Hoe is Keolis België ontstaan?

Terugblik op 25 jaar Keolis door Marc Renouprez

Marc Renouprez, regionaal directeur Benelux bij Keolis (links) en Stefan De Prycker, CEO Keolis België (rechts).

Deel dit artikel met uw collega's

Marc Renouprez bouwde mee aan Eurobus Holding, de voorloper van wat het latere Keolis België zou worden. In deze publiek-private samenwerking leerden beide sectoren van mekaar wat leidde tot een stevige basis in een vernieuwde Europese vervoersmarkt.

Alles begon met Eurobus Holding

Marc Renouprez, regionaal directeur Benelux bij Keolis, stond in 1995-1996 aan de wieg van Eurobus Holding om er in 1998 algemeen directeur van te worden tot hij in 2013 een internationale functie bij Keolis opnam. Als accountant bij de SRWT ( toen holding van de ‘TEC’, ondertussen OTW- TEC geworden ) werd hij destijds om advies gevraagd over de fusie van verschillende busbedrijven in partnership met de SRWT. “Inspelend op de Europese liberalisering van de vervoersmarkt begonnen Paul Pauly (Sadar), Roland Jost (Satracom), Walter De Reys (Autobus de Genval) en de SRWT (als eigenaar van Transport Penning en Sotragaume) te dromen van een gezamenlijke toekomst.

Schoolbus van 1984 van Keolis Cardona & Deltenre. De bus was tot 2011 in dienst. Tot op het laatste moment was er één mecanicien die ermee kon rijden en er zijn schooltoer mee reed! Bedankt aan Patrimoine Bus & Car - Casteau.

Aanvankelijk was Eurobus Holding een groep van bedrijven met een centrale raad van bestuur die besliste over gezamenlijke projecten zoals, verzekeringen, de aankoop van nieuwe voertuigen of de overname van nieuwe bedrijven. De publiek-private joint-venture in het geregeld vervoer was vrij uniek. Door ons beter te structureren, konden wij onze positie versterken, onze dienstverlening verbeteren, ons voertuigenpark moderniseren en een krachtig antwoord geven op belangrijke aanbestedingen”.

Van mekaar geleerd

Privé-ondernemers en overheid hebben, volgens Marc Renouprez, van mekaar geleerd binnen Eurobus Holding. “De private busbedrijven waren resultaat gedreven en dachten commercieel omdat zij dikwijls ook actief waren in het bijzonder geregeld en het ongeregeld vervoer. Ook waren zij flexibeler, konden zij sneller reageren op wijzigende omstandigheden en hadden zij een veel grotere operationaliteit en inzetbaarheid. Het overheidsbedrijf was meer gestructureerd, kon zich gemakkelijker buigen over investeringen en financiën, kende de markt en kon een lange termijnvisie ontwikkelen. Eurobus Holding profiteerde daarvan en kon zich van daaruit ontwikkelen met een centraal management en dynamische, lokale, vestigingen die in grote mate autonoom konden functioneren”.

Het ontstaan van Keolis België

“Eurobus Holding wou zich niet beperken tot Wallonië en keek ook naar Vlaanderen, het Franse Nord-Pas-de-Calais en zelfs het Duitse Noord-Rijn-Westfalen. Dat resulteerde in 1997 in de integratie van een nieuwe vlaamse partner namelijk de groep Reniers&Co en de intrede van Cariane, het busfiliaal van de Franse Spoorwegen dat gelijkaardige ambities koesterde als Eurobus Holding. Keolis is ontstaan vanuit Cariane en heeft nadien in 2008 de volledige controle genomen over Eurobus Holding dat werd omgevormd tot Keolis België. Daarna is het allemaal zeer snel gegaan en werden verschillende busbedrijven geïntegreerd. Die operatie is zeer goed verlopen omdat het operationele management lokaal werd behouden en de plaatselijke bedrijfscultuur werd gerespecteerd”.

Stefan De Prycker, CEO Keolis België (links) en Marc Renouprez, regionaal directeur Benelux bij Keolis (rechts).

Marc Renouprez, regionaal directeur Benelux bij Keolis

Lees meer over de toekomst van Keolis: