Welke nieuwigheden stelt MAN voor op Busworld in Brussel?

Premières zjjn de Lion's City 19, de Lion's Intercity met D15 motor, evenals de eTGE KOMBI en de TGE CITY in het minibussegment. De volelektrische MAN Lion's City E wordt voor het eerst aangeboden voor rijtesten. Nog zuiniger en milieuvriendelijker: MAN-stadsbussen met diesel, aardgas en elektrische aandrijving. En de nieuwe 18,75 meter lange Lion’s City-variant als een economisch oplossing voor meer capaciteit.

Deel dit artikel met uw collega's

MAN Lion’s City E

MAN biedt met de nieuwe volelektrische stadsbus efficiënt en klimaatvriendelijk oplossingen voor het stedelijk verkeer. MAN toont de 12 meter lange solo versie, die is uitgerust met 35 zitplaatsen. Nieuwe stijlelementen onderstrepen de volelektrische aandrijving. Meest opvallende is dat het motorcompartiment achterin de bus verdwijnt, wat vier extra zitplaatsen oplevert. De elektrische aandrijflijn levert 160 kW tot een maximum van 270 kW in de solo bus. De Lion’s City E heeft een gewaarborgd bereik in elk seizoen van 200 km en zelfs tot 270 km onder gunstige omstandigheden, en dit gedurende de gehele levensduur van de accu's.

MAN LION’S CITY 19

Als een nieuwkomer binnen de stadsbusfamilie presenteert MAN de Lion’s City 19 Efficienthybrid. Met deze 18,75 meter lange variant breidt MAN de nieuwe buslijn uit met een economisch aantrekkelijke oplossing voor stedelijk transport. De gelede bus beschikt over vier zitplaatsen meer dan in de Lions City 18 met soortgelijke configuratie. De krachtbron is een efficiënte diesel D1556 LOH met 360 pk Euro 6d, uitgerust met de MAN Efficienthybrid-technologie (mild hybride). De stop-start functie maakt fluisterstille en emissievrije fasen mogelijk. De tentoongestelde Lion's City 19 beschikt over een actief waarschuwingssysteem met voetgangers- en fietserdetectie vooraan en rechts opzij. De actieve waarschuwing voor aanrijdingen verschijnt op twee displays in het gezichtsveld van de bestuurder en een akoestisch signaal.

MAN Lion's Intercity: nieuw met D15 motor en MAN TipMatic coach

De Lion's Intercity met tot 53 zitplaatsen "InterCityLite" beschikt nu over een krachtigere aandrijving. Op Busworld presenteert MAN de Überland bus voor de eerste keer met een nieuwe D1556 LOH 9-liter motor beschikbaar in de vermogensniveaus 280, 330 en 360 pk. De nieuwe geautomatiseerde 12-versnellingsbak MAN TipMatic coach wordt nu ook verkrijgbaar op de intercity-modellen. De versnellingsbak heeft een verbeterd start-up gedrag en een Control Unit met MAN's eigen schakelsoftware.

Zuinig, betrouwbaar en populair: MAN lion's Coach

Op de stand zullen bezoekers een Lion's Coach C aanschouwen in een lange afstandsversie met een lengte van 13 meter, 48 zitplaatsen, een lift en twee rolstoelplaatsen. Het getoonde tweeassige voertuig combineert maximale kosteneffectiviteit met een grote bagageruimte. De aandrijflijn bestaat uit een 470 pk sterke D2676 LOH motor met een maximumkoppel van 2.400 nm. Daarnaast heeft de bus de 12-Speed MAN TipmaticCoach.

Neoplan: exclusief reizen in combinatie met innovatieve beveiliging

De Tourliner L markeert de ingang in de Neoplan-wereld. Opvallend bij de getoonde Tourliner is de geoptimaliseerde positie van de B-pijler voor een beter zicht in rij 1. Neoplan toont een innovatief kantoorconcept in 2+1 VIP-bestoeling en bewijst hoe comfortabel reizen en werken samen kunnen gaan. Warme sfeerverlichting, een kantoorinfrastructuur met comfort Wi-Fi, 230 volt en USB- aansluitingen ontbreken niet.

De NEOPLAN Skyliner op Busworld voldoet zeker aan de eisen voor exclusieve en ontspannen reizen. Neoplan brengt een versie met de trap aan de rechterkant van het voertuig. Dit optimaliseert de passagiersstroom en biedt een hogere zitcapaciteit. In de dubbeldekker vinden 76 passagiers een comfortabele plek op de zetels van de nieuwe Exclussivo-generatie.

Nieuwe service sets met geïntegreerde sfeerverlichting en een praktische kitchenette op het benedendek worden volgens klantwens ingebouwd in het BusModificationCentre in Plauen. De Neoplan Skyliner beschikt over de 510 pk sterke D2676 LOH dieselmotor met 2.600 Nm maximaal koppel, de transmissie met 12 versnellingen MAN Tipmatic Coach en elektronisch geregelde Schokdempers.


De Skyliner, die tentoongesteld wordt op de beurs, maakt ook indruk met zijn innovatieve oplossingen:

  • Met Optiview heeft de dubbeldekker het eerste spiegel vervangend systeem voor autocars, dat nu beschikbaar is voor alle Neoplan-modellen. Camera's aan beide zijden van het voertuig bieden real-time beelden op twee schermen.
  • De gebruikte cameratechnologie maakt een hoge-resolutie weergave onafhankelijk van daglicht.
  • Het camerasysteem beperkt vervuiling of schittering van de zon, vermindert de kans op schade en het verbruik.
  • Voor extra beveiliging zorgen de nieuwe dodehoekassistent met voetgangerdetectie, een snelheidsbeperking-indicator en automatische verkeersbordenherkenning stellen nieuwe maatstaven op het gebied van veiligheid.

Twee Busworld-premières: MAN Truck & bus breidt minibus programma uit

Naast de MAN TGE Intercity voor grotere afstanden, presenteert MAN twee nieuwe modellen op Busworld: The MAN eTGE Kombi en de MAN TGE City:

  • Met de eTGE Kombi presenteert MAN de eerste elektrisch aangedreven minibus in zijn gamma. De elektrische minibus is gebaseerd op de MAN eTGE Electric Transporter, die in serie wordt geproduceerd, en is goedgekeurd voor een passagierscapaciteit van maximaal acht personen. Dit maakt het vooral geschikt voor het stadsverkeer in zones met nulemissie, maar ook in wijken waar bijzondere nadruk wordt gelegd op lage geluidsniveaus. De batterijen van de volelektrisch aangedreven eTGE zitten ruimtebesparend onder het lichtverhoogde vloer en bieden een theoretisch bereik van maximaal 173 kilometer (NEDC).


  • De MAN TGE City als een ander hoogtepunt op de beursstand is ook gebaseerd op de TGE Transporter als een basisvoertuig. Het lage vloer-platform, speciaal ontwikkeld voor de TGE-city-concept kan flexibel worden uitgerust met klapstoelen, zitplaatsen voor rolstoelen en kinderwagens, staande plaatsen of vaste zitplaatsen. Extra stoelen zijn verkrijgbaar in de licht verhoogde achterzijde. De grote zijramen bieden alle passagiers onbelemmerd uitzicht. De optioneel verkrijgbare apparatuur omvat bestemmingsaanduiders voor de voor-en zijramen, de achteruitrijcamera of een aircosysteem op het dak.

MAN-Services, MANtTansport Solutions, MAN Digital Services


Naast de producten worden ook de uitgebreide diensten, zoals onderhoudsmanagement, reparatie service, originele onderdelen en accessoires en financiële diensten, aangeprezen op de MAN stand. Een eigen ruimte voor de uitdagingen van de overstap naar eMobility. De experts van MAN Transport Solutions bieden busexploitanten een holistische benadering van advies en individuele oplossingen – voor bediening, infrastructuur, service en onderhoud rond elektromobiliteit. Wat is de specifieke energiebehoefte, waar kan ik laden? Het MAN Transport Solutions Team simuleert routes, creëert business cases en complete operationele concepten. Het doel is de op maat gemaakte en maximale economische transportoplossing voor de klant.