
20-jarige autocarchauffeur Jean Foucart start bij Fermontours
Deel dit artikel met uw collega's
Net 20 jaar geworden, kon Jean Foucart na zijn rijopleiding bij Forem in Estaimpuis aan de slag bij Fermontours in Doornik. Aanvankelijk reed hij er onder een contract van Forem maar een uiterst tevreden Thierry en Nicolas Fermont hebben dat inmiddels omgezet in een contract van onbepaalde duur.

Als 19-jarige startte Jean Foucart begin dit jaar zijn rijopleiding aan het opleidingscentrum van Forem Logistique Hainaut in Estaimpuis. “Ik zit graag achter het stuur en wou graag iets doen in het transport. Vanwege het sociaal contact met reizigers koos ik uitdrukkelijk voor bus en autocar en niet voor een vrachtwagen. Samen met twee andere cursisten ben ik in maart 2024 aan de opleiding begonnen. Qua praktijkopleiding moesten wij eerst alle maneuvers op het terrein onder de knie hebben alvorens wij de baan op mochten. Zonder die kennis kan je je echt niet met een bus in het verkeer begeven. Daarna volgde een drietal weken praktijklessen op de baan. Einde juli had ik mijn rijbewijs op zak. Nadien volgde, in samenwerking met het Sociaal Fonds Car&Bus en Forem, een voortgezette, begeleide, opleiding bij Fermontours. Het klikte vrijwel meteen en sindsdien rij ik bij hen en heb ik er een vast contract gekregen. Het is een gevarieerde job met onder andere schoolritten naar zwembad en sporthal op weekdagen. In het weekend zijn er dagtrips of ritten met voetbalspelers of -supporters”.
Chauffeur vertegenwoordigt je bedrijf
“Wij werken al bijna twintig jaar samen met Forem in Estaimpuis”, vertelt Thierry Fermont. “Minstens acht op tien bus- en autocarchauffeurs heeft er een opleiding gevolgd. Wij kennen de medewerkers van Forem in Estaimpuis goed en weten wat wij aan mekaar hebben. Meestal oordeel ik vrij snel of een kandidaat-chauffeur geschikt is om bij ons te rijden. Je kent je klanten, je opdrachten en je reisprogramma’s en je ervaart meteen of iemand bereid is om op onregelmatige tijdstippen en in het weekeinde te werken. Je evalueert de uitstraling van die chauffeur en hoe hij of zij zich opstelt. Een chauffeur vertegenwoordigt immers ook je bedrijf”.
Daarvan is ook Jean Foucart overtuigd: “Het gaat niet alleen over je kledij. Het is ook hoe je omgaat met klanten, hoe je hen eventueel helpt bij het in- en uitstappen of met hun bagage. Het gaat ook veilig en zacht rijden. Dat straalt af op de onderneming waarvoor je rijdt”.

Nicolas Fermont (links) en Thierry Fermont (rechts) tevreden met de komst van een gemotiveerde, jonge chauffeur zoals Jean Foucart (midden).
Blij met jonge, gemotiveerde chauffeur
“Als je weet dat de gemiddelde leeftijd van buschauffeurs 55 jaar is, dan zijn wij heel blij dat wij een jonge, gemotiveerde, chauffeur konden aanwerven. Wij moeten immers ook denken aan de toekomst van het autocarbedrijf”, geeft Nicolas Fermont aan.
“In het begin reed Jean vooral in de regio, maar geleidelijk breiden wij zijn opdrachten uit”, vervolgt Thierry Fermont. “Ik zal alleszins tevreden zijn wanneer hij 21 jaar is want dan mag hij ook in het buitenland rijden. Voor ons is dat heel belangrijk omdat wij, vanuit Doornik en omgeving, heel veel dagtrips hebben naar Frankrijk. En dan, na enige tijd, kan hij ook naar Zuid-Frankrijk of Duitsland, met zijn kerstmarkten, rijden. Zijn vaste autocar is voorlopig een manueel geschakelde voertuig. Wanneer je met een handgeschakelde versnelling kan rijden, kan je met alle andere touringcars rijden.”
Nieuwe chauffeurs begeleiden en informeren
“Dikwijls vergezellen wij hem ook, al is het maar om hem voor te stellen aan onze trouwe klanten, om hem de reisweg te leren kennen of om hem te begeleiden bij een specifiek manoeuvre op een moeilijke locatie waar hij regelmatig moet komen, zoals op de weg naar het stadion van Standard Luik”, geeft Thierry Fermont nog mee.
“Ik laat niemand vertrekken zonder informatie over de reisweg”, beklemtoont Nicolas Fermont. “Wij rijden vaak als NMBS-vervangbus voor afgeschafte treinen. Je moet dan naar alle, vaak kleine, stations in dorpen, kunnen rijden. Dat is niet evident en je kan het niet plannen via de gps. Omdat wij als zaakvoerders zelf regelmatig rijden, kennen wij heel wat knelpunten. Je moet door nauwe straten rijden of word geconfronteerd met een brug waar je net niet onderdoor kan en moet een flinke omweg maken. Maar, even goed informeren de collega’s Jean ook”.