

Het rijbewijs: struikelblok voor kandidaten?
BEchauffeur.BE: ondernemers ontmoeten kandidaat-chauffeurs in Temse en Mornimont
In januari en februari 2022 kregen bedrijven die op zoek zijn naar bus- & autocarchauffeurs via het BEchauffeur-programma de gelegenheid om kandidaten te ontmoeten. Een sleutelmoment voor kandidaten die willen werken in onze sector. Lees hoe het behalen van een rijbewijs soms een struikelblok kan zijn voor kandidaten en hoe bedrijven hiermee omgaan.
"In alle online vacatures staat dat sollicitanten moeten beschikken over een rijbewijs D"
Tijdens de ontmoetingsdagen van BEchauffeur.BE in Temse en Mornimont daagden er telkens een tiental gemotiveerde kandidaat-chauffeurs op. De meesten kregen meteen zicht op een opleidingstraject bij één van de aanwezige busondernemingen. Ook de rijtest in de simulator viel in de smaak. “Al was ik wel verrast door de afstanden waarmee je rekening moet houden,” zegt Fabian Baurant uit Sambreville, die nog een verleden als vrachtwagenchauffeur heeft. “Rijden met een bus is toch een heel andere ervaring.”
Kandidaat, Giovanni Mazzei
Toch kampten alle kandidaten met één grote handicap: niemand was in het bezit van een rijbewijs D. “Dat is voor mij een groot probleem,” stelt Giovanni Mazzei (51) uit Charleroi. “Door COVID heb ik mijn snackbar moeten sluiten. Nu wil ik echt gaan voor mijn droom om chauffeur te worden. Maar de opleiding is te duur om ze zelf te financieren. Ik klopte al bij FOREM aan, maar daar is de wachtlijst lang.”
Ook kandidaat Stefan Smet leest in alle online vacatures dat sollicitanten moeten beschikken over rijbewijs D, Code 95 en een medische keuring. “Maar die heb ik niet. Dus solliciteer ik maar niet.”
Kandidaat, Stefan Smet
Helpen met rijbewijs

Alle deelnemers rekenen daarom op een busonderneming die hen ondersteunt bij het behalen van het rijbewijs. “Wij helpen onze nieuwe chauffeurs daar inderdaad bij, ook financieel. Volgens mij red je het als busonderneming enkel nog als je die opleiding aanbiedt. Je moet die belangrijke horde voor hen wegnemen. Eigenlijk nemen wij buschauffeurs zonder rijbewijs aan,” verduidelijkt Manuel de Groot van Staf Cars.
Een gelijkaardig geluid klinkt bij Els Peeters van Keolis: “Via de Keolis Drivers Academy kunnen wij de opleiding aanbieden. Onze eigen instructeur begeleidt onze kandidaat-chauffeurs daarbij intensief. Hij ondersteunt hen zowel op praktisch als mentaal vlak. Ze kunnen op ons terrein oefenen. Wij maken afspraken dat we de examenkosten op ons nemen. De middelen hiervoor worden mee aangereikt door het programma D-vaardig van de FBAA.” Dankzij deze infodag weten kandidaten Giovanni Mazzei en Stefan Smet nu dat het ook op deze manier kan: “Dat is goed nieuws. Dit geeft weer perspectief.”

Theoretisch examen is struikelblok
Het grote struikelblok bij het halen van het rijbewijs blijkt echter niet de praktijktest, maar het theoretische examen. Terwijl bijna niemand blijft haperen voor de praktijk, is dat wel het geval bij de theorie. “Ik zat hier in de simulator. Ik heb ogen getrokken, maar toch zie ik me voor de praktische proeven slagen. Een groter probleem is het theoretische examen. Hoe ik door die cursus zal geraken, weet ik niet,” zucht Giovanni Mazzei.
Elise Falmagne, Keolis
Elise Falmagne van de Keolis Drivers Academy erkent het probleem: “Deze kandidaten zitten graag achter een stuur in het verkeer. Voor de praktische proeven zijn ze erg gemotiveerd. De theorie is echter een zware opgave. Sommigen hebben nooit een andere opleiding met veel theoretische studie gehad. Toch moeten ze er door. Je kunt als onderneming chauffeurs in opleiding wel ondersteunen met praktische proeven, maar voor de theorie staan ze er momenteel alleen voor. Bij Keolis krijgen ze de leerboeken gratis. Maar dan nog zien we dat kandidaten gewoon niet opdagen voor het theoretische examen. De uitval is groot.
We hebben al overwogen om theoretische klassen te organiseren, maar door de spreiding in tijd en ruimte van onze chauffeurs is dat niet mogelijk. Misschien moet er eens nagedacht worden over een lessenreeks voor het theoretisch rijexamen, op één centrale plek?”, besluit Elise Falmagne van Keolis.
Fabian Baurant (57), uit Sambreville
“Hier sluiten deuren niet, maar gaan ze open”
“Vroeger heb ik nog met een vrachtwagen gereden, nationaal vervoer. Nadien ben ik overgeschakeld naar dakwerken. Dat deed ik meer dan 25 jaar. Maar op mijn leeftijd wordt dat lastig werk. De job van buschauffeur biedt mij de oplossing om uit deze situatie te geraken. Hier heeft men wel interesse in je drijfveren. Ik wil immers graag met een bus rijden. Ik doe graag kilometers. Het aspect van te reizen, dat spreekt me erg aan. Ik zie me meerdaagse ritten naar het buitenland rijden. Deze sector biedt me het perspectief dat ik nodig heb om mijn loopbaan verder te zetten.”
Kandidaat, Fabian Baurant

LEES MEER:
Zoekt uw bedrijf kandidaten om op te leiden tot chauffeur?
U kunt zich als ondernemer inschrijven voor het BEchauffeur-programma door een e-mail te sturen naar contact@bechauffeur.be.