
Kennismaking met de gasbus IVECO CROSSWAY CNG 2022
Eerste impressie van onze journalist
Aardgas zou een alternatief kunnen bieden aan de autocarsector voor dieselvoertuigen. Focus op de nieuwe Iveco Crossway CNG. Het voertuig rijdt bij ons voor schoolvervoer, op de Flixbus-lijn Brussel-Amsterdam en bij enkele gemeenten.
Krachtige motor
De Iveco Crossway CNG is beschikbaar in de lengtes 12,10 en 13,00 meter. Er zijn verschillende uitrustingsniveaus: van schoolbus tot luxe touringcar. De stille IVECO CURSOR 9 CNG motor is de krachtigste op de markt en levert 360 pk, en tot 1.620 Nm koppel, wat ruim voldoende is voor deze lage bus (slechts 3,45 meter hoog inclusief gastanks en airco). De inhoud van de gastanks bedraagt 1.260 liter, goed voor 600 km, en is voorzien voor zowel traag als snel tanken (afhankelijk van het vulstation). De motor draait zowel op aardgas (CNG) als op biomethaan (BIO-CNG).
Design
Het uiterlijk van de IVECO CROSSWAY CNG is nauwelijks gewijzigd. De styling van de achterzijde van alle IVECO-modellen is nu gelijk en dit zorgt voor een hogere herkenbaarheid van het merk.
De nieuwe stuurpost: een hele verbetering
De nieuwe lay-out van het dashboard heeft meer aandacht voor de ergonomie van de chauffeur. Het nieuwe full-colour 7-inch display geeft de bestuurder duidelijker informatie over het voertuig en de rijstijl. Bovendien kan de bestuurder de info op het display kiezen volgens zijn voorkeur. De helderheid van het scherm laat het aflezen met een zonnebril goed toe (wat vroeger minder het geval was). Het nieuwe stuurwiel met allerlei bedieningstoetsen lijkt thans meer op dat van een moderne personenwagen. Het laat de chauffeur toe om zonder het stuur los te laten de belangrijkste tools zoals o.a. de cruise control te bedienen. Vergeleken met de vroegere stuurpost zijn er bijkomende opbergvakken, een bekerhouder en een flessenhouder, en een dubbel USB-laadcontact bijgekomen. De plaatsing van de schakelaars is aangepast en overzichtelijker geworden.
Meer comfort en veiligheid
De IVECO CROSSWAY CNG wordt naar keuze uitgerust met de nieuwe ZF ECOLIFE 2 of met de VOITH DIWA NXT-automaat. Zowel het rijcomfort van de chauffeur als het verbruik zijn dankzij die nieuwe transmissies verder geoptimaliseerd. Een bijkomende aanwinst is dat de bestuurder nu beter beschermd wordt door de invoering van de front collision protection volgens de ECE R29.3 norm.
Een te overwegen alternatief
De regelgeving over de LEZ stelt een gasbus gelijk met een benzinevoertuig. Die mogen in tegenstelling tot dieselbussen nog ettelijke jaren de LEZ’s inrijden. Wetende dat een aardgasbus over een gebruiksduur van 10 jaar quasi even duur uitvalt (TCO) dan een dieselbus (voor zover de accijnzen op diesel niet stijgen) en dat de restwaarde van dieselbussen zal dalen, dan is de switch naar gas het overwegen waard.
In België is personenvervoer op CNG (compressed natural gas) minder bekend, maar in Scandinavië en in Zuid-Europa rijden tal van dubbelverdieners op aardgas. Dankzij de vele brandstofstations van onder andere DATS 24 (Colruyt Group) en Pitpoint (TotalEnergies) die CNG aanbieden, stelt het tanken in België voor de meeste autocarbedrijven geen probleem.
Plus- en minpunten
(+)
- Mag nog jaren in de LEZ’s
- Sterk verbeterde stuurpost
- TCO vergelijkbaar met dieselbus
- Goede prestaties
(-)
- Het voertuig is geen autocar voor “groot toerisme” (denk aan internationale ritten zoals voor de wintersporten)
- Indien er een middendeur en een toilet aanwezig zijn, wordt de bagageruimte beperkt
Besluit
De naderende deadlines van de milieuzones maakt dat tal van operatoren nu al hun vloot vergroenen. Voor de Belgische operatoren kan CNG een valabele en duurzame optie zijn. De vernieuwde IVECO CROSSWAY CNG biedt dankzij de ruime inzetbaarheid en een aantrekkelijk prijskaartje (TCO) voor vele diensten een oplossing.