image

HENEGOUWEN: ééndagsprogramma in de natuur

Een natuurhistorische kijk op dieren en een tuin met geneeskrachtige planten

VOORMIDDAG: 10.00 - 12.00 u

Natuurhistorisch Museum en Vivarium - Doornik

Dit eerste museum van ons land werd opgericht in 1828, onder Hollands bewind, en het was vanaf 1829 toegankelijk voor het publiek. Bij de uitbreiding en herinrichting van het museum, die in juni 2001 voltooid werden, heeft men zorgvuldig het “rariteitenkabinet” in stand gehouden. Het dompelt de bezoeker onder in de sfeer van de 19e eeuwse natuurhistorische kabinetten. Ook een galerij met uiterst zeldzame en buitengewone opgezette dieren bleef bewaard. Je ontdekt er onder andere de eerste olifant die ooit in België is aangekomen, in 1839.


Een ander opmerkelijk onderdeel van het Natuurhistorisch Museum is een vivarium waar vissen, vogelspinnen, amfibieën en reptielen in hun gereconstrueerde habitat verblijven. Je staat er oog in oog met levende exemplaren van fantastische soorten, zoals de brilkaaiman, giftig kikkers uit het Amazonegebied, zeldzame Egyptische schildpadden en boa’s uit Jamaica, die nu met uitsterven worden bedreigd.

MIDDAGMAAL: 12.00-14.00 u

Hôpital Notre-Dame à la Rose - Lessines

Maaltijd vanaf € 20

NAMIDDAG: 14.00 - 16.00 u

Hôpital Notre-Dame à la Rose - Lessines

Het Hôpital Notre-Dame à la Rose (Gasthuis Onze-Lieve-Vrouw met de Roos) werd in 1242 opgericht. Het is een van de laatste voorbeelden van een zelfvoorzienend ziekenhuiscomplex, met naast de ziekenhuisgebouwen en het klooster ook een eigen boerderij en tuinen, een ijskelder en begraafplaats. Het complex laat goed zien hoe ziekenhuizen in de middeleeuwen functioneerden. Het Gasthuis van Lessines behoort met zijn boerderij en tuinen tot het Belangrijk Beschermd Erfgoed van Wallonië.


Nieuw sinds 2018: een bezoek aan de tuin met geneeskrachtige planten:

- nieuwe audiogids

- didactische bewegwijzering

- tentoonstelling

- workshops en rondleidingen

Deel dit artikel met uw collega's