
FCBO biedt twee nieuwe code 95-opleidingen aan
Deel dit artikel met uw collega's
Formation Car&Bus Opleiding (FCBO) pakt uit met twee nieuwe modules in het kader van de verplichte Code95-vervolmaking. Een eerste, ondertussen veel gevraagde, module richt zich tot chauffeurs die passagiers met een beperking of gedragsstoornis vervoeren. De tweede nieuwkomer is een module ‘eco-driving met elektrische voertuigen’.
In het kader van het bijzonder geregeld vervoer gaan er dagelijks honderden chauffeurs de baan op met hun bus om kinderen uit het buitengewoon onderwijs of volwassenen naar hun dagcentrum te brengen. “De ritten worden uitgevoerd in aanwezigheid van een begeleider, wiens rol heel belangrijk is”, beklemtoont Elisabeth Salaets, senior coördinator FCBO. “Niettemin is het aangewezen dat ook de chauffeur inzicht heeft in het gedrag en het vervoeren van personen met een beperking of een gedragsstoornis. Niet zelden moet hij of zij bijspringen om de rust te bewaren op zijn of haar bus. Het is immers de taak van de chauffeur om de kinderen en de volwassenen veilig naar school en naar huis te brengen. Voor hem of haar is dat ook altijd beter wanneer hij die opdracht kan uitvoeren in een bus met rustige passagiers dan wel in een lawaaierige omgeving”.

Overbelasting en probleemsituaties vermijden
“Je moet bijvoorbeeld al weten dat je ‘overbelasting’ van die passagiers moet vermijden. ’s Ochtends en ’s avonds zijn twee kritieke tijdstippen. ’s Morgens zijn zij misschien niet goed geluimd omdat zij weinig geslapen hebben of een lange rit voor de boeg hebben, ’s avonds zijn zij vaak dermate vermoeid dat een kleinigheid tot een probleemsituatie kan leiden”.
“Even goed moet je weten dat sommige personen karakteristieken vertonen die mekaar (negatief) gaan beïnvloeden en die je bijgevolg beter uit mekaar plaatst. Het zijn allemaal zaken die je verneemt van de experten die wij inschakelen voor deze module. Zij zijn vertrouwd met de werking met personen met een beperking of een gedragsstoornis én zij hebben ook voldoende inzicht in de bus- en autocarsector om praktijkgericht te kunnen antwoorden op probleemsituaties”.
Reeds 25 dagen voorzien in 2025
“Verschillende chauffeurs hebben ondertussen de opleiding 'Vervoer van passagiers met een beperking of gedragsstoornis' gevolgd”, vertelt Elisabeth Salaets nog. “Zij waren heel enthousiast over de opleiding. Die geeft je niet alleen meer inzicht in gedragingen, maar vertelt je ook hoe je met die kinderen en volwassenen moet communiceren opdat zij begrijpen wat je hen wil duidelijk maken en wat je van hen verwacht. Eigenlijk leer je ook een stukje naar jezelf kijken, hoe jij bij hen overkomt. De belangstelling ervoor is alvast zeer groot want voor 2025 hebben wij al zo’n 25 dagen uitgetrokken. Deze opleiding valt onder thema 2 en richt zich in het bijzonder naar chauffeurs van het ongeregeld en bijzonder geregeld vervoer. Het is een interactieve opleiding waar ruimte is voor uitwisseling omtrent ervaringen van de chauffeurs”.

Eco-drive met elektrische bus
Een tweede, nieuwe, opleiding in het kader van de Code 95 is ‘Ecodrive Elektrisch Voertuig’.
“Het aandeel van elektrische bussen in onze sector neemt almaar toe. Daarbij stellen wij ook vast dat elektrisch rijden voor veel chauffeurs een onbekend aspect is. Zij weten niet goed hoe ermee te rijden of vinden de overstap naar een elektrische bus toch vrij groot”, stelt Elisabeth Salaets. “Vanuit die optiek hebben wij, op vraag vanuit de sector, een aangepaste opleiding uitgewerkt waarin wij chauffeurs ook leren hoe je ermee aan eco-driving gaan doen en je verbruik onder controle kan houden”.
‘Ecodrive Elektrisch Voertuig’ is een praktijkgerichte opleiding van 7 lesuren, die in aanmerking komt voor de drie uren praktijk aan het stuur. Het betreft een ‘Thema 1’-nascholing omtrent rationeel rijden op basis van veiligheidsvoorschriften. Voorwaarde is wel dat de respectieve busbedrijven beschikken over een elektrische bus die kan worden gebruikt tijdens de opleiding.