Artiesten en autocaristen samen ‘on tour’

Solidariteit in coronatijden

Deel dit artikel met uw collega's

De voorbije maanden toerden meerdere ondernemers uit onze sector met hun autocars langs woonzorgcentra, waarbij telkens concerten in openlucht plaats vonden. Voor de bewoners en het personeel van die centra betekenen de concerten een warm hart onder de riem. Het werd een heuse golf van solidariteit.

Liefde voor muziek

Viamundi en Coach Partners hebben hun tournee langs de woonzorgcentra en rusthuizen georganiseerd in de week van Valentijn. “Het is een moment waarop we stilstaan bij al wie we liefhebben”, klinkt het bij Kurt Derauw van Viamundi.

“Bovendien hoopten we met onze tournee positivisme uit te stralen. In het nieuws hoeft het niet altijd over de vaccinatiecampagne te gaan. We hoopten een ander verhaal te kunnen brengen en dat is gelukt.” De 21 concerten op 7 dagen tijd werden allemaal uitgevoerd door Vanessa Chinitor, die heel tevreden terugblikt op deze tournee: “Dit was een heel nieuwe ervaring. We hebben dit in eerste instantie gedaan om de senioren en hun verzorgers een deugddoend moment te bezorgen, maar het was ook leuk voor ons. Na maanden zonder concerten voelde ik me helemaal herleven.”

Party shuttle

Reeds tijdens de eerste coronagolf namen ze bij het autocarbedrijf ’t Ros Beiaard het initiatief voor een solidariteitstournee langs de woonzorgcentra. “Voor het uitbreken van de coronacrisis maakten we vaak een uitstap of bedevaart met die senioren”, legt Filip De Hauwere uit.

“Onze autocars zijn uitgerust met een lift zodat oudere en mindermobiele mensen kunnen blijven reizen. Maar door corona vielen al hun plezante reismomenten weg. En zo ontstond het idee om het reizen eens naar de bewoners van de woonzorgcentra te brengen.” Danny Fabry en Danny Davis sprongen mee op de autocar, waarna een ronde langs 9 Oost-Vlaamse rusthuizen werd uitgestippeld. Ook de party shuttle van Reizen Muylaert toerde mee omdat die over een nog betere geluidsinstallatie beschikt. “De reacties waren heel positief”, evalueert Filip de Hauwere. “Maar een tweede tournee is door de voortdurend wijzigende coronasituatie en de daarbij horende regels uiteindelijk niet meer doorgegaan.”

Alles komt goed

Bell Tours uit Sint-Pieters-Leeuw heeft in zijn vloot de officiële Like Me-toerbus, maar de voorbije maanden wordt die ingezet voor de ‘Alles komt goed tour’.

“Sinds begin december rijden we bijna wekelijks naar een woonzorgcentrum of zorginstelling”, legt Henri Rammant uit. “Het concept ontstond heel spontaan. Zo hadden we heel veel sympathie voor zanger Rudi Tastenoe, die in de zomer al met zijn auto naar de parkings van rusthuizen reed om daar een optreden te geven. Rudi weet als geen ander ambiance te brengen. Toen we vernamen dat hij ook in de winter ging toeren, hebben we beslist om hem te steunen. Met de bus is het gemakkelijker om het materiaal te vervoeren en bij slecht weer kan hij even schuilen.”

De ‘Alles komt goed tour’ deed intussen al bijna twintig locaties aan, waar personen met een handicap, senioren en het personeel volop hebben genoten. Maar het gaat veel verder. “We zenden de optredens telkens live uit via facebook”, vertelt Henri Rammant. “En dat blijkt een groot succes. Veel fans van Rudi volgen nu ook de facebookpagina van Bell Tours. Het probleem bij dat succes is dat we de plaats van volgende optredens moeten stilhouden. Of we riskeren dat het daar dan te druk wordt. En dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Hoe dan ook, we doen verder zolang er corona is.”

Jingle bells

Bij Linden Cars uit Rotselaar focusten ze op de kerstperiode om zich in de kijker te rijden. “We hebben ons laten inspireren door Coca-Cola”, vertelt Maggi Schollen.

“Elk jaar zien we in hun reclamefilmpjes hoe een met kerstverlichting versierde truck en met de kerstman aan boord komt aangereden. Dat idee hebben we vrij gemakkelijk kunnen toepassen op één van onze autocars.” Van het gemeentebestuur van Haacht kregen ze toestemming om gedurende vier uur door de straten van de gemeente te rijden en korte haltes te maken aan enkele woonzorgcentra. Het applaus en het enthousiasme voor de kerstman – correctie: kerstvrouw – en twee elfjes was groot. “Eind dit jaar plannen we een nieuwe kersttournee”, vermoedt Maggi Schollen.

“Uiteraard hopen we op een versie zonder coronazorgen en kunnen we vrienden en klanten onderweg weer omhelzen of de hand schudden. Onze kaarsjes hebben we alvast al op voorraad. Wegens alle coronaregels hebben we die niet durven uitdelen. We hebben echt alles zo “coronaproof” mogelijk gehouden.”

Heeft ook uw bus- of autocarbedrijf ook een dergelijk activiteit opgesteld tijdens de crisis?

Wij delen dat graag in dit e-zine. Stuur uw nieuwe activiteit naar magazine@fbaa.be en inspireer de sector.