IN VOGELVLUCHT

De LEZ in en om Parijs verdaagd naar 2023

Patrick Olivier, voorzitter van de vereniging van gemeenten ‘Groot-Parijs’ heeft op 1 februari 2022 aangekondigd dat de inwerkingtreding van de grote LEZ binnen de ringsnelweg A86 niet voor 2023 van toepassing zal zijn. Dit zou de toegang voor diesel autocars EURO V hebben verboden.

Vooreest wil de vereniging Groot-Parijs dat het opsporen van overtreders automatisch kan gebeuren via onbemande ANPR-camera’s, maar de Franse wet laat dit nog niet toe. Vervolgens willen ze ook een lening aan nultarief aanbieden aan de financieel zwakste huishoudens om de aankoop van een nulemissie-auto te financieren. Verder wil Groot-Parijs ook dat de LEZ vervangen wordt door een NEZ (Nul Emissie Zone) vanaf 1 januari 2024. Maar over deze drie elementen moet het Franse parlement zich uitspreken na de presidentsverkiezingen.

Download het nieuwe ‘neutrale’ TCO-model

Sinds januari is het nieuwe TCO-model, gerealiseerd door Busworld Foundation, BAAV en The New Drive, beschikbaar op de website van het EAB-project. Deze module is merkonafhankelijk. U berekent welke de meest aangewezen aandrijflijn is voor een bepaalde dienst of opdracht.

Duitsland: verplichte mondmaskers in de verbanddozen

Sinds 1 februari 2022 moeten er in elke EHBO-verbanddoos twee individueel verpakte FFP-2 mondmaskers aanwezig zijn van zodra het voertuig zich op het Duitse wegennet bevindt. Dit is een gevolg van de wijziging van de DIN 13164-norm. De nieuwe verordening is zowel van toepassing op auto’s, campers, vrachtwagens als bussen en autocars.

Hiermee wordt het advies van experten gevolgd dat stelt dat personen die hulp bieden extra beschermd moeten worden.