

Hoe ziet Keolis de toekomst?
Vooruitblik van CEO Stefan De Prycker
Marc Renouprez, regionaal directeur Benelux bij Keolis (links) en Stefan De Prycker, CEO Keolis België (rechts).

Keolis viert zijn 25-jarige aanwezigheid in België. Met ‘Keolis Way’, het nieuwe transformatieprogramma van Keolis wereldwijd, stippelt Stefan De Prycker, CEO Keolis België, de toekomstvisie uit, gesteund op vier pijlers: personeel, passagiers, partners en planeet.
Aandacht voor chauffeurs
Het chauffeurstekort is een algemeen probleem van de sector, erkent Stefan De Prycker. “Wij willen nieuwe mensen aantrekken door onder meer in te zetten op een veilige werkomgeving, doorgroei- en opleidingsmogelijkheden. Naast samenwerking met bestaande partners, begeleiden wij onze mensen ook zelf op verschillende locaties in de ‘Keolis Driver Academy’. Daarmee creëren wij extra opleidingscapaciteit maar kunnen wij helaas nog niet helemaal voldoen aan de grote vraag”. Wat betreft passagiers streeft Keolis naar een goede ‘beleving’ van het collectief vervoer. Verschillende elementen kunnen daartoe bijdragen: de stiptheid van de diensten én het professionalisme van de chauffeur op de eerste plaats.
Klantenbeleving primeert
“Internationaal hebben wij ruime ervaring met geregeld, bijzonder geregeld en ongeregeld vervoer waarin de klantenbeleving eveneens primeert. Digitale ‘seemless customer experience’ wordt daarin zeer belangrijk. Denk maar aan online reserveringsplatformen voor concerten, evenementen, MaaS-toepassingen, excursies of citytrips. Klanten zoeken manieren om eenvoudig en snel te kunnen reserveren. Door de coronacrisis hebben wij dergelijke toepassingen minder in de kijker geplaatst omdat er onvoldoende vraag was naar toerisme. De digitalisering was reeds aangevat voor de coronacrisis en wij gaan alleszins verder met de verbetering van de online-klantenbeleving”.
“Vraagafhankelijk vervoer – dat nu sterk naar voor wordt geschoven in Vlaanderen en Wallonië – is een grote opportuniteit ook al weten wij nog niet hoe de vervoersautoriteiten dat gaan invullen. De eerste en de laatste kilometers zijn de sleutel om meer mensen op het openbaar vervoer te krijgen. Internationaal hebben wij ervaring met TOD ‘transport on demand’ bike- en car-sharing al dan niet in partnership met derden. Wij zouden kunnen inspelen op dat vraagafhankelijk vervoer omdat het een onderdeel is van totaaloplossing voor onze mobiliteit. Uiteraard moet de opdracht van de overheid concreet genoeg zijn”.
Kennis delen met partners
“In vergelijking met het buitenland is de rol van Keolis als vervoerspartner anders dan in bijvoorbeeld Nederland of Frankrijk. In België rijden wij in opdracht van De Lijn of Le Tec. Elders worden concessies toegewezen en organiseert Keolis het openbaar vervoer in een hele regio. Wij tekenen de trajecten uit en zetten de hele ‘customer journey’ op. Dat levert Keolis een pak kennis op die wij willen delen met De Lijn of Le Tec om te komen tot een beter product. Het versterkt onze relatie met de openbaar vervoerbedrijven en het verhoogt de eindbeleving voor de klant”, stelt Stefan De Prycker.
Stefan De Prycker, CEO Keolis België
Energietransitie is grootste uitdaging
De energietransitie is, voor Stefan De Prycker, de grootste en meest nabije uitdaging. “Het gaat om veel meer dan een verandering in de aandrijving. Wij moeten op een totaal andere manier gaan werken. Onze depots moeten zich anders organiseren en zich specialiseren in een bepaalde energievorm, zoals diesel, elektriciteit of CNG. Het onderhoud blijven wij sowieso lokaal aanbieden, kortbij onze klanten. Maar, denk ook aan praktische zaken zoals het bijladen van schoolbussen die ’s nachts niet in het depot staan; gaat de bus naar de energiebron of omgekeerd? Bij Keolis beschikken wij reeds over de ervaring met zo’n 1000 elektrische bussen maar wij hebben ook ervaring met waterstof-brandstofcel, CNG, hybride technologie. In sommige depots tanken wij CNG, elders werken wij samen met partners voor het tanken van waterstof”.
Schoolbus van 1984 van Keolis Cardona & Deltenre. De bus was tot 2011 in dienst. Tot op het laatste moment was er één mecanicien die ermee kon rijden en er zijn schooltoer mee reed! Bedankt aan Patrimoine Bus & Car - Casteau.
Marc Renouprez, regionaal directeur Benelux bij Keolis (links) en Stefan De Prycker, CEO Keolis België (rechts).