De Lijn in 2021: minder klanten, meer zwartrijders en vernieuwde reis-app

Deel dit artikel met uw collega's

De Lijn telde vorig jaar gemiddeld 40% minder reizigers, waarvan men er een kwart dreigt te verliezen omdat zij kiezen voortaan de fiets nemen. Ondertussen piekt het aantal zwartrijders en stelt men vast dat bijna één op tien bussen te vroeg aan de halte komt.

Tegenover een normaal jaar (2019) telde De Lijn vorig jaar 40% minder reizigers. “Dat zijn er al iets meer dan in 2020 maar wij vrezen door corona toch een impact op langere termijn. Wij verwachten dat 10% onder hen niet weerkeert omdat zij, zeker in steden, een alternatief hebben gevonden in de (elektrische) fiets”, zegt Ann Schoubs, ceo van De Lijn.

Gevolgen van coronacrisis

De coronacrisis en de verplichting om in het midden of achteraan in te stappen, zorgde in 2021 voor een piek in het aantal zwartrijders. Dat leidde tot 35.232 boetes (tegenover 8.823 in 2020 en 33.579 in 2019). “Omdat de chauffeur minder zicht heeft op wie betaalt, lijkt het soms vanzelfsprekend om niet meer te betalen”, zegt Ann Schoubs, ceo van De Lijn. “In steden loopt het percentage zwartrijders soms op tot 40 à 50%, in landelijke regio’s schommelt het rond 10-15%. In samenwerking met de politie plannen wij meer controles”.

Minder inkomsten en extra uitgaven

Door zwartrijders ontbeert De Lijn tot 30 miljoen euro aan inkomsten op een totaal van 200 miljoen euro. Daar bovenop komen nog een algemene inkomstendaling omdat er minder reizigers zijn en extra uitgaven voor corona-poetsbeurten waardoor De Lijn voor 2021 rekent op een verlies van 108 miljoen euro, dat wordt bijgepast door de Vlaamse overheid.

Stiptheid en up-to-date informatie zijn cruciaal

Onderzoek in het najaar van 2021 wees uit dat stiptheid en up-to-date reisinformatie voor (potentiële) klanten met voorsprong de reden zijn om voor tram of bus te kiezen en daar schort het nog steeds. Klanten aanvaarden maximaal 5 tot 10 minuten vertraging en willen daarover ook geïnformeerd worden. Opvallend is dat zowat één op tien bussen te vroeg aan de halte komt. Wachten kan vaak niet omdat men dan het verkeer hindert. Als gevolg daarvan komen klanten aan de halte op het ogenblik dat de bus te vroeg is vertrokken.

Met een vernieuwde digitale reisinfo-app, die 92% van de doorkomsten correct voorspelt, hoopt men reizigers beter te informeren. Dat 8% niet voorspelbaar is, komt overwegend door technische storingen aan apparatuur en niet zo zeer door het schrappen van busdiensten. Hoewel het aantal geschrapte diensten in december door corona-isolatie en -quarantaine piekte op 2%, is het aantal geschrapte ritten in 2021 met 0,86% lager dan voordien.