7 redenen om Saarland te bezoeken

Saarland? Deze Duitse regio biedt talrijke historische en culturele locaties in een groene omgeving. En dat op amper 250 km van Brussel!

7 redenen om Saarland te bezoeken

Saarland? Deze Duitse regio biedt talrijke historische en culturele locaties in een groene omgeving. En dat op amper 250 km van Brussel!

7 redenen om Saarland te bezoeken

Saarland? Deze Duitse regio biedt talrijke historische en culturele locaties in een groene omgeving. En dat op amper 250 km van Brussel!

Vanuit België loopt de meest voor de hand liggende reisroute naar Saarland door het Groothertogdom Luxemburg. Een boeiendetussenstop is Schengen aan de Moezel, die over een afstand van om en bij de 10 km de grens vormt tussen Luxemburg en Saarland. Groepen kunnen er inschepen voor een lunchcruise op het schip, waarop de Europese staatshoofden in 1985 het historische Verdrag van Schengen ondertekenden. Wie minder tijd in zijn planning heeft uitgetrokken, kan gewoon even terecht in het bezoekerscentrum voor toelichting bij dit verdrag over het vrije verkeer van mensen binnen de Europese Unie.

Foto: © Eike Dubois

De klassieker: Saarschleife

Na die halte in Schengen trekken we vanzelfsprekend zonder controle en douaneformaliteiten de grens over voor onze verkenning van Saarland. Nauwelijks 15 km verderop komen we in Cloef aan een van de drukst bezochte plekken van de regio: het uitzichtpunt aan de Saarschleife.

Op de middelgrote parking voor bussen is meestal nog een plaatsje vrij, maar door het aan- en afrijden van auto’s kan het er op weekenddagen wel even aanschuiven zijn.


Een pluspunt voor een bezoek aan de Saarschleife is de nieuwe uitkijktoren die de finale vormt van een 800 m lang pad door de toppen van de bomen. Bovenop die uitkijktoren oogt het uitzicht op de meanderende Saar nu nog indrukwekkender.

Porselein van Villeroy & Boch

Traditioneel combineren de meeste groepen het uitzichtpunt van de Saarschleife met een bezoek aan Mettlach, voor een rondleiding door het belevingscentrum van de wereldvermaarde porseleinproducent Villeroy & Boch. En voor veel reizigers betekent dat bezoek ook goedkoop shoppen in het Mettlach Outlet Center.   

Wie het origineler wil aanpakken, vindt in de onmiddellijke omgeving van Mettlach uiteenlopende alternatieven: het Wolfspark in Merzig of het charmante centrum van Saarlouis.

Foto: ©Villeroy & Boch

Industrieel erfgoed

Tot enkele decennia geleden stond Saarland bekend voor zijn ijzer- en staalproductie.De ijzersmelterij van Völklinger Hütte, die uit de 19de eeuw dateert, staat symbool voor dat industriële verleden. Sinds 1986 is het vuur van de hoogovens van Volklingen gedoofd, maar de site is bijzonder goed bewaard gebleven. Unesco klasseerde de industriële installaties zelfs als werelderfgoed en de rest van de site is getransformeerd tot het Europäisches Zentrum für Kunst und Industriekultur. Deze spectaculaire kunst- en cultuurtempel staat voor heeleigentijdse tentoonstellingen voor een breed publiek.

Völklinger Hütte is intussen niet meer de enige voormalige industriële site, die een toeristische bestemming heeft gekregen. Op de mijnterril van Duhamel bevindt zich een heel opvallend monument: Saarpolygon. Bezoekers kunnen de terril en het monument beklimmen om er van een fantastisch uitzicht te genieten. Andere industriële locaties die in de groepsbrochure van Tourismus Zentrale Saarland staan, zijn o.a. de historische kopermijn van Düppenweiler en de voormalige steenkoolmijn van Velsen.  

Dinausauriërs

Gondwana

Voor onze tijdreis door het Saarland opteren we voor een bezoek aan Gondwana, waar je als bezoeker wordt teruggeflitst naar het tijdperk van de dinosauriërs. En zelfs nog vroeger!  Verspreid over 12 themawerelden, doorloop je de hele prehistorie, gaande van de oerknal tot de eerste tekenen van menselijke beschaving. Gondwana opende vijf jaar geleden de deuren en is onlangs al uitgebreid en vernieuwd. 

Het spectaculairste onderdeel – en heel populair bij kinderen – is de zaal met de reuzegrote dino’s en de dinoshow. Volgens de uitbaters van Gondwana is het zelfs de grootste dinoshow ter wereld. Jurassic Park bestaat dus!

Keltische sites

Duizenden jaren minder ver weg in de tijd was het Saarland het leefgebied van Kelten en Romeinen. Op zoek naar sporen van de Keltische beschaving trekken we noordwaarts. De Ringwall, een 2 km lange verdedigingsmuur, is een van de best bewaarde Keltische sites op het Europese vasteland. 

Een initiatief dat hier bij veel bezoekers in de smaak valt, is een begeleide wandeling met onderweg een Keltische picknick.

Net zo bijzonder is het decor waarin deze sporen bewaard liggen: het Nationalpark Hunsrück-Hochwald, een geliefkoosd biotoop voor zwarte spechten, wilde katten en andere zeldzame diersoorten.

Romeins erfgoed

Dichterbij de Moezel, in de westelijke uithoek van het Saarland, eist het Romeinse erfgoed alle aandacht op. In Nennig bevindt zich het grootste Romeinse mozaïek ten noorden van de Alpen. 4 miljoen steentjes telt het mozaïek met afbeeldingen van gevechtsscènes. 

Helaas is er wel weinig parking voor auto's voorzien. 


Veel meer voorzieningen voor groepstoerisme – inclusief parkeerplaatsen voor bussen – zijn er ter beschikking in Borg, waar je een gereconstrueerde Romeinse villa kan bezichtigen. 

Behalve de dagelijkse animatie vinden op de terreinen van Villa Borg elk jaar in augustus de Römertagen plaats.

Grensoverschrijdende themaroutes

Een meerwaarde tijdens een verblijf in Saarland is de centrale ligging ten aanzien van andere interessante regio’s. En dat hebben de toeristische diensten in dit grensgebied goed begrepen. Dit komt onder meer tot uiting in grensoverschrijdende themaroutes, die voor ons Belgen perfect als basis kunnen fungeren voor een meerdaagse groepsreis met de autocar. Inspelend op het industriële verleden werd de Strasse des Feuers Saarmoselle gelanceerd. Saarland telt drie locaties op dit traject, de Franse regio Grand Est zeven. Andere interessante themaroutes zijn o.a. Gärten ohne Grenzen en Strassen der Römer.

Foto: ©Brigitte Krauth

Momenteel pakt Saarland Tourismus voor groepen uit met de actie: Vier Städte - drei Länder - ein Bett. Deze formule combineert een verblijf in Saarbrücken met bezoeken aan plaatsen in en rond de hoofdstad van Saarbrücken, evenals excursies naar naburige en bekendere steden: Luxemburg, Metz en Trier. En met zoveel boeiende plekken dichtbijhuis begin je misschien al tijdens een eerste bezoek aan het Saarland een volgende trip te plannen. 

Ganz gut!


Deel dit artikel met uw collega's

Credits: Icons made by Srip and Roundicons from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY