
“We erven een gezond bedrijf. Maar we gaan ook onze accenten leggen.”
Broers Filip en Juan nemen Linden Cars over van hun ouders
Deel dit artikel met uw collega's
In 1988 startten Robert Van Oversteyns en Maggi Schollen in Linden het autocarbedrijf Linden Cars op. In 2024 werd de zaak –ondertussen gevestigd in Rotselaar-- overgedragen aan de zonen Filip en Juan. De twee broers garanderen niet alleen zo het voortbestaan van het familiebedrijf, maar zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet. “Mensen zullen altijd met de bus blijven reizen.”
Iedereen moet alles kunnen
Een sprong in het onbekende is de overname voor de broers Van Oversteyns niet. “Ik heb nooit voor een ander baas dan mijn vader gewerkt”, zegt Filip (43). “Ik ben opgeleid als mekanieker, maar ik reed van in het begin ook met de bus en hielp met het bureauwerk. Waar men mij nodig had, sprong ik in. Ik wilde bewust ook van alles op de hoogte zijn. Ergens in mijn achterhoofd leefde immers het idee om ooit zelf aan het hoofd van Linden Cars te staan.” Voor jongere broer Juan (30) lag het anders. “Ik heb eerst in een VW-garage gewerkt. Maar na enkele jaren ben ik ook in het familiebedrijf beland. Ik ben begonnen in de garage, maar snel zat ik ook als chauffeur achter het stuur. Dat doe ik nog altijd het liefst. Maar uiteindelijk moet iedereen hier alles kunnen.”
"Ik ben zelf naar mijn broer gestapt met het voorstel om het samen te doen.”
Juan
Broers nemen ouders werk uit handen
Toen vader Robert en moeder Maggi aan hun pensioen begonnen te denken, stak het gezin de koppen bij elkaar. “We zagen dat het werk allemaal wat zwaar werd voor onze ouders,” legt Juan uit. “In 2018 hebben we ook een zwaar ongeval gehad, waarbij een chauffeur overleden is. Dat heeft een blijvende impact op mijn ouders gehad. Het was voor hen tijd om een stap terug te zetten. Filip had wel zin om de zaak verder te zetten. Maar voor één man is dat vandaag de dag te veel. Er komt nu zoveel bij kijken. Toen ben ik zelf naar mijn broer gestapt met het voorstel om het samen te doen.”
Overname van collega uit de streek
Met de nieuwe generatie aan het stuur, heeft Linden Cars een nieuw lang verhaal voor de boeg. De broers tonen dan ook ambitie. “In eerste instantie hebben we geïnvesteerd in ons materiaal. We hebben nu elf bussen en die voldoen allen aan de EUR6-norm. Zeer recent zijn er drie bussen bijgekomen, na de overname van Violettacars uit het naburige Tielt-Winge,” zegt Filip. “Dat is net zoals Linden Cars een familiebedrijf. Daardoor delen we dezelfde waarden. Maar bij hen stond er geen nieuwe generatie klaar om de lange geschiedenis van het bedrijf verder te zetten. Door het materiaal en de werknemers van Violettacars in Linden Cars onder te brengen, gaat dat kapitaal aan kennis en mensen niet verloren. Zo vonden we voor alle partijen de beste oplossing. Verder hebben we ook plannen om onze gebouwen in de toekomst te vernieuwen.”

Weg met het boek van Sinterklaas
De volgende stap is de digitalisering van de processen. Juan: “Mijn moeder haar papieren agenda lijkt wel op het boek van Sinterklaas. Pas op, dat werkt. Ze vindt er alles in terug en er wordt geen afspraak gemist. Maar vandaag kan het niet meer op deze manier. Als ik mijn laptop mee heb op de bus, heb ik mijn hele kantoor bij de hand. Dat spaart veel tijd. We voelden dat we soms in snelheid gepakt werden, omdat we niet digitaal werkten. Binnenkort gaat ons aanbod direct via de site geboekt kunnen worden.” Daarbij kijkt Linden Cars er op toe om de persoonlijke aanpak niet te verliezen. Filip: “Onze familiale aanpak is een van onze sterke punten. Klanten kunnen ons altijd bellen en we zullen ons altijd flexibel opstellen om voor hen de beste oplossing te bieden. Dat moeten we zeker vasthouden, ook wanneer we onze processen digitaliseren.”
Geen chauffeurs te kort
Maar de broers willen ook benadrukken dat ze van hun ouders een gezond bedrijf erven. “Ik hoor dat chauffeur een knelpuntberoep is. Daar hebben wij geen last van,” zegt Filip. “In de 37 jaar dat Linden Cars bestaat denk ik dat we nog maar een keer een jobaanbieding voor chauffeur gepubliceerd hebben. Chauffeurs blijven bij ons in dienst tot aan hun pensioen. Jonge kandidaten komen zich zelf aanbieden. Ze rijden hier met degelijk materiaal, komen in een familiale sfeer terecht en er wordt rekening gehouden met hen. Dat gaat rond in het wereldje. We hebben trouwe medewerkers én klanten. Soms stapt er iemand de bus op die me vertelt dat ze mij nog mijn papfles gegeven heeft!”
Tijd om zelf te reizen
Voor ouders Robert en Maggi zal het vanaf 2025 anders zijn dan al die vele jaren voordien. Maar echt stilzitten, zit niet in hun aard. “Ik denk dat mijn man en ik nu vooral zelf op reis zullen gaan. Bestemmingen bezoeken, hotels selecteren, die dingen. Want 90% van onze reizen zijn eigen programma’s,” kijkt Maggi naar de toekomst. “Ik had nooit tijd voor prospectie ter plekke. Alles gebeurde per telefoon of e-mail. Nu hebben mijn man en ik wel de ruimte om ter plekke te gaan. Dat is veel plezanter, maar zo kan je ook betere keuzes maken en betere condities verkrijgen. Ik kijk er al naar uit om onze eigen reizen nu echt zelf te beleven. Nee, onze zonen zijn nog niet helemaal van ons af!”