IN VOGELVLUCHT

juni – eind oktober 2020

MAN stelt drie nieuwe TGE-minibussen voor

MAN gaat ON TOUR en presenteerde begin oktober in één klap drie nieuwe TGE-minibussen:

  • een vol-elektrische eTGE in een 8+1 configuratie
  • een TGE speciaal omgebouwd voor vervoer van rolstoelgebruikers
  • een intercity minibus, in 19+1 bestoeling

Meer dan 30 bedrijven hadden ingetekend om (met mondmasker en veiligheidsafstand) een kijkje te komen nemen. De voorgestelde TGE 19+1 plaatsen werd gebouwd op basis van de gesloten bestelwagen. Dat zorgt voor een aantrekkelijke kostprijs. Het voertuig biedt veel mogelijkheden en kan met een beperkte opleg omgevormd worden naar een meer VIP-voertuig.

👉 In ons volgende e-zine komen de nieuwigheden van de intercity minibus uitgebreid aan bod.

Nieuwe dagopleiding « autobus- en autocarchauffeur » in Charleroi

In september 2020 startten zeven leerlingen hun schooljaar in de nieuwe afdeling « autobus- en autocarchauffeur », aange-boden door het Provinciaal Instituut voor Technisch Secundair Onderwijs in Charleroi. Het gaat om een première voor de Franse Gemeenschap, die met deze nieuwe opleiding in het 5de en 6de jaar van het secundair onderwijs hoopt de hoge nood aan chauffeurs in onze sector te lenigen.

Klein-Brabants flexbus is succesvol

Een jaar na de lancering van de Flexbus in Klein-Brabant blikt De Lijn positief terug op de interesse voor dit vernieuwd belbusconcept. Hoewel het project rekende op een reizigersgroei met 4,3% in vergelijking met de referentieperiode tussen september 2018 en maart 2019 werden tienmaal meer reizigers geteld, namelijk 47%. Ook meldde zich de helft meer klanten aan en klom het aantal afgelegde kilometers met twee derden.

De Flexbus dankt haar succes aan de ondersteuning door de gemeenten Puurs-Sint-Amands en Bornem en de meer gebruiksvriendelijke reserveringsmogelijkheden dan voor de klassieke belbus. Belangrijker is dat de Flexbus beter inspeelt op de lokale vervoersnoden.

Inmiddels is beslist om het proefproject verder te zetten tot december 2021, waarna het nieuwe vervoersaanbod start onder impuls van de vervoersregioraden.

Volvo beslist om garantie te verlengen en onderhoudscontracten tijdelijk te schorsen

De constructeur Volvo heeft enkele maanden geleden beslist om de garantie op de autocars te verlengen met de gehele duurtijd van de stilstand door corona. Dit werd toegezegd aan de klanten die recent een of meerdere nieuwe autocar(s) hadden gekocht. Concreet gaat het om autocars van de modellenreeks 9700-9900 die geleverd werden in 2019 en 2020 en waarvan de garantieperiode nog niet was afgelopen.

Om hun klanten financieel wat zuurstof te gunnen, werden ook de onderhoudscontracten gedurende zes maanden zonder kosten geschorst. Twee positieve impulsen voor de sector.

10 nieuwe elektrische bussen bij Multiobus in 2021

In 2021 zullen er 10 nieuwe elektrische lijnbussen van Multiobus rijden in Vlaams-Brabant. Het busbedrijf zal de stroom voor de elektrische bussen zelf opwekken. Hiermee wil het bedrijf tonen dat het klaar is voor Zero Emissie Busvervoer.

👉 In het volgende e-zine komen we uitgebreid terug op deze opmerkelijke en omvangrijke aankoop van ‘groene’ bussen in Vlaanderen.

Christophe Delange vertelt over zijn opleiding van autocarchauffeur

Maak kennis met Christophe Delange, een voormalig student boordevol energie die een opleiding busbestuurder heeft gevolgd bij het IPETPPS (Provinciaal Instituut voor Technisch en Beroepsonderwijs voor Sociale Promotie) van Farciennes. Zelfs met een sensoriële beperking is het perfect mogelijk om op een verantwoordelijke manier een autocar te besturen.

Het instituut van Farciennes werd omkaderd door de provinciale dienst SAPEPS (Pedagogische Begeleidingsdienst voor het Hoger Provinciaal Onderwijs) dat tot doel heeft om studenten met een beperking bij te staan tijdens hun opleiding door hen hiervoor de nodige voorzieningen ter beschikking te stellen.

Video in het Frans