6 redenen om Nederlands-Brabant te bezoeken in 2020

Deel dit artikel met uw collega's

75 jaar bevrijding


Van september 1944 tot in de lente van 1945 vormde de Nederlandse provincie Brabant het decor voor hevige gevechten tussen Duitse en geallieerde troepen. 75 jaar later wordt die eindfase van de Tweede Wereldoorlog herdacht met een lange reeks evenementen en een vernieuwd aanbod van groepsarrangementen.


Voor meer informatie over het herdenkingstoerisme in Brabant:
trade@visitbrabant.com
traveltrade.visitbrabant.com
Telefoon +31 13 30 30 393


De strijd om de Schelde

Amper 15 kilometer ten noorden van de Belgisch-Nederlandse grens ligt Bergen op Zoom, de uitvalsbasis voor een eendaagse tour per bus in het teken van de Slag om de Schelde. “Deze veldslag was van groot belang”, evalueert Popken. “Na de verovering van Antwerpen in september 1944 hebben de geallieerden alles op alles gezet om de Scheldemonding te openen. Op die manier kon de haven van Antwerpen worden ingezet voor de logistieke ondersteuning van andere operaties in de verdere opmars naar Duitsland.” Helaas heeft Hollywood nog geen film over de strijd om de Schelde gemaakt en is het een vergeten veldslag.

Dankzij deze nieuwe thematour krijgt het grote publiek nu de kans om er meer inzicht in te krijgen.

Ereveld en dilemmadoolhof

“De meeste mensen zijn vooral onder de indruk tijdens het bezoek aan het Canadese en Britse ereveld”, legt Popken uit. “Als je de namen van de slachtoffers afgaat en er verhalen bij vertelt, wordt het stil. De realiteit van de oorlog komt dan heel dichtbij.”


Aan de begraafplaats komt in de toekomst een bezoekerscentrum. Naar aanleiding van het grote herdenkingsjaar is er een dilemmadoolhof geplaatst. Dit is een originele installatie, die bezoekers confronteert met de levensbepalende beslissingen die mensen tijdens een oorlog moeten maken.

Grand Hotel De Draak

Ter afronding nog een verblijfstip bij dit arrangement: Grand Hotel De Draak in het centrum van Bergen op Zoom. Het is een van de oudste hotels van Nederland en was tijdens de oorlog zowel een slaapplaats voor de Duitse bezetters als een schuiladres voor joden en verzetsstrijders.

Onderduiken in een nationaal park

Een bijzonder interessante oorlogslocatie om bij een bezoek aan Brabant in een programma te integreren, is een boottocht op de rivieren en de kreken van de Biesbosch. “Een uitstapje door dit natuurgebied is als een spannend jongensboek lezen”, vertelt Popken. “We varen er met fluisterbootjes rond, waardoor bezoekers een goede indruk krijgen van hoe het er in de winter van 1944/45 aan toe ging. De Biesbosch lag toen tussen bevrijd en bezet gebied, en zogenaamde line-crossers maakten nachtelijke overtochten met mensen en medicijnen aan boord van hun bootjes.”

Museumeiland van de Biesbosch

Voor of na een rondvaart kunnen bezoekers terecht op het Museumeiland van de Biesbosch met een permante tentoonstelling, die naast een historische terugblik veel informatie biedt over de rijke fauna en flora van het gebied. Het maakt van de Biesbosch een uitstap op maat voor reizigers die geschiedenis met natuurbeleving willen combineren.

© Ronald Tilleman

Kamp Vucht

Een heel andere oorlogssite in de provincie Brabant is Kamp Vught.

“Dit was het enige concentratiekamp op Nederlands grondgebied dat volgens de officiële normen van de SS was opgezet”, benadrukt Popken. “Met hetzelfde doel als de kampen van Dachau, Mauthausen en Buchenwald.” Het grootste gedeelte van dit voormalige concentratiekamp fungeert tegenwoordig als een militaire kazerne, maar een gereconstrueerde barak, een cel, een crematorium, drie wachttorens en een goed gedocumenteerd herdenkingscentrum zijn toegankelijk voor bezoekers. In de bossen rond het kamp bevindt zich ook nog de fusilladeplaats. Het spreekt voor zich dat je na het bezoek aan zo een beklijvende plek best een wat luchtigere activiteit inlast.

Credits: Icons made by Srip and Roundicons from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY