Najaar in België

Tips van onze toerismejournalist

We kijken hoopvol vooruit naar het najaar. In eigen land valt nog zoveel te verkennen. We selecteerden drie thema’s op drie bestemmingen: art nouveau in Brussel, kunst in Limburg en Napoleon in Luik.

Deel dit artikel met uw collega's

BRUSSEL: Hoofdstad van de art nouveau

Een van de grote nieuwigheden in Brussel dit jaar is de opening van Victor Horta’s Hôtel Solvay als museum. Toparchitect Victor Horta ontwierp dit herenhuis eind 19de eeuw in opdracht van Armand Solvay, zoon van industrieel Ernest Solvay. Met een haast ongelimiteerd budget mocht Horta zich hier ten volle uitleven, wat van dit herenhuis een van de zuiverste voorbeelden van art nouveau heeft gemaakt.

Tijdens een bezoek aan het Hôtel Solvay ontdek je de revolutionaire aanpak van Horta op vlak van de indeling van de kamers, de materiaalkeuze, de verwarming, de verluchting en de verlichting. Dankzij de recente erkenning als museum zijn bezoekers vanaf nu op donderdag en zaterdag welkom.

Op minder dan een kilometer van het Hôtel Solvay bevindt zich Horta’s atelierwoning, die al jarenlang als Hortamuseum voor het grote publiek is geopend. Twee jaar geleden kreeg het museum in een aangrenzend pand een vernieuwd onthaal met alle services, waardoor groepen er veel gemakkelijker terechtkunnen.

Intussen is ook een combiticket voor het Victor Hortamuseum en het Hôtel Solvay in de maak. Een bezoek aan de beide panden duurt telkens een uur en is perfect combineerbaar met een wandeling in de naburige art-nouveauwijken van Elsene en Sint-Gillis. Ook elders in Brussel kun je op prachtige art-nouveaulocaties terecht, zowel voor een cultureel bezoek als bijvoorbeeld voor een hapje of een drankje.

Wie voor de interieurbezoeken en/of de wandeling op zoek is naar een gids met kennis over art nouveau kan terecht bij vzw Explore Brussels, die jaarlijks het BANAD Festival organiseert en de belangrijkste Brusselse gidsenorganisaties overkoepelt.

De artistiek toer op in Limburg

De provincie Limburg staat tot ver buiten onze landsgrenzen bekend als fietsbestemming, maar de voorbije jaren gebeurt er ook verrassend veel op vlak van kunst en architectuur. Zelfs met het oog op een dag- of weekenduitstap kun je met een bezoek aan hoofdstad Hasselt in combinatie met het naburige Genk een gevarieerd en verrassend artistiek programma samenstellen.

Een eerste mogelijke tussenstop is het Hasseltse kunstencentrum Z33, dat sinds vorig jaar haar tentoonstellingen over design en actuele kunst in een opvallend gebouw van de Italiaanse architecte Francesca Torzo presenteert. Een kleurrijk street art parcours voert je door het gezellige stadscentrum van Hasselt, dat intussen pronkt met een wel heel opmerkelijk nieuw Stadhuis: ’t Scheep.

Op een boogscheut van Hasselt ligt Genk, waar Labiomista een must-see is. Labiomista is gevestigd op de oude site van de dierentuin van Zwartberg en is sinds twee jaar toegankelijk als het openluchtatelier van kunstenaar Koen Vanmechelen. Zijn werk focust op identiteit, fertiliteit en bioculturele diversiteit, waardoor dieren integraal deel uitmaken van zijn kunst. Echt origineel.

Nog in Genk bevindt zich het cultuur- en kunstcomplex C-Mine, gevestigd op de voormalige site van de steenkoolmijn. Behalve de C-expeditie die je de mijn op een nieuwe manier doet ontdekken, vinden er ook tentoonstellingen van internationaal gerenommeerde kunstenaars plaats.

En probeer op terugweg naar huis nog even halt te houden in Borgloon voor een blik op het intussen iconische doorkijkkerkje ‘reading between the lines’.

Napoleon verovert Luik

Het 200-jarig jubileum van het overlijden van Napoleon gaat overduidelijk niet onopgemerkt voorbij. De vele artikels, documentaires en tentoonstellingen bewijzen dat de Franse keizer blijft fascineren.

De expo ‘Napoleon, voorbij de mythe’ in het museum van het station Luik-Guillemins speelt in op die belangstelling. De organisatoren mogen in dit jubileumjaar zelfs uitpakken met de grootste tentoonstelling over Napoleon buiten Frankrijk. Driehonderd objecten, waaronder zijn wereldberoemde hoed, zullen tot begin 2022 in Luik te zien zijn. Helaas is er voor na het bezoek geen parcours in het spoor van Napoleon door de stad of de provincie Luik uitgestippeld.

Wel beschikt de Toeristische Dienst van Luik over een brochure voor groepen met een uitgebreid en gedetailleerd aanbod van formules om de stad onder leiding van een gids te bezoeken. Aansluitend op een bezoek aan de tentoonstelling over Napoleon zou je aan reizigers bijvoorbeeld nog een gegidste wandeling door het historische centrum of in de buurt van de citadel kunnen voorstellen.

Of je breekt met het verleden en kiest voor een groepsbezoek ‘L’Axe du IIIe Millénaire’ dat het nieuwe Luik toont met o.a. aandacht voor de architectuur van Calatrava’s treinstation, het nieuwe museum La Boverie en de Mediacité. Een andere voorgestelde formule is een 2 uur durende gegidste toer door de stad met de autocar.

Interessant aan de groepsbrochure voor een bezoek aan de stad Luik is dat er een kaartje met een duidelijk overzicht met parkings voor autocars is aan toegevoegd.