57 ondernemers & partners ontdekken Rheinhessen

In het goede gezelschap van meer dan 25 autobus- en autocarondernemers reisden we aan boord van een Neoplan Skyliner, die ons comfortabel naar het IBB Hotel in Ingelheim am Rhein bracht. Vanuit dit viersterrenhotel verkenden we Rheinhessen, het grootste wijngebied van Duitsland. Op weg naar onze bestemming hielden we halt in Bonn en tijdens de terugreis werden we op de kerstmarkt aan het Schloss Merode onthaald door de prinsen.

Deel dit artikel met uw collega's

BONN: lunchen bij Beethoven

Onze eductour naar Duitsland start in feeststemming. Aan de Museummeile in Bonn stappen we binnen in de Bundeskunsthalle, waar de komende maanden de grote overzichtstentoonstelling over het leven en werk van Beethoven plaatsvindt.


“Bonn wordt het episch centrum van de festiviteiten naar aanleiding van 250 jaar Beethoven”, benadrukt Patrick Schmeing, directeur van de Bundeskunsthalle. Voor een blik op de tentoonstelling in avant-première zijn we nog enkele weken te vroeg, maar dankzij een feilloos uitgevoerd pianoconcert krijgen we wel al een voorsmaakje op het muzikale programma van het Beethovenjaar in Bonn. En de chef-kok van de Bundeskunsthalle waagt zich zelfs aan een themamenu, gebaseerd op Beethovens favoriete gerechten. En met bijhorende Beethovenwijn!

“We hebben uitgekeken naar dit bezoek aan Bonn”, klinkt het bij Charlotte Eelbode en Bibiane Vermeersch van De Meibloem. “Inspelend op het Beethovenjaar hebben we in 2020 een reis naar de Rijn geprogrammeerd. Die groepsreis uit onze brochure vindt plaats in mei en valt samen met het jaarlijkse evenement Rhein im Flammen.”

Wilfried De Vriendt enthousiast over Ingelheim

INGHELHEIM AM RHEIN: ontdekkersgevoel

Aan boord van de Neoplan Skyliner, waar het glazen dak voor een aangename lichtinval zorgt, reizen we na ons bezoek aan Bonn naar het twee uur verderop gelegen Ingelheim am Rhein. Het is best opmerkelijk hoe weinig over Ingelheim am Rhein bekend is, terwijl het toch vlakbij populaire toeristische plekken als Bingen, Rüdesheim en Worms ligt. Maar net die onbekendheid maakt deze eductour nog interessanter.

“We zijn klaar om op ontdekking te trekken”, benadrukt David Deneffe van Voyages Toussaint, die zich vooralsnog relax op de achterbank van de bus heeft geïnstalleerd.

Ook voor Florian Vanderhoudelingen van Jumbo Tourisme, eigenaar van de Neoplan Skyliner waarmee we onderweg zijn, kent de streek van Rheinhessen nog niet. “Hopelijk kunnen we er nadien met groepen naartoe reizen”, reageert hij enthousiast. “Na de eductour naar Le Havre van vorig jaar hebben we met Jumbo Tourisme dit jaar twee groepsreizen naar Normandië georganiseerd. En ook volgend jaar keren we er minstens nog een keer naartoe. Met onze reizigers verbleven we telkens in het hotel dat we tijdens de eductour leerden kennen.” Dit jaar verblijven we met ons gezelschap van ondernemers in het IBB Hotel Ingelheim am Rhein.

Grootste wijnstreek van Duitsland

“Een goed ontbijt, een douche en een bed zijn de drie troeven van ons hotel”, benadrukt hotelmanager Michael Werner. “Elke klant, van welke nationaliteit ook, heeft nood aan die drie zaken.” Maar we ervaren al snel dat het IBB Hotel Ingelheim nog wel meer troeven heeft. En de gastvrije en behulpzame hotelmanager is er daar een van. Samen met zijn team doet hij er alles aan om ons bezoek aan de streek zo vlot mogelijk te laten verlopen. Gidsen vergezellen ons en de uitleg volgt zowel in het Frans als in het Nederlands. Een nieuw personeelslid is Nederlandse en dat vergemakkelijkt de communicatie nog een tikkeltje meer.

IBB Hotel biedt groepsarrangementen in de grootste wijnregio van Duitsland.

Michaël Werner, de manager van het IBB Hotel in Ingelheim am Rhein, vertelt in de video meer over zijn arrangementen en de ondersteuning die zijn hotel kan bieden aan autocarbedrijven (in het Engels).

Als eerste kennismaking met de plaatselijke wijncultuur begeleidt het team van het IBB Hotel Ingelheim ons naar Weingut Neus, waar een degustatie volgt in de langste gewelfde wijnkelder van Rheinhessen. En in deze regio, die met ruim 250 km² aan wijngaarden als de grootste wijnstreek van Duitsland geldt, volgen er nog meer smaakvolle wijndegustaties. Zo bezoeken we op de tweede dag het wijngoed van de familie Hinkel in Azay, waar traditie aan innovatie wordt gekoppeld. Ook tijdens het proeven van de wijnen pakt de familie Hinkel het origineel aan: zwarte wijnglazen en met verschillende kleureffecten in een verduisterde zaal proberen ze een andere smaakervaring te creëren bij bezoekers.

En met resultaat! Meerdere deelnemers, o.a. Stephanie Mertens van Voyages Feyen en David Deneffe van Voyages Toussaint, overwegen heel sterk om een bezoek aan dit wijngoed op te nemen in een toekomstige groepsreis naar Rheinhessen. Nog een activiteit, die Stephanie Mertens zeker wil opnemen, is een boottocht op de Rijn.

MAINZ: keizerlijke stad

Behalve met kwaliteitsvolle wijnen mag de toeristische dienst van Ingelheim am Rhein zich ook op de borst kloppen als voormalige verblijfplaats van Karel de Grote, een van de grootste staatsmannen uit de Europese geschiedenis. Enkele onderdelen van het keizerlijke paleis zijn bewaard gebleven en in het stadsdeel Nieder-Ingelheim bevindt zich een museum over die roemrijke geschiedenis. Maar onze uitvalsbasis maakt pas echt indruk tijdens een bezoek aan het stadsdeel Ober-Ingelheim, waar we de Burgkirche bezoeken en over de omwalling flaneren.

Onze laatste stop in Ingelheim bei Rhein is de recentelijk gerenoveerde Winzerkeller, een historische wijnopslagplaats, waar Koen Ronsmans van Keolis enthousiast evalueert: “We hebben geen specifieke reisbrochure maar werken wel groepsreizen op maat uit. Het is belangrijk om bij te blijven waar er investeringen worden gedaan. En hier in Ingelheim is fors geïnvesteerd, zoals in dit historische gebouw, waar nu een trendy restaurant en een uitnodigende wijnwinkel zijn gevestigd. Maar Ingelheim is bij een Belgisch publiek misschien niet zo gemakkelijk aan te bieden als bijvoorbeeld Rudesheim met de typische vakwerkhuizen. Vanuit Ingelheim ben je dan wel weer snel in Mainz en andere steden waar de Duitsers met hun kerstmarkten toch wel een heel aparte sfeer weten te creëren.”

Van carnaval tot kerstmarkt

Bij het evalueren van Ingelheim bei Rhein als excursiebasis tijdens toekomstige groepsreizen naar Rheinhessen speelt behalve de wijncultuur, het erfgoed en de nabijheid van een stad als Mainz -met een stevige reputatie als carnavalsstad- ook het prijsvoordeel van een overnachting in het IBB Hotel Ingelheim am Rhein een doorslaggevende rol. In het laagseizoen ligt die prijs beduidend lager dan in naburige steden met een veel langere toeristische traditie. Meerdere deelnemers overwegen dan ook in de toekomst terug te keren met een groep reizigers.

SCHLOSS MERODE

Tot slot van de trip houden we in de buurt van Aken halt aan het Schloss Merode, waar de prinsen, vader en zoon de Merode, ons persoonlijk verwelkomen. Voor de elfde keer organiseren ze een kerstmarkt in en rond hun kasteel. “Enkele jaren geleden verkozen de kijkers van WDR ons zelfs als de mooiste kerstmarkt van Noordrijn-Westfalen”, glunderen ze. “Sindsdien zijn we blijven groeien en we willen nog meer Belgen deze mooie kerstmarkt laten ontdekken. Reken op drie uur om de markt en de animatie te ervaren.” En in die tijdspanne, versterkt door een heerlijke glühwein, ontstaan alweer nieuwe reisplannen, inclusief een bezoek aan de romantische kerstmarkt van het Schloss Merode. Zum wohl!

De 6 toeristische tips van Bonn & Rheinhessen: