BEchauffeur.BE: kandidaat-chauffeurs ontmoeten in Temse en Mornimont

Impressies van deelnemers

Afgelopen weken organiseerde de FBAA twee ontmoetingsdagen tussen kandidaat-chauffeurs en busondernemingen. Dat gebeurde in het kader van het programma BEchauffeur.BE,dat kandidaten in contact wilt brengen met ondernemingen die chauffeurs zoeken.

Deel dit artikel met uw collega's

Sector met potentieel

Op 27 januari waren de lokalen van VDAB in Temse de locatie voor het Vlaamse luik van deze ontmoetingsdagen. Els Peeters is recruiter bij Keolis en was één van de ondernemers die present tekende. “Als busonderneming zijn wij dringend op zoek naar chauffeurs. We nemen elke gelegenheid te baat die ons in contact brengt met mogelijke kandidaten. Onze politiek is om altijd overal aanwezig te zijn.” Dat resulteerde meteen in contacten met concrete voorstellen.

Waarom hebben de kandidaten interessante profielen? Els Peeters geeft het antwoordt in de video.

This video has been disabled until you accept marketing cookies.Manage your preferences here or directly accept targeting cookies

“Het is mooi dat het op zo’n dag snel kan gaan,” bevestigt Patrick Deblire van Autocars et Voyages Deblire enkele dagen later tijdens de Waalse ontmoetingsdag in Mornimont. “Maar ik wil bij deze kandidaten in de eerste plaats de troeven van onze sector en de aantrekkelijkheid van de job van chauffeur in de verf zetten. Ze moeten hier buiten stappen in de overtuiging dat ze chauffeur gaan worden. Worden ze aangeworven door een collega? Ook goed. Een positieve nieuwe werkervaring zal uiteindelijk de hele sector ten goede komen.”

Manuel de Groot, HR team bij Staf Cars

“Tonen dat we veel te bieden hebben”

“Ik zie deze dag vooral als een kans om aan kandidaat-chauffeurs te tonen dat werken in een busbedrijf een aantrekkelijke job is. We hebben zware tijden gekend, met veel chauffeurs die onze sector verlaten hebben. Daarom is deze dag belangrijk. Ik ontmoette interessante mensen. Alle kandidaten waren verbaasd over de brede waaier aan mogelijkheden die een busonderneming kan bieden. Dat moeten we nog meer uitleggen. Als chauffeur kun je je rijschema bijna à la carte samenstellen, tot zelfs ná je pensioen. Waar kan je dat nog? Hier zijn vijftigers en zelfs zestigers aanwezig. Bij ons komen die nog volop aan de bak. Leeftijd is geen probleem. Ik ben blij dat ik dat heb kunnen meegeven. Geef aan wat jij zoekt en wij kijken wat we voor jou hebben.”

Kandidaat, Stefan Smet

Kandidaten zien mogelijkheden van chauffeursberoepen

“Hier kregen we de informatie die we zochten. Als je de sector niet kent, kom je altijd eerst bij De Lijn of TEC uit. Maar nu hebben we een veel breder zicht op de sector en de mogelijkheden,” was een reactie de we vaak noteerden bij de kandidaten.

Stefan Smet (50) is een van hen. De boekhouder is gebeten door alles op wielen en droomt ervan om met een touringcar verre ritten te rijden. “Maar hoe begin je daar aan? Nu heb ik ingezien dat je best eerst ervaring opdoet met korte ritten op vaste trajecten. Zo kan je opbouwen. Nu heb ik een concreet plan.”

Vincent Mombaerts (42) uit Florennes heeft als taxichauffeur professionele ervaring in het verkeer, maar wil overschakelen naar buschauffeur. “Je hebt minder discussies met klanten, betere uren, eindelijk ook eens vrij tijdens Oudjaar of op feestdagen. Ik droom hier al jaren van. Maar ik maakte er nooit werk van.”

Kandidaat, Vincent Mombaerts

Kandidaat, Yolande Visser

Yolande Visser (61), kandidaat-buschauffeur uit Heist-op-den-Berg

“Vandaag ging het plots snel”

“Ik heb patiëntenvervoer gedaan en reed zelfs even met een vrachtwagen, maar nu zou ik met een bus willen rijden. Als je de sector niet kent, is De Lijn het eerste bedrijf waar je aan denkt. Je ziet wel andere bussen rijden, maar je vraagt je af wat die precies doen. Vandaag leer ik echter in één keer ook andere busbedrijven en hun aanbod kennen. Als je dat allemaal zelf moet uitzoeken, dan weet je niet waar je moet beginnen. In de gesprekken deel je meteen ook info die je nooit via opzoekingswerk online zal vinden. Het gaat allemaal sneller en concreter. Bij Keolis kreeg ik al meteen een concrete aanbieding op basis van mijn voorkeuren. Zo snel gaat het. Na vandaag ben ik nog meer overtuigd dat ik de stap naar buschauffeur moet zetten.”

Kandidaten zoeken info

Pas toen hij via Facebook een bericht over BEchauffeur.BE zag passeren, heeft Vincent de eerste concrete stap gezet. Ook andere deelnemers geven toe dat de stap naar de bus al lang sluimert, maar dat ze niet goed weten waar ze moeten beginnen. “Er blijkt veel behoefte aan zo’n ontmoetingsdag als vandaag. BEchauffeur.BE beantwoordt duidelijk aan een vraag naar informatie,” zegt Els Peeters. Daarom kiezen de meeste aanwezige ondernemers om het in deze eerste fase algemeen te houden.

“Vandaag maak ik volop reclame voor onze sector,” zegt Manuel de Groot van Staf Cars. “De volgende stap is dat deze kandidaten bij Staf Cars op bezoek komen. Pas dan ga ik peilen of we echt bij elkaar passen. Ik wil immers een langdurige relatie. Dat doe je best op je eigen terrein. Sollicitaties neem ik zelfs het liefst in een bus af. Want dat wordt wel je werkplek, hé.”

Het is een aanpak die ook Patrick Deblire huldigt: “Deze mensen hebben allemaal een interesse om buschauffeur te worden. Dat moeten we eerst verder aanwakkeren. Wanneer ze in het bedrijf komen solliciteren, ga ik wel diepgaander vragen stellen. Maar vandaag benadrukken we de vele mooie perspectieven die deze job biedt.”

Zoekt uw bedrijf kandidaten om op te leiden tot chauffeur?

U kunt zich als ondernemer inschrijven voor het BEchauffeur-programma door een e-mail te sturen naar contact@bechauffeur.be.