Jonge Leeuwen bij ‘t Ros Beiaard

“Van dit virus genees ik niet meer”

Het stond in de sterren geschreven dat Filip De Hauwere (38) in de voetsporen van papa Dirk en grootvader Maurice De Hauwere zou stappen. Als kleine pagadder liep hij al dag in dag uit in en rond de bussen en touringcars van het familiebedrijf ’t Ros Beiaard uit Lebbeke.

Deel dit artikel met uw collega's

Vandaag zit Filip meer gebeiteld achter zijn bureau. Dat hoeft niet te verwonderen want met meer dan tachtig personeelsleden en een honderdtal voertuigen voor schoolvervoer, toerisme en De Lijn komt hij met een zesdaagse werkweek nauwelijks toe. Af en toe springt hij nog eens in als chauffeur. “Mijn toekomst ligt sowieso in dit bedrijf. Van dit virus genees ik niet meer’’. Samen met zijn broer Kristof en vader Dirk leiden ze nu het familiebedrijf.

Groeiend interesse voor het beroep

Nochtans had Filip in zijn jeugdjaren geen speciaal voorgevoel. “Als tiener kwam het nooit bij mij op: dit is het. Pas na mijn studies Accountancy-fiscaliteit heb ik mijn doel bijgesteld en beslist verder in het bedrijf te gaan. Als jonge gast weet je dat nog niet zeker. Ik had wel veel meegereden naar de garage met mijn vader. Langzaam is die interesse beginnen groeien. In het begin heb ik nog zelf veel gereden want ik had mijn rijbewijs al op 21 jaar. Dat waren hoofdzakelijk binnenlandse ritten. Na verloop van tijd hield ik mij meer bezig met de administratie. Sporadisch val ik nu eens in”.

Uitdagingen

Het familiebedrijf bij de tijd houden en economisch gezond blijven zijn de vurigste wensen van Filip. “Er wachten ons veel uitdagingen. Voor de nabije toekomst is prioriteit nummer één chauffeurs vinden. We proberen attractief op de markt te zijn met onze eigen opleidingen. Daarnaast is er de technologische vooruitgang. De vergroening van de vloot verplicht ons de mekaniekers weer op te leiden en onze stelplaatsen aan te passen. Je mag niet lichtzinnig opspringen met de risico’s van elektrisch en vervoer op gas. We moeten ook onze chauffeurs op een andere manier leren rijden met de bussen”.

Investeren in de regio

De familie De Hauwere investeerde de jongste jaren in enkele overnames in de regio. In Buggenhout nam de familie Cars Heyvaert over. Daar wordt nu volop gewerkt aan een nieuwe onderhoudsplaats en bijkomende kantoorruimte. In Dendermonde werd Rudi Cars en het bijbehorende reisbureau Mes overgenomen. “En mochten zich opportuniteiten voordoen, dan staan we klaar. Al die overnames maakten ons meteen het grootste bedrijf in regio Dendermonde. We moeten ook versneld investeren in materieel door de emissienormen in steden. We liggen met ons bedrijf tussen Gent, Brussel en Antwerpen”.

Begin 2019 nam het bedrijf uiteindelijk ook het reisbureau Reizen Muylaert over samen met zijn collega’s Ferry Cars en Sylvie Tours.

’t Ros Beiaard is ook nauw betrokken bij de Ros Beiaardommegang in Dendermonde die volgend jaar uitgaat op 24 mei. Twee splinternieuwe bussen dragen het nieuwe campagnelogo uit in binnen- en buitenland. Dat werd onlangs door het Ros Beiaardcomité officieel voorgesteld.

Werken voor de sector met FBAA en BAAV

Veel vrije tijd heeft Filip niet want naast zijn drukke activiteiten in het bedrijf zit hij nog in het bestuur van BAAV en in het autocarcomité van FBAA. “Waarom? De autocarwereld is een kleine wereld. Elke ondersteuning is welkom, we moeten ervoor zorgen dat we ondersteuning krijgen. Je moet genoeg mensen hebben om te werken voor de sector. In mijn vrije tijd tennis ik in winter en zomer. Af en toe tref je mij wel eens aan op voetbalvelden in de regio”.

Een prachtig beroep

“Kortom”, zegt Filip, “het is een prachtig beroep, je komt altijd nieuwe mensen tegen, je ziet voortdurend nieuwe dingen. Routine krijgt geen kans. De mensen zijn wel mondiger en kritischer geworden. Er zijn ook minder vaste klanten en deze hoppen voor de beste prijs. De tijd dat mijn grootvader in het café op bierkaartjes bestellingen noteerde, ligt ver achter ons. Alles is veel professioneler geworden en mijn studies komen hier wel van pas”.