestaat uit twee delen:

  1. Persvrijheid bij cartoons: een selectie aan cartoons over de grote thema’s van onze samenleving en de vrijheid van meningsuiting. Hoe zit het met de censuur, rechten van vrouwen en minderheden, dringende milieuvraagstukken, migratie, enz.? Ontdek het werk van sterk geëngageerde artiesten: Pierre Kroll, Joep Bertrams, Boligan, Marec, enz.
  2. Perstekeningen en spotprenten in België sinds 1830. De abdij van Stavelot presenteert diverse thema’s met behulp van beelden uit de 19e, 20e en 21e eeuw, afkomstig van Belgische instellingen, privécollecties en bekende tekenaars.

Chocolaterie Darcis - Een onvergetelijke reis naar het land van de chocolade

In het Museum van Chocolaterie Darcis reist u naar de oorsprong van de chocolade. Stap door de gangen van de Maya-tempel, ga aan boord van het karveel van Cortez en steek de oceaan over, richting Europa.

Uw traject loopt verder op de verdieping. Ontdek het ambacht van de chocolatier, de weldaden van chocolade en veel andere verrassingen. Ten slotte komen de bezoekers in de ateliers terecht, waar ze zien hoe de chocolademakers te werk gaan.

Een dag in … het Brusselse Trammuseum & Train World

Bezoek aan Train World

De tentoonstelling “Van Peking tot Hankow: een Belgisch avontuur in China” schetst het ongelooflijke verhaal van de aanleg van de spoorlijn Peking-Hankow door Belgen. Het was de langste spoorlijn in China, die het noorden met het zuiden van het land verbond.

De tentoonstelling presenteert ook de indrukwekkende ontwikkeling van de spoorwegen in het China van vandaag, inclusief een hogesnelheidsnetwerk. Enkele sleutelfiguren van de expo vertellen hun boeiende verhaal via levensgrote sprekende poppen.

Rij door Brussel in een tram uit 1935

Het Museum voor Stedelijk Vervoer te Brussel laat een historisch tramstel rijden dat in gebruik werd genomen voor de Wereldtentoonstelling van 1935. De excursie brengt een bezoek aan verscheidene Brusselse gemeenten. Gidsen (vrijwilligers) laten de bezoeken diverse verborgen schatten van Brussel ontdekken. Ze vertellen talrijke interessante of amusante anecdotes. Ontdek het rijke Brusselse architecturale erfgoed, bewonder een reeks art-nouveauwoningen die meer dan een eeuw geleden werden gebouwd en een aantal historische landmarks van onze hoofdstad.

Een dag in … het Domein van het Kasteel van Seneffe & Mijnmuseum

Ervaar de schrijnende tegenstelling tussen twee totaal verschillende levenswijzen. Het elegante kasteel van het Domein van Seneffe vormt het decor voor een leven in comfort en weelde, terwijl de mijnsite Bois-du-Luc laat zien hoe moeilijk de werkomstandigheden en het leven van de mijnwerkers waren.

UITZONDERLIJK TOEGANKELIJK: EEN PRINSHEERLIJK LEVEN IN HET KASTEEL VAN SENEFFE

Het Kasteel van Seneffe toont de vaste collectie van het Museum van de Edelsmeedkunst op een ludieke, dynamische manier. Het Park van het Domein van het Kasteel van Seneffe leent zich tot mooie wandelingen. Het verwelkomt ook tentoonstellingen in open lucht en allerlei evenementen. Het "uitzonderlijke" bezoek is bedoeld voor groepen die hun inzicht in de 18e-eeuwse aanpak van het Domein van Seneffe willen verdiepen met een workshop "Chocolade in de ochtend of namiddag".

LEVEN TUSSEN DE MIJNWERKERS VAN BOIS-DU-LUC. MIJNMUSEUM EN DUURZAME ONTWIKKELING

De mijnsite van Bois-du-Luc, die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat, is een opmerkelijke getuige van het industriële tijdperk. De site is uitzonderlijk wegens de integriteit en authenticiteit van het lokale erfgoed. Ze illustreert de impact van de industrialisatie op elk niveau: technisch, landschappelijk, architecturaal en sociaal. De mijnsite vertelt de geschiedenis van een steenkoolbedrijf dat uitzonderlijk lang heeft bestaan. Het werd opgericht in 1685 en stopte alle activiteiten pas in 1973. Recht tegenover het mijncomplex ligt het arbeidersdorp, dat uniek is in Europa. Deze mijncité omvat een reeks sociale en culturele voorzieningen, feestzalen en religieuze gebouwen die tussen 1838 en 1923 werden opgetrokken.