FBAA-Antwerpen bij Van Hool in Macedonië

Van 8 tot 10 oktober zijn leden van de provinciale afdeling Antwerpen niet alleen de recentste productie-eenheid van busbouwer Van Hool gaan bezoeken, maar ook het Balkanland Noord-Macedonië.

Deel dit artikel met uw collega's

Collega Johan Jansen van A1 Service had het vervoer naar Zaventem en terug aangeboden. Chris Brems en Geert Fourneau van Van Hool verwelkomden de groep op de luchthaven. Om 12 uur stapte het gezelschap onder een stralende zon in Skopje uit het vliegtuig.

Wist u dat ook de FBAA-sectie van Limburg
Macedonië heeft bezocht?

image

Macedonië in volle ontplooiing

De transfer naar de hoofdstad, in een nagelnieuwe Van Hool EX15, gaf al een voorsmaakje van wat Noord-Macedonië nu is. Uitgestrekte dorre vlaktes met weinig landbouw, huisvesting op het platteland, restanten van wat ooit Joegoslavische industrie was, … Daarom zocht de vorige regering actief naar buitenlandse investeerders, waaronder Van Hool om vooral de werkgelegenheid op te krikken.

Tocht door de typische Turkse wijk

Als goei Antwaerpenaars zijn ze dan over de Stenenbrug gewandeld. Het is de oudste brug van Skopje over de rivier Vardar. Aan de overzijde liep de tocht naar de Fontein van de Moeders van Macedonië en naar de Turkse wijk. Na een bezoek aan de Mustfa Pacha moskee was het hoogtijd voor een proeverij van lokaal gebrouwen gerstenat.

Wandeling door Skopje

Na een middagmaal in een plaatselijk restaurant werd de groep op een wandeling door de hoofdstad Skopje getrakteerd.

Hoe worden de Van Hool-bussen gebouwd?

Op dag twee stond het bezoek aan de inmiddels 5 jaar draaiende Van Hool-fabriek in Noord-Macedonië. De aanwezige ondernemers luisterden aandachtig naar de gedreven Filip Van Hool en gaven hun ogen de kost om te zien hoe “hun” bussen worden gebouwd.

Uitzonderlijke wijnen in de Balkan

Na het middagmaal reed de groep naar de opgravingen van Stobi. De volgende halte was bij het wijndomein Tikveš in Kavardaci. De wijnproeverij werd door iedereen gesmaakt. Wie wist dat er in de Balkan zo’n uitzonderlijke wijnen worden verbouwd? Dit wijnhuis werd in 1885 gesticht en produceert wijnen van wereldklasse. De avond werd afgesloten in de kelders van het wijnhuis Tikveš . De sfeer tussen de deelnemers zat er ook goed in.

De verblijfplaats

Op dag drie was er keuze tussen vroeg opstaan en nog even de stad induiken of wat uitslapen en genieten van het uitgebreide ontbijtbuffet van het Marriott Skopje Hotel Kavardaci.

Iedereen was zeer enthousiast over het bezoek aan de VAN HOOL-fabriek in Skopje en de kennismaking met Noord-Macedonië.