Kurt Vansteelant


Van fotograaf naar buschauffeur

Zijn huis staat vol internationale prijzen als beroepsfotograaf, sinds begin van dit jaar rijdt hij evenwel voor Keolis inwoners en toeristen rond in een shuttlebusje in Brugge. Kurt Vansteelant (55) is best tevreden met deze nieuwe wending in zijn carrière als buschauffeur. De liefde voor het fototoestel en de betere foto is gebleven maar niet langer leefbaar gebleken. De bus is een mooie extra en beantwoordt volkomen aan de levensles van zijn vader-onderwijzer: help elkander, sta ten dienste van anderen.

Deel dit artikel met uw collega's

Kurt is wel van kindsbeen af gepassioneerd geboeid door alles wat rijdt, maar het leven leidt hem naar zijn grote liefde: de fotografie. Kurt bouwt als fotograaf vanaf de jaren negentig een schitterende carrière en fotostudio uit en verzeilt beroepshalve een half jaar in China. Hij keert noodgedwongen weer: zijn werkgever vliegt achter de tralies. Kurt start zijn fotografiebusiness weer op en opent een eigen ingerichte kattencafé, maar door de moordende concurrentie en digitalisering moet hij noodgedwongen een bijkomende job zoeken. Zijn oog valt op een advertentie van Gino Tours uit Jabbeke.

“Het is niet alleen het stuur vasthouden”


Kurt heeft intussen ontdekt dat het beroep van buschauffeur veel meer inhoudt dan de goegemeente denkt. “Het bevalt mij best, want je staat ten dienste van de passagiers. De klant is overigens het duurste dat je vervoert. Mensen op een comfortabele manier verplaatsen pleziert mij enorm. Maar het is niet alleen het stuur vasthouden, je moet ook op een respectvolle manier omgaan met klanten. Je moet sociaal ingesteld zijn, alert en kalm blijven, situaties goed leren inschatten. In China heb ik geleerd dat als je respect betoont zonder slaafs te zijn je respect terugkrijgt”.

“Je ontmoet voortdurend nieuwe en blije mensen”


Kurt begint zijn carrière als chauffeur van een liftcar, nadien volgt fabrieksvervoer. Beide jobs met als grote voordeel vaste uren. Vandaag rijdt hij met de shuttlebus in Brugge, een gratis initiatief van de stad. “Het is wel altijd hetzelfde parcours, maar je ontmoet voortdurend nieuwe en blije mensen, want toeristen zijn niet gehaast. Je kan ook de mensen helpen met tips over de stad. De shuttlebus is voorlopig voor mij de beste mix, best te combineren met mijn poezencafé Felix (genoemd naar zijn grootvader) in Zedelgem en fotografiestudio.