
Eductour naar de Côte d’Opale
Van levendige havensteden tot Europa’s grootste aquarium
Deel dit artikel met uw collega's
Eind november reisde een groep van meer dan 30 autocarondernemers met een elektrische autocar van Yutong naar het noordelijkste stukje van de Franse kust. Op het programma stonden onder meer een rondrit door de haven van Duinkerke, een kennismaking met de spectaculaire draak van Calais, een bezoek aan de onderwaterwereld van Nausicaá in Boulogne-sur-Mer en een passage door de beklijvende oorlogssite van La Coupole. En overnachten deden we in het heerlijk comfortabele hotel Thalassa Sea & Spa in Le Touquet.
Primeurs en nieuwigheden
Voor de meeste deelnemers aan de eductour naar de Côte d’Opale is het een eerste weekendje weg aan boord van een volledig elektrische autocar, hetgeen bij aankomst van het voertuig grote en oprechte belangstelling opwekt. Zelfs het inladen van de bagage door chauffeur Wouter wordt nauwlettend bestudeerd en in de gaten gehouden.
Aangezien Yutong vooralsnog geen elektrische autocar bij een Belgische onderneming heeft rondrijden, kunnen we voor deze trip rekenen op de diensten van het Nederlandse Gebo Tours. “Dit voertuig is een van onze drie allereerste elektrische autocars in Nederland”, bevestigt Luke Chu, salesmanager van Yutong in België en Nederland. “In augustus hebben we dit voertuig geleverd. Intussen rijden er in Nederland al 4 rond, in december volgt een vijfde.”

Zodra we enkele kilometers onderweg zijn, presenteert Jonas De Meyer van FBAA nog een nieuwigheid voor een groepsreis: de Appit 4 Travel-app, een alternatief voor de gedrukte reisprogramma’s. De app is gemakkelijk downloadbaar, en als reisorganisator biedt de app de mogelijkheid om reizigers tijdens de volledige duur van de reis up-to-date te houden op vlak van timing en eventuele wijzigingen in het programma. Daarenboven biedt de app ook een deelnemerslijst en via Appit 4 Travel kunnen zelfs foto’s en filmpjes worden gepost.
Nog een leuk gadget om het reiscomfort te verhogen, zijn de audiofoons van Vox. Onderweg in de autocar dienen de audiofoons nog niet worden aangezet, maar dankzij die lichte toestelletjes zullen de gidsen tijdens de geplande stads- of museumbezoeken veel duidelijker verstaanbaar zijn.
Dynamisch Duinkerke
Nauwelijks zijn we de Franse grens overgestoken of we bereiken onze eerste toeristische tussenstop van de dag: Duinkerke, waar de tweetalige Onno Ottevanger ons op sleeptouw neemt. Ottevanger is bij Toerisme Duinkerke verantwoordelijk voor de afdeling groepen, waar hier duidelijk veel aandacht voor is. Zo wijst hij in Malo-les-Bains, de badplaats van Duinkerke, op de aanwezigheid van een gratis busparking vlakbij de dijk en het strand. Ottevanger blijkt ook een goede gids te zijn, want met veel terreinkennis en boeiende informatie gidst hij ons door de almaar uitbreidende haven van Duinkerke. “Er is hier een derde industriële revolutie aan de gang”, vertelt Ottevanger. “Een eerste vond plaats in de 19de eeuw. Nadien volgden Les Trentes Glorieuses, de jaren na de Tweede Oorlog tot aan de oliecrisis. Momenteel wordt er fors geïnvesteerd in de haven van Duinkerke en tussen nu en 2030 worden meer dan 16.000 nieuwe jobs verwacht.” Opvallend is dat er ook heel wat Belgische bedrijven zich in het havengebied vestigen. Zo toont Ottevanger onder meer een immens terrein, waar Heylen Warehouses de komende jaren grote pakhuizen zal optrekken.
Die dynamiek en focus op de toekomst in Duinkerke maakt indruk, maar het verleden wordt niet vergeten. Dat blijkt tijdens het bezoek aan de scheepswerf van Tourville in Gravelines. Al jaren wordt daar gebouwd aan een marineschip, net zoals het in het tijdperk van Lodewijk XIV gebeurde. Bezoekers mogen in de romp van het schip rondlopen, wat bijzonder indrukwekkend is. De komende jaren zal de verdere afwerking van het schip worden versneld, wat ook meer mogelijkheden biedt om tijdens een bezoek aan de scheepswerf ambachtslui in actie te zien. Het bezoek aan dit schip in opbouw, de rondrit door de haven en een rondvaart langs de veste van Gravelines vormen bij Toerisme Duinkerke de groepsformule Duinkerke-Gravelines, heden en verleden.
Bij de Toerisme Duinkerke zijn nog veel meer opties voor groepen beschikbaar.

Op 7 juli 2025 fungeert Duinkerke als aankomststad voor de derde etappe in de Tour de France
De gigantische draak van Calais
Tijdens deze eductour gaat het van Duinkerke naar Calais, waar we lunchen in het restaurant van de Cité de la dentelle et de la mode. Ondanks de trage en wat stuntelige bediening in het museumrestaurant blijkt meteen nadien dat het museum zelf wel absolute top is. In dit museum voor kant en mode, gevestigd in een voormalige kantfabriek, wordt met zowel grote machines als met fijn handwerk gedemonstreerd hoe kant vervaardigd wordt. Jaarlijks organiseert het museum ook een prestigieuze tentoonstelling. Zo loopt tot begin januari 2025 nog een tentoonstelling over de creaties van de Japanse modeontwerper Yuima Nakazato.
Als we de Cité de la dentelle et de la mode verlaten, krijgen we af et rekenen met de grillen van de weergoden. De wind wakkert fors aan en dat heeft gevolgen voor de rest van ons programma. De stadsrondrit aan boord van onze autocar loopt nog wel volgens planning maar een wandeling op de rug van de gigantische draak van Calais dient te worden geannuleerd. De slechte weersomstandigheden houden de 10 meter hoge en 25 meter lange draak in zijn grote hangar.
Als het wat later ook nog eens begint te regenen, heeft een bezoek aan de indrukwekkende kliffen van Cap Blanc-Nez nog maar weinig zin. Samen met de 10 kilometer verderop gelegen Cap Gris-Nez vormt Cap Blanc-Nez de Grand Site des Deux Caps, een van de spectaculairste stukjes natuur van Frankrijk. En ook dat biedt mogelijkheden bij de planning van een groepsbezoek.
Heerlijke overnachtingsplek
Aan boord van een intussen weer volledig opgeladen Yutong T12e rijden we naar Le Touquet-Paris-Plage, waar we inchecken in hotel Thalassa Sea & Spa. Dit hotel op het strand van Le Touquet is 50 jaar geleden gesticht door de gewezen wielerkampioen Louison Bobet en werd net voor de coronaperiode helemaal gerenoveerd. Wellness staat centraal in dit hotel, met onder meer een zwembad met verwarmd zeewater en met zicht op zee. Zalig! En het is bijzonder instagrammable.
Thalassa behoort tot de groep Accor en vormt twee hotels in één met een gedeelte Novotel (145 kamers van viersterrenniveau) en Ibis (90 kamers van 3 sterrenniveau). “Door de uitgestrekte vorm van het complex hebben de meeste kamers zicht op zee”, benadrukt hotelmanager Nicolas Michel tijdens de rondleiding, die loopt langs de twee restaurants, de drie bars en het grote wellnesscentrum met een uitgebreid aanbod van therapieën en wellnessbehandelingen. Uiteraard bestaan er ook groepsfomules voor het wellnesscentrum. Nog een voordeel voor groepen is dat er op de parking van het hotel plaats is voor twee autocars, die ter plekke kunnen worden opgeladen.
Na de rondleiding sluiten we onze dag aan de Côte d’Opale af met een wijndegustatie en we genieten van een gezellig diner in Le Maison en Mer, een van de twee restaurants in hotel Thalassa.
Meer informatie over Thalassa Sea & Spa in Le Touquet-Paris-Plage vind je hieronder
Van visvangst tot streetart
Op de tweede dag trekken we na een heerlijk ontbijt weer noordwaarts voor een bezoek aan Boulogne-sur-Mer, waar Nausicaá de grote publiekstrekker is. François Claessens van B-Travel kijkt enorm uit naar dit bezoek: “We willen in de toekomst meer reizen organiseren. Nausicaá is een bestemming waar vraag naar is bij onze klanten. We zouden dat zowel als daguitstap of als een tweedaagse kunnen organiseren. Voor mij is het belangrijk dat ik Nausicaá kan bezoeken en dat we ter plekke kunnen zien waar we bijvoorbeeld best parkeren en waar onze reizigers iets kunnen eten. Uiteraard zullen we een trip naar hier niet meteen in de wintermaanden organiseren. Er is hier zoveel wind! In de lente en zomer spreekt de zee veel meer aan.”
Voor we Nausicaá bezoeken, maken we eerst nog een rondrit met onze autocar door de grootste vishaven van Frankrijk. Jaarlijks passeert 380.000 ton vis in de haven van Boulogne-sur-Mer en tal van grote bedrijven verwerken hier de vis dagvers. Behalve veel informatie over al die havenactiviteiten heeft lokale gids Antoine ook nog een culinaire tip voor ons: restaurant Le Chatillon, dat vroeg in de ochtend al de deuren opent voor de vissers. Ook toeristen zijn welkom om er een van de vele verse visschotels te proeven.
Van de haven gaat het naar het stadscentrum, dat we te voet verkennen. Dankzij de audiofoons van Vox hoeft onze gids niet te roepen en kunnen we duidelijk horen wat er wordt verteld zonder dicht op elkaar geplakt te staan. Het centrum van Boulogne-sur-Mer is overigens een meevaller met de indrukwekkende basiliek en mysterieuze crypte. Boulogne-sur-Mer profileert zich ook op vlak van streetart en wil tegen 2026 maar liefst 100 muurschilderingen van topartiesten gerealiseerd zien.
Europa’s grootste aquarium
Een van de grote blikvangers tijdens deze trip is het bezoek aan Nausicaá, Europa’s grootste aquarium met bijna 60.000 zeedieren! Voor groepen, die gehaast zijn, is een rondleiding van 1u30 uitgewerkt langs hoogtepunten, maar jong en oud kunnen hier ook een hele voor- of namiddag doorbrengen zonder zich maar een moment te vervelen. Nausicaá omvat drie grote parcoursen: ‘Over kusten en mensen’ (FR: parcours des rivages et des Hommes) focust op biodiversiteit, ecosystemen en het belang van de zee voor de mens. ‘In het oog van de klimaatorkaan’ (FR: Dans l’ oeil du climat) toont de gevolgen van de klimaatveranderingen en zet bezoekers aan om actief mee te werken aan de bescherming van de ocaan. ‘Op reis in volle zee’ (FR: Parcours voyage en Haute Mer) is een spectaculair traject door tunnels en langs aquaria, die voor een overweldigend schouwspel zorgen. Met onze groep bezoeken we dit derde parcours met als slotspektakel een theatrale blik op het grote aquarium waar we haaien, roggen en honderden andere vissen door elkaar zien zwemmen. Adembenemend mooi!
Inspirerende weekendtrip
Na ons bezoek aan Nausicaá is het helaas al tijd om de terugreis naar Brussel in te zetten, maar niet zonder eerst even een bezoek te brengen aan La Coupole in de buurt van Saint-Omer. La Coupole is een oorlogssite, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers is gebruikt om er V2-raketten lanceer klaar te maken. Het door krijgsgevangen uitgegraven ondergronds complex en de betonnen koepel met een diameter van 70 meter maken grote indruk op ons. En dan zijn er de vele zware verhalen en oorlogsbeelden, die bij de meeste reizigers aan het eind van een heel inspirerende trip er stevig op inhakken. “Niet bij al onze reizen naar deze streek integreren we La Coupole”, evalueert Els Frangot van Marcel Cars. “Dit is een heel boeiende site die liefhebbers van geschiedenis weet te fascineren. Maar sommige groepen kiezen liever iets luchtig. La Coupole kenden we dus al, maar we hebben dit weekend toch heel wat inspiratie opgedaan. De rondrit door de haven van Duinkerke vond ik heel interessant. We hadden daar ook een goede tweetalige gids.”
Ook Tom Sleeckx, die bij Lauwers verantwoordelijk is voor de programma’s van weekendtrips en rondreizen, blikt tevreden terug op zijn deelname aan de eductour: “Behalve de bekende plaatsen, zoals Calais en Boulogne-sur-Mer, zijn er tijdens deze trip toch enkele verrassingen uit de bus gekomen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de scheepswerf van Tourville in de buurt van Duinkerke. Ook La Coupole, waar ik nog nooit over gehoord had, kan een interessante toevoeging zijn tijdens een reis naar deze streek.”
We kijken dan ook uit naar welke boeiende autocarreizen de komende maanden en jaren naar dit noordelijke puntje van Frankrijk zullen worden aangeboden aan de Belgische reiziger.