“Chauffeurs zie ik als sleutelmedewerkers van ons bedrijf”

Sima Tours zaakvoerder Lieven Vandevelde blijft vooruit kijken

Deel dit artikel met uw collega's

In juni 2020 verhuisden de administratieve kantoren en het reisbureau van Sima Tours naar een nieuwbouw bij de bestaande bussenstelplaats in Lichtervelde. Het samenbrengen van alle activiteiten op één site in de Industrielaan moest de samenwerking tussen alle werknemers bevorderen. Maar door de coronacrisis draaide dat anders uit. Een mooi groeiverhaal werd daardoor op pauze gezet.

De stelplaats met circa 25 bussen bevond zich al enkele jaren op het industrieterrein in Lichtervelde. Het reisbureau en de kantoren lagen echter in het centrum. “Die fysieke scheiding bevorderde de onderlinge betrokkenheid niet,” verklaart Lieven Vandevelde de verhuis. Tegelijk werd ook de stelplaats vernieuwd, met onder meer een nieuwe wasplaats.

image
image
image
image
image
image

Een feestelijke opening is er niet gekomen. De coronacrisis hakte er ook bij Sima Tours zwaar in. “De omzet van het reisbureau kelderde met 92%. Gelukkig kregen we van de bank uitstel van betaling en konden we voor De Lijn een aantal versterkingsritten rijden. Dat maakt het nog draaglijk,” kijkt Lieven Vandevelde terug op het afgelopen jaar. “De busreizen zijn echter stilgevallen. Voor ons is dat een belangrijke markt. We staan sterk in het vervoer van buitenlandse schoolgroepen en van cruisereizigers die in Zeebrugge aanmeren. We verkopen ook eigen busreizen van één of meerdere dagen.”

Lange weg terug

De toekomst voor die busreizen ziet Vandevelde momenteel pessimistisch in. “Het wordt een lange weg terug. Buitenlandse klanten gaan volgens mij de kat nog een tijdje uit de boom kijken. Ook de 60-plussers –een belangrijke groep voor ons—zie ik niet snel terug onbezorgd rondreizen. De vraag zal dus nog een tijd klein blijven. Anderzijds geldt dat ook voor het aanbod. Er zijn ook toerismebussen verkocht.”

Vandevelde heeft zich al het hoofd gebroken over de vraag of Sima Tours zich beter tegen deze crisis had kunnen wapenen. “Maar ik zie het niet. Hoewel Sima Tours sterk is in autocarreizen –waar de hardste klappen vallen-- zijn we een gediversifieerd bedrijf. We rijden ook met schoolbussen en we hebben een reisbureau waar we eigen en andere reizen verkopen.”

Chauffeurs zijn goud

“Het zál wel weer aantrekken. Op dat moment wordt ons grootste probleem allicht het vinden van chauffeurs. Zeker voor de meerdaagse reizen,” voorspelt Vandevelde. “Vele chauffeurs hebben noodgedwongen ander werk gezocht en gevonden. Ik ben mij ervan bewust dat de lonen van de chauffeurs omhoog moeten. De tijd dat ze ook konden teren op de fooien die ze onderweg toegestopt kregen is voorbij.”

Op die toekomstige schaarste speelt Sima Tours nu al in. “Vandaag ben ik blij met elke chauffeur die ik heb. Dat heeft de crisis mij geleerd. Sinds de verhuis van Sima Tours zie ik ze gelukkig vaker op de stelplaats. Ik kan met hen een praatje slaan. Ze kunnen hun hart luchten bij mij. Ik heb zelfs een WhatsApp groep opgericht om met hen te communiceren. Chauffeurs zie ik nu als sleutelmedewerkers van ons bedrijf. In de toekomst gaan we immers voor chauffeurs moeten vechten,” besluit Lieven Vandevelde.

image
image
image
image
image
image

Heeft ook uw bus- of autocarbedrijf een belangrijke stap gezet? Wij delen dat graag in dit e-zine! Contacteer ons via magazine@fbaa.be.