BEchauffeur.BE blijft kansen bieden

Platform zorgt voor nieuwe chauffeur bij Fun Cars

Deel dit artikel met uw collega's

Dankzij het platform BEchauffeur.BE vond Pascal Van de Voorde van Fun Cars met Luc Vienne een ervaren chauffeur. Helaas zorgt de vierde coronagolf voor een samenwerking met tussenpozen maar Van de Voorde blijft optimistisch: “Nu nog omikron achter ons laten en onze klanten kunnen weer reizen en wij weer rijden.”

“Ik wil rijden”

De 56-jarige Luc Vienne draait al even mee als chauffeur, maar al die ervaring belette hem niet om zich op de website van BEchauffeur.BE als kandidaat op te geven. “Mijn carrière startte al in de jaren tachtig”, blikt Vienne terug. “Mijn buur was chauffeur en op een dag nam hij me met zijn autocar mee naar de Ardennen. Ik wist meteen wat ik wilde doen. Na mijn opleiding begon ik met schooldiensten in Brussel en daarna volgden meer en meer reizen naar het buitenland. Het mooiste aspect van onze job zijn die verre ritten. Monumenten, kastelen en landschappen ontdekken maakt me gelukkig. Met een kantoorbaan zou ik al die plekken nooit kunnen zien.”

Vienne vertelt met veel schwung over zijn job als chauffeur. Vandaag kijkt hij alvast uit naar nieuwe opdrachten bij Fun Cars: “Binnenkort staan er reizen naar Kent op het programma. Hopelijk kunnen die reizen doorgaan en zorgt corona niet nog een keer voor spelbreker. Ik ben het echt beu om thuis te zitten. Ik wil rijden.”

Nood aan chauffeurs

Het spreekt voor zich dat zo een langdurige crisis gevolgen heeft op het personeelsbestand van Fun Cars. “Voor corona werkten we hier met acht chauffeurs”, legt zaakvoerder Pascal Van de Voorde uit. “Vandaag zijn we naar twee gezakt. Onze chauffeurs zijn vertrokken naar het vrachtvervoer, de bouwsector of ze zijn intussen met pensioen. Nog een andere is intussen medisch afgekeurd. ”

Zowel attent voor ervaren chauffeurs als jong talent

In de zomer en het najaar van 2021 volgde een heropleving van de activiteiten, waardoor Van de Voorde actief op zoek ging naar nieuwe chauffeurs. “De keuze viel op Luc Vienne”, legt hij uit. “Hij is een gepassioneerde chauffeur die al veel in het buitenland reed. Ervaring vind ik belangrijk, zeker als het over internationale ritten gaat.” Toch blijft Van de Voorde ook attent voor jong talent: “Destijds heb ik chauffeurs aangenomen die hier voor hun opleiding tot chauffeur al een stage van een week doorliepen. Tijdens zo een stage (stage d’ acculturation) maken ze kennis met wat de job van chauffeur zoal inhoudt: van meerijden tot bussen kuisen. Dat is van belang om hun mentaliteit te kunnen inschatten.”

Kandidaten uit de regio

Andere elementen waarmee Van de Voorde rekening houdt bij zijn zoektocht naar nieuwe chauffeurs zijn talenkennis en dat ze niet te ver van de onderneming wonen. “Op BEchauffeur.BE zag ik tussen de kandidaten ook iemand uit het nabijgelegen Anderlecht, maar hij is intussen elders aan de slag. Als het een drukke zomer wordt, vrees ik dat we in onze sector chauffeurs tekort komen. Hopelijk volgt er een gesprek met de minister. Als we minder sociale bijdragen zouden moeten betalen, kunnen chauffeurs meer loon overhouden. Dat zou zeker helpen om meer kandidaten te vinden.”

Fun Cars : op Brussel georiënteerd

Dertig jaar geleden stichtte Pascal Van de Voorde Fun Cars in Anderlecht. Intussen is hij met zijn vloot van autocars en minibussen uitgeweken naar Dilbeek, al blijft zijn werking sterk op Brussel georiënteerd. “Met de terroristische aanslagen van 2016 dachten we hier dat het strafste achter ons slag”, legt Van de Voorde uit. “Maar neen, wat we nu meemaken tijdens deze coronacrisis is helemaal historisch. Onze ritten voor het Europees Parlement, reizen en excursies liggen momenteel nog stil. Wie had twee jaar gelden durven voorspellen, dat we begin 2022 nog met corona zouden geconfronteerd zijn…”

Zoekt uw bedrijf kandidaten om op te leiden tot chauffeur?

U kunt zich als ondernemer inschrijven voor het BEchauffeur-programma door een e-mail te sturen naar contact@bechauffeur.be.